Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uznemirujuća snimka

Hrvatske šume koriste konje za izvlačenje trupaca: 'Građani i turisti su zgroženi'

Konj tegli trupce
Foto: Facebook
12.06.2019.
u 22:59

Tri konja nadomak centra Zagreba danima izvlače trupce po najvećoj žegi, pretrpani su, trupci im padaju po nogama, konji se izmiču na cestu i ugrožavaju promet... Izrazito nehuman i neugledan način stjecanja zarade! - poručuju iz Animalexa

Animalex - Udruga za pravnu zaštitu životinja u petak je objavila snimku konja koji tegli trupce koji mu padaju po nogama. Tvrde kako je video snimljen isti dan u Zagrebu, u Gračanskoj cesti, te da to već traje sedam dana. Također su naveli kako su Prijatelji životinja podnijeli prekršajnu prijavu.

- Ovi konji već danima rade za Hrvatske šume! Iz Hrvatske šume d.o.o. ne stiže odgovor, osim da je teren nepristupačan. Zar smatraju da je ovo human i potrebit način stjecanja zarade? (...) Jasno je da je nepristupačnost terena samo izgovor i to zato što je izvlačenje trupaca pomoću konja brže i profitabilnije - objavila je udruga Animalex na Facebooku uz video jadnog kljuseta kojemu trupci padaju po kopitima.

Također navode članak 5., stavak 2. Zakona o zaštiti životinja, koji kazuje kako je zabranjeno korištenje kopitara za izvlačenje trupaca iz šuma i iznošenje ogrjevnog drva, osim u teško pristupačnim područjima gdje to nije moguće bez korištenja kopitara. Dodaju da su građani koji su bili tamo svjedoci da prostor nije nepristupačan

- Uz današnju mehanizaciju nije moguće tvrditi da je neki dio terena nepristupačan. Prosto nije moguće, jer se trupci mogu sajlom izvući na livadu koju su prethodno ionako bili raskrčili. Ali taj postupak traje duže i skuplji je. Većini je jasno da je ovdje riječ isključivo o profitu. Građani su zgroženi, također i mnogi turisti. Ovo ponašanje priliči samo srednjem vijeku gdje mehanizacije doista nije ni bilo. Žalosno je kako Hrvatske šume ovim postupkom besramno narušavaju ugled našoj zemlji, nimalo mareći za životinje koje teško izrabljuju. Tri konja nadomak centra Zagreba danima izvlače trupce po najvećoj žegi, pretrpani su, trupci im padaju po nogama, konji se izmiču na cestu i ugrožavaju promet... Izrazito nehuman i neugledan način stjecanja zarade! - poručuju iz Animalexa.

Radove na ovoj lokaciji naručila je tvrtka Hrvatske šume, što je i potvrđeno. U odgovoru na upit Telegrama iz glasnogovorništva Hrvatskih šuma navode kako nastoje “maksimalno zaštiti šumu i staništa od dodatnih oštećenja”, a “upotrebom šumske mehanizacije u pojedinim bi područjima nedvojbeno došlo do znatnog oštećenja tla, čime bi se kršile odredbe Zakona o zaštiti prirode”. Iz HŠ-a također navode kako vlastite konje samarice ne posjeduju, već unajmljuju tvrtke privatnih poduzetnika, kao što je, čini se, bilo i u ovom slučaju. Dodaju i kako korištenje konja kao radnih životinja nije zakonski zabranjeno, iako stavak iz Zakona o zaštiti životinja koji su istaknuli iz Animalexa govori drugačije.

Komentara 83

KA
Karloho
23:23 12.06.2019.

Umjesto konja drva bi mogli nositi i ovi koji pišu o tome,tako bi najviše pomogli konjima i ne bi im vrijeme prolazilo uzalud...

Avatar Idler 3
Idler 3
23:37 12.06.2019.

A jel kojim slučajem i ljudi izvlačiju trupce pi istoj tej žegi....sam pitam ?!

NI
NikoCro
23:22 12.06.2019.

Boze dragi sto sve jos necemo citati, ostavite ljude da rade svoj posao

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije