Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREKRŠIO ZAKON

Bill Gates: Snowden sigurno nije heroj

Bill Gates
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
17.03.2014.
u 10:54

Mislim da je prekršio zakon, tako da ga sigurno ne bih opisao kao heroja, rekao je Gates u intervjuu za Rolling Stone

Mnogi kompjuteraši ljubitelji su Edwarda Snowdena, zviždača koji je objavom američke državne dokumente otkrio razmjere prisluškivanja i nadzora građana. Međutim, Bill Gates nije jedan od njih.

U intervjuu za Rolling Stone Gates je ovako odgovorio na pitanje smatra li Snowdena herojem ili izdajicom:

- Mislim da je prekršio zakon, tako da ga sigurno ne bih opisao kao heroja. Ako je htio podići svijest, ostati u zemlji i upustiti se u građanski neposluh ili tako nešto, ili da je bio oprezan po pitanju toga što objavljuje, tada bi to bolje odgovaralo modelu "OK, doista pokušavam poboljšati stvari". Kod mene baš i nećete naići na divljenje - rekao je Gates.

Gates je rekao da se mora debatirati od prisluškivanju, no sugerirao je da neki detalji moraju ostati tajni.

>> Edward Snowden: Sve bih ponovio

>> Bill Gates: Kombinacija Ctrl-Alt-Del bila je pogreška

Komentara 3

NE
neboiznadzagreba
12:21 17.03.2014.

Bill i Melinda Gates su eugeničari koji se skrivaju iza slike koju su o sebi stvorili kao o velikim filantropima, Edward Snowden je posljednji heroj Zapada kojemu je moralni zakon još uvijek na prvom mjestu. Večernji, zaboga, gdje su vam lektori ?

Avatar MK
MK
15:35 17.03.2014.

Sa americkog gledista "izdajica"... ...sa gledista cijelokupne zapadne demokratske civilizacije "heroj"! ...SAD su dobro pretjerale - i to bi trebale shvatit kao autokorektiv zapadne civilizacije. I Snowden je tako reagirao kako je reagirao, ne radi novca - nego jer sujer su mu vrijednosti zapadne demokratske civilizacije nalozile da nesto nije u redu u nacinu rada njegovoga poslodavce. Bill Gates se poziva na "zakon" - no zaboravlja da bi zakoni trebali biti odraz "morala" i "etike" jednoga drustva. U tom pogledu Bill Gates bi se trebao preispitati - ali djelo Snowdena nije mozda ipak bilo i "moralno" i "eticko" i da je mozda problem u nekim "zakonima" na koje se poziva?! To sto je NSA radio - to nije bilo niti "moralno" niti "eticko", zato se i uopce postavlje pitanje, kako je to ikad moglo biti pravno! Greske se dogadaju, to je ljudski - ali nemojmo sada sprijecavati da njih popravimo! Je da je sigurnost svijeta pred novim izazovima - ali to se mora onda rjesavati skupa sa partnerima a ne bez kontrole i na svoju ruku.

DU
Deleted user
18:24 17.03.2014.

Amerikanci... Ta čudesna nacija. S jedne strane mogu sve, a s druge strane totalni idioti. Vlada ih špijunira, a izajica nije predsjednik SADa već osoba koja je ukazala na špijuniranje običnih građana. :-D Nažalost nije da i mi, Hrvati, kao nacija nismo blizu te razine. Kod nas nije špijuniranje nego pljačkanje. Obično najveći lopovi imaju "Hrvatsku u srcu" pa ih narod obožava, a izajica "Pedro" je obično neki žrtveni janjac.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije