Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

Dva satelita nad Pittsburghom 'za dlaku' se mimoišla

Oba su satelita van uporabe, no strahovalo se da bi u slučaju sudara njihovi dijelovi stvorili svemirski otpad koji bi mogao oštetiti druge objekte u orbiti.
30. siječnja 2020. u 09:12 2 komentara 200 prikaza
Satelit
Foto: Getty
Pogledajte galeriju 1/2

Dva satelita koji kruže brzinom od gotovo 53.000 kilometara na sat 'za dlaku' su se mimoišla iznad američke savezne države Pennsylvanije.

Ilustracija ESA UPOZORAVA Otpad sve veći problem i u svemiru! Otežava manevre satelitima

Dva objekta "prošla su jedan drugom preko putanje bez incidenta", kazao je glasnogovornik zapovjedništva američkih svemirskih snaga za AFP.

Prema zapovjedništvu to se dogodilo u 1,39 sati po srednjoeuropskom vremenu oko 900 kilometara iznad Pittsburgha.

Zadnji sudar satelita zabilježen je 2009.

Neki stručnjaci procijenili su da bi sateliti mogli proći jedan pokraj drugog na udaljenosti i manjoj od 12 metara.

Oba su satelita van uporabe, no strahovalo se da bi u slučaju sudara njihovi dijelovi stvorili svemirski otpad koji bi mogao oštetiti druge objekte u orbiti.

Ilustracija BOLJI INTERNET SpaceX lansirao u svemir 60 satelita za superbrzu internetsku vezu

Jedan je satelit infracrveni astronomski satelit Irsa lansiran 1983., a drugi američki eksperimentalni satelit GGSE-4 lansiran 1967.

Prema međunarodnim preporukama sateliti nisko u orbiti moraju se ukloniti najkasnije 25 godina nakon što su rashodovani no ova dva satelita lansirana su prije promjena pravila.

Taj je slučaj obnovio rasprave o važnosti uklanjanja svemirskog otpada.

"Ovakvi slučajevi ukazuju na potrebu odgovornog i pravovremenog uklanjanja sateltita iz svemira kako bi se svemir mogao koristiti na održiv način", objavio je LeoLabs koji prati kretanje svemirskog otpada i koji je upozorio na mogućnost sudara dva satelita.

U ovom trenutku orbitom oko Zemlje kreće se oko 2000 aktivnih satelita i 23.000 komada otpada promjera većeg od 10 cenitmetara, prema američkoj svemirskoj agenciji Nasi.

ESA Odobren je novi satelit koji će mjeriti utjecaj stakleničkih plinova u atmosferi

Jonathan McDowell, astronom u centru za astrofiziku Harvard-Smithsonian kaže da je s obzirom na to da su sateliti veličine automobila zabrinjavajuće što se procijenilo da će se susresti na udaljenosti od "15 do 30 metara".

Otpad ne bi predstavljao nikakvu prijetnju gradu, kažu stručnjaci, jer bi izgorio u atmosferi, no njegovi ostaci mogli bi ugroziti druge satelite.

Taj otpad u orbiti može ostati desetljećima i stoljećima.

Zadnji najveći sudar satelita dogodio se 2009. kad je američka svemirske letjelica Iridium pogodila rashodovani ruski satelit iznad Sibira stvarajući tisuće komada svemirskog otpada.

Arianespace lansirala raketu ambiciozan projekt Ariane lansirao raketu sa satelitima za pristup Internetu iz svemira

 SAD ima najviše aktivnih satelita u orbiti - njih 1007 i većina su komercijalni.

Prema radu objavljenom 2019. u časopisu Technology Review instituta za tehnologiju u Massachusettsu do 2025. moglo bi se zabilježili i do 1100 lansiranja novih satelita godišnje.

U Tomislavovom domu na Sljemenu traju prirpeme za karantenu
KULTNI HOTEL
Zašto se zatvara Tomislavac: Ljudi će u karanteni boraviti 15-ak dana uz potpuni komfor
tt
Tabu tema
Evo što morate znati o životu s hemoroidima
  • znam:

    SpaceX je lansirao još 60 satelita "Starlink", cime je broj ovih satelita u niskoj orbiti oko Zemlje dosao do 240 (planirano je 42,000 satelita). Mozete zamisliti koji ce vatromet nastati u slucaju sudara. Trenutno je u orbiti oko 6,000 satelita. ... prikaži još! Zbog toga je pokrenut apel astronoma, nazvan Cuvanje astronomskog neba, već ima 1.300 potpisa profesionalnih astronoma iz 48 zemalja.

  • vlaccount:

    Netočno ste naveli “Dva satelita koji kruže brzinom od gotovo 53.000 kilometara na sat ...” Brzine satelita su upola manje od navedenih, ali su im putanje suprotno orjentirane, pa bi prilikom sudara njihova relativna bila navedenih 53.000 km/h (14,7 km/s)) ... prikaži još!) kako ste naveli. Za vašu informaciju, navedena je veća od “brzine bijega sa zemlje, koja iznosi cca 11,2 km/s” pa stoga satelit s navedenom brzinom ne može kružiti oko zemlje već bi pobjegao njenoj gravitaciji.