Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Staro 2300 godina

Arheolozi blizu Kaira otkrili antičko vježbalište

Ilustracija
Foto: Jan Woitas/DPA/Pixsell
07.11.2017.
u 14:23

Dužnosnik ministarstva Ajman Ašmavi kazao je da vježbalište čini velika dvorana za sastanke, nekoć ukrašena pozlaćenim ornamentima, velika blagovaonica, dvorište i gotovo 200 metara dugačka trkaća staza

Egipatsko ministarstvo za starine izvijestilo je da su u pokrajini Fajum jugozapadno od Kaira arheolozi otkrili ostatke vježbališta iz helenističkog razdoblja stare oko 2300 godina.

Za otkriće u mjestu Wadfi zaslužna je grupa njemačkih i egipatskih arheologa.

Wadfa je smještena 80 kilometara jugozapadno od Kaira na mjestu ostataka drevnoga Filoterisa što ga je utemeljio kralj Ptolemej II. Filadelf, a naziv je dobio po kraljevoj sestri Filoteri. 

On je bio kralj Ptolemejskog Egipta od 283. do 246. godine prije nove ere. Njegova vladavina često se spominje kao zlatno doba Ptolemejskog Egipta s obzirom na to da je Egipat tada bio najveća pomorska sila Istočnoga Sredozemlja, a njegov dvor jedno od središta kulturnog života tadašnjega antičkog svijeta.

Dužnosnik ministarstva Ajman Ašmavi kazao je da vježbalište čini velika dvorana za sastanke, nekoć ukrašena pozlaćenim ornamentima, velika blagovaonica, dvorište i gotovo 200 metara dugačka trkaća staza. 

Voditeljica istraživanja Cornelia Roemer ističe kako otkriće jasno upućuje na snažan utjecaj grčkoga načina života u Egiptu, ne samo u Aleksandriji, već i u ruralnim dijelovima zemlje. 

Komentara 2

Avatar Papatest
Papatest
21:29 07.11.2017.

Eto konačno su pronašli sudionika križnoga puta, jako je zalutao

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije