Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

Arheolozi blizu Kaira otkrili antičko vježbalište

Dužnosnik ministarstva Ajman Ašmavi kazao je da vježbalište čini velika dvorana za sastanke, nekoć ukrašena pozlaćenim ornamentima, velika blagovaonica, dvorište i gotovo 200 metara dugačka trkaća staza
07. studenoga 2017. u 14:23 2 komentara 574 prikaza
Ilustracija
Foto: Jan Woitas/DPA/Pixsell

Egipatsko ministarstvo za starine izvijestilo je da su u pokrajini Fajum jugozapadno od Kaira arheolozi otkrili ostatke vježbališta iz helenističkog razdoblja stare oko 2300 godina.

Kufsko pismo u grobovima Novo otkriće otvara pitanje: Jesu li Vikinzi bili muslimani?

Za otkriće u mjestu Wadfi zaslužna je grupa njemačkih i egipatskih arheologa.

Wadfa je smještena 80 kilometara jugozapadno od Kaira na mjestu ostataka drevnoga Filoterisa što ga je utemeljio kralj Ptolemej II. Filadelf, a naziv je dobio po kraljevoj sestri Filoteri. 

On je bio kralj Ptolemejskog Egipta od 283. do 246. godine prije nove ere. Njegova vladavina često se spominje kao zlatno doba Ptolemejskog Egipta s obzirom na to da je Egipat tada bio najveća pomorska sila Istočnoga Sredozemlja, a njegov dvor jedno od središta kulturnog života tadašnjega antičkog svijeta.

Dužnosnik ministarstva Ajman Ašmavi kazao je da vježbalište čini velika dvorana za sastanke, nekoć ukrašena pozlaćenim ornamentima, velika blagovaonica, dvorište i gotovo 200 metara dugačka trkaća staza. 

Voditeljica istraživanja Cornelia Roemer ističe kako otkriće jasno upućuje na snažan utjecaj grčkoga načina života u Egiptu, ne samo u Aleksandriji, već i u ruralnim dijelovima zemlje. 

Oland 'Otkriće godine' Hoće li pronalazak zlatnih novčića otkriti tajnu masakra na ovom otoku?  Benjamin Netanyahu POhvalio se kopijom Netanyahu se 'okušao' u arheologiji pa se osramotio iskopina Veliko otkriće Jesu li arheolozi pronašli rodno mjesto trojice Isusovih apostola?
G
PASTELNO PROLJEĆE
Guess nagradni natječaj - uslikaj svoju kombinaciju i osvoji nagrade!
  • Avatar Papatest
    Papatest:

    Eto konačno su pronašli sudionika križnoga puta, jako je zalutao