Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Combis

Za razvoj i inovativnost u domaćem IT-u sve više mogućnosti pružaju EU fondovi

Maja Markulin Klarić, specijalistica za marketing i komunikacije u Combisu, i Goran Brnjac, direktor sektora za poslovni razvoj
21.12.2017.
u 23:03

Za podršku svim poslovima vezanim uz EU Combisu će formirati poseban tim stručnjaka za pripremu i provedbu projekata

Za rad na provedbi i pripremi EU projekata u hrvatskim tvrtkama, neovisno o industriji, nedostaje čak 2700 stručnjaka za EU fondove, podaci su koje je nedavno objavio HGK. Uz to, kompleksnost i širina EU područja, mnoge tvrtke odvraća od sudjelovanja na EU tenderima. Pozitivniji stav o temi pronašli smo u Combisu.

– Nije bilo nimalo jednostavno pronaći nove zaposlenike koji posjeduju potrebnu ekspertizu, no mi smo trenutno u završnoj fazi formiranja tima koji će, uvjereni smo, predstavljati dobitnu kombinaciju koja se ističe stručnošću – priča Goran Brnjac, direktor sektora za poslovni razvoj Combisa, IT tvrtke koja je nedavno povukla sredstava za razvoj inovativnih ICT usluga u segmentu povećanja energetske učinkovitosti prerađivačke industrije - ComEnergy. Za podršku svim poslovima vezanim uz Europsku uniju, Combis će tako formirati poseban tim stručnjaka koji će se posvetiti kvalitetnoj pripremi i provedbi projekata financiranih iz EU fondova.

Maja Markulin Klarić, specijalist za marketing i komunikacije u Combisu ističe kako dio neprilika u području prijava EU projekata leži u nedovoljnoj informiranosti.

– Tvrtke najčešće ne znaju koje natječaje pratiti ili jesu li natječaji primjenjivi na njih, što je posebice vidljivo u IT sektoru gdje dosta natječaja ne uključuje ovu branšu. No, uz kvalitetno posloženu prijavu, najbitnije je pridržavati se pravila poziva na koji se tvrtka prijavljuje jer neka su pravila jednaka neovisno o natječaju, a samo se ciljevi i prioriteti razlikuju od natječaja do natječaja – pojašnjava Markulin Klarić te ističe da bi s druge strane svakako bilo poželjno poraditi na brzini ocjenjivanja projektnih prijedloga. Naime, iako je na većini javnih poziva rok ocjenjivanja oko 120 dana, učestala je praksa da se rok pomakne i na godinu dana.

Ono na čemu još valja poraditi su svakako natječajni kriteriji jer su često kontradiktorni ili nelogični pa isključuju brojne uspješne tvrtke koje imaju što ponuditi tržištu. Ipak nerealno je očekivati kako se baš svi projekti koji se prijave na EU natječaje mogu sufinancirati. Zato je natječajna dokumentacija zahtjevna s razlogom - kako bi selekcija bila što kvalitetnija, odnosno da se financiraju najbolji projekti, zaključuju sugovornici iz Combisa.

Pogledajte i što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Maja Markulin Klarić, specijalistica za marketing i komunikacije u Combisu, i Goran Brnjac, direktor sektora za poslovni razvoj
1/10

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije