Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Netanyahu se 'okušao' u arheologiji pa se osramotio

Novčić je u nedjelju na području Zapadne obale pronašla osmogodišnja djevojčica u blizini izraelskog naselja Neveh Tzuf.
28. kolovoza 2017. u 13:06 1 komentara 333 prikaza
 Benjamin Netanyahu
Foto: Reuters/PIXSELL

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu osramotio se na svojoj Facebook stranici promovirajući kovanicu za koju je vjerovao da je stara 2000 godina, kao dokaz duboke povezanosti židovskoga naroda sa Zapadnom obalom koja je pod izraelskom kontrolom, da bi se kasnije ustanovilo kako je riječ o običnoj bezvrijednoj kopiji

iskopina Veliko otkriće Jesu li arheolozi pronašli rodno mjesto trojice Isusovih apostola?

"Ovo uzbudljivo otkriće još je jedan dokaz duboke povezanosti između izraelskog naroda i njegove zemlje s Jeruzalemom i s našim zajednicama u Judeji i Samariji", napisao je premijer na Facebooku, namjerno upotrijebivši hebrejski izraz za Zapadnu obalu. 

Drevna otkrića česta su na području Izraela i Zapadne obale. Naime, početkom mjeseca izraelske su vlasti izvijestile o otkriću 2000 godina stare radionice za izradu kamenih posuda u sjevernome dijelu Izraela.

No ustanovljeno je da je "otkriće" novčića o kojemu su najprije pisali izraelski mediji, zapravo jedna od tisuća kopija kovanica koje kao suvenir izrađuje Izraelski muzej. 

"Ma kakvi, ovo nije autentičan primjerak stare kovanice. Pretjerano je i nazvati ga kovanicom", rekao je arheolog, numizmatičar i glavni kustos Izraelskog muzeja za Times of Israel. 

Novčić je u nedjelju na području Zapadne obale pronašla osmogodišnja djevojčica u blizini izraelskog naselja Neveh Tzuf.

Netanyahu, predsjednik desno orijentiranog Likuda, veliki je zagovornik izgradnje izraelskih naselja na Zapadnoj obali, koje veći dio međunarodne zajednica smatra ilegalnima.

Trump: 'Izraelsko-palestinski dogovor bio bi početak mira na Bliskom istoku' Shimon Romah predaje priznanje u obliku menore Jakovu Sedlaru Jakov Sedlar u Izraelu Dva desetljeća veza Izraela i Hrvatske Sayyed Hassan Nasrallah Prijetnja 'Budući rat s Izraelom mogao biti na izraelskom teritoriju'
Piraex
Svi na struju
Kako turistički djelatnici i ugostitelji mogu profitirati od sve veće zastupljenosti električnih automobila

A1 izdvaja za Vas