Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VAPE ZA KADROM

Da im dođu na vrata zaposlili bi 150 programera

29.02.2016., Osijek - Osijek Software City, poduzetnici iz IT sektora Denis Susac i Bela Ikotic. Photo:
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
02.03.2016.
u 13:00

Osječke IT tvrtke, njih 32 okupljene u platformu Osijek Software City (OSC), vape za vrsnim informatičarima

Da im stotinu, pa i 150 stručnjaka, mahom programera, ovoga trena pokuca na vrata, sve bi ih zaposlili. I pitali bi ih znaju li još koga pouzdanoga i voljnoga zasukati rukave. Zarađivali bi, spomenimo, prosječno 8000 do 8500 kuna na mjesec. Osječke IT tvrtke, njih 32 okupljene u platformu Osijek Software City (OSC), vape za vrsnim informatičarima.

– Bojim se da ih možemo usisati koliko god ih ima. Većina ovih tvrtki ima trajno otvorene natječaje za posao – započinje Denis Sušac iz tvrtke Mono. Informatičke firme, dodaje, nemaju strojeve, sve što imaju su ljudi. Kada su se okupljali prije četiri godine i useljavali u Poduzetnički inkubator Bios, pokupili su, slikovit je, sve koji su još lutali uokolo.

Osječki model obrazovanja

No u gradu u kojem je 18.000 studenata na nepunih 100.000 stanovnika nedostatak kvalitetnih radnika ne bi, stava su ovi poduzetnici, smio biti problem. Upravo prema Sveučilištu pružaju ruku i traže da im “proizvode kadrove s čvršćim temeljima”.

– Fakulteti nisu fokusirani na programere, za kojima je najveća potražnja jer ih se dosta iselilo iz Osijeka, a brojne su se tvrtke, paralelno, doselile u naš grad. Inženjeri elektrotehnike, primjerice, uče i jaku struju, a nama to ne treba – objašnjava Bela Ikotić, tajnik OSC-a. Iako ih Sveučilište podržava, zbog zakonskih okvira te krute hijerarhije i politike ne mogu lako mijenjati obrazovne programe. Pokušavaju, stoga, zajedno sa Sveučilištem osmisliti novi studij – računalne znanosti, a bio bi prvi takav u zemlji.

– Pregovaramo ozbiljno i na visokoj razini pa se nadamo da će se Osijek i u obrazovnom smislu nadregionalno izdignuti. Želimo stvoriti osječki model obrazovanja, ne možemo čekati kurikularne promjene, završit ćemo svi u mirovini – govore naši sugovornici. Dok čekaju, ne sjede prekriženih ruku. Kroz neformalne programe obrazuju svoje kolege, po dva-tri sata na tjedan.

– Pokušavamo popuniti rupe u znanju, ali vrata su otvorena i studentima i nezaposlenima, samo trebaju doći i slušati pa koliko razumiju, razumiju – opisuju.

Bez bubanja do znanja

Uvidjeli su ubrzo kako je i to nedovoljno pa su se spustili u srednje, zatim i u osnovne škole. Na satu kodiranja volonteri učenike pokušavaju zainteresirati za programiranje.

– Kroz 20 razina djeca uče programiranje korak po korak. Pokušavamo im ga približiti kroz robote, igrice. Teorija je dosadna, njih zanima kako će nešto zalemiti, spojiti i isprogramirati da to šljaka – poručuje Ikotić.

– Srednja škola vrijeme je kad se zapali ta iskra, a nama nije krajnji cilj odlaziti predavati programiranje svim učenicima, nego izdvojiti najsposobnije dečke i cure, nabaviti im opremu, raditi s njima i neprestano ih filati. Radimo, svjesni smo, gerilski, no nužno je upaliti im lampicu i potom graditi na tome – nadovezuje se Sušac.

Prve ih je, 2014. godine, slušalo 1500 đaka u 83 škole, a prošloga prosinca više od 7500 u 182 škole. No nisu očekivali da će se morati boriti i s drugim problemom – trendom odlaska iz grada, pa i zemlje.

– Dosta nam dobrih maturanata odlazi na studij u Zagreb. Treba otići i vidjeti kako je vani, ali i vratiti se. Iako smo u Osijeku, radimo za cijeli svijet – poručuju.

>> Informatičari: Svi su nam se čudili što se vraćamo iz inozemstva i otvaramo tvrtku u Osijeku

>> Osijek Software City: Zaposlili 20 ljudi, pa otvorili ‘školu’ biznisa

Komentara 3

KR
kresimirn
19:18 02.03.2016.

bilo bi u redu kada bi se javili ti zaposlenici sa "8000"kn, nek prepricaju svoje dogodovstine. Natjecaji su stalno? otvoreni, onda tu nesto ne stima, kak bi rekla bozica pravde....nije bas tako

TR
Trnjanec
20:29 02.03.2016.

Onaj tko ovdje može zaraditi 8000 kuna, na zapadu može zaraditi 25000 kuna. Bilo bi "malo" bolje da je kao u Rumunjskoj, odnosno da država informatičarima uzima samo 10% poreza od plaće. Tada bi umjesto 8000 programeri zarađivali 12-13000 (ne da mi se računati točno, isprika ako sam fulao). To bi realno bilo višestruko povećanje plaće, jer ako netko za koliko-toliko normalan život treba 6000 kuna (režije, hrana, auto, krediti) i sada mu ostane 2000, tada bi mu s plaćom od 13000 ostalo 7000.

BU
BubyZG
07:34 03.03.2016.

Ako se traže VRSNI informatičari onda i plaća treba biti VRHUNSKA. Iako izgleda da je 8 do 9 tisuća kuna odlična plaća ( pitanje je da li je to bruto ili neto ?? ) na trulom zapadu se VRSNI informatičari plaćaju otprilike sa istim iznosom ali drugom valutom. I što se čuditi da mladi odlaze - neki odlaze jer ovdje nemaju posla uopće, a drugi jer ih domaći poslodavci ne plaćaju dovoljno ( slučaj liječnici, informatičari ... ). Ali HUP tada traži da država intervenira ( zabranama iseljavanja, valjda ? ), jer nemaju dovoljno radne snage - plati, brate, pa će ih biti !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije