Naslovnica Tech/Sci Znanost

Divljem kestenu prijeti izumiranje

Od 454 autohtonih europskih vrsta stabala 42% prijeti izumiranje. Te vrste su podijeljene u tri skupine: Osjetljive, ugrožene i iznimno ugrožene. Čak 58% svih endemskih vrsta u Europi su u crvenoj knjizi.
27. rujna 2019. u 13:51 1 komentara 583 prikaza
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Divljem kestenu zbog nametnika, bolesti i nekontrolirane sječe prijeti izumiranje. Divlji kesten je jedna od nekoliko stoina vrsta koje su u opasnosti od izumiranja po procijeni Međunarodne zajednice za očuvanje prirode (IUCN) 

Izumire hrvatski jasen Bitka za šume: Opaka gljiva drvo pretvara u prašinu, a nitko još nije pronašao rješenje

Zbog toga divlji kesten dodan je Crvenoj knjizi, popisu ugroženih biljnih i životinjskih vrsta, na kojoj se nalaze gotovo svi autohtoni europski organizmi. 

 | Autor : Davor Javorovic/PIXSELL Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Od 454 autohtonih europskih vrsta stabala 42% prijeti izumiranje. Te vrste su podijeljene u tri skupine: Osjetljive, ugrožene i iznimno ugrožene. Čak 58% svih endemskih vrsta u Europi su u crvenoj knjizi. 

INVESTCRO - kako do ulagača Šume u Hrvatskoj su dugo mrtvi kapital koji se može probuditi uz pomoć ulagača

Među ugroženim vrstama su Oskoruša i njoj srodna stabla. Za ovo masivno izumiranje IUCN okrivljuje požare, štetočine, nekontroliranu sječu i klimatske promjene. 

Konj tegli trupce Uznemirujuća snimka Hrvatske šume koriste konje za izvlačenje trupaca: 'Građani i turisti su zgroženi'

-Ovaj izvještaj pokazuje koliko su zapravo očajne okolnosti za mnoge zaboravljene vrste stabala  koja su osnova mnogih europskih ekosustava i doprinose zdravlju planeta- rekao je europski direktor IUCN-a Luc Bas za BBC

-Pokušavamo ojačati šume sadnjom različitih vrsta stabala uključujući endemske vrste- dodao je. 

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
  • Tirano:

    A kako tek "izvoz Ličkih šuma" tek uništava šume RH kao i Hrasta Lužnjaka iz Slavonskih šuma?! Kakva je to šteta činiti to da trupce prodajemo ili narezane daske a uvozimo Ivericu! Da ti srce pukne!? To spada isto u ... prikaži još! prodaju RH te to treba zabraniti!