Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izmjene

Andy Rubin, tvorac Androida, napušta Google i osniva hardverski inkubator

andy rubin
Foto: DB Christof Kerkmann/DPA/PIXSELL
09.11.2014.
u 20:00

Smjena ili dobrovoljni odlazak čovjeka koji je zadužio Google operativnim sustavom koji je osvojio svijet

Andy Rubin, idejni tvorac najpopularnijeg operativnog sustava Android, odlučio je napustiti Google, barem tako glasi njegovo službeno objašnjenje. Odlučio je odreći se mjesta potpredsjednika kompanije i voditelja odjela robotike. Novi mu je cilj osnovati inkubator koji će se baviti startupima koji razvijaju hardver. No mnogi ne vjeruju da je cijela priča baš tako jednostavna jer Rubinova strast bila je robotika, a prije odlaska nije ostavio ništa vrijedno spomena, nijedan kompletan hit-proizvod. Oni koji zastupaju tezu da je sve bilo dobrovoljno i pristojno tvrde da je Rubin osobenjak koji voli izazove i nije neobično da impulzivno donosi odluke. Bilo kako bilo, Rubin je zadužio Google ponajprije prodavši im svoju tvrtku Android koja je naposljetku razvila najpopularniju današnju mobilnu platformu.

Naime, Google je kupio Android.com još 2005. godine. Posao je vrijedio 50 milijuna dolara, a usto je Rubin postao jedan od utjecajnijih ljudi kompanije. Prvi mobitel utemeljen na operativnom sustavu Android pojavio se na tržištu 2007. godine. Munjevito se razvio, pokorio tržište i do danas vlada većinom tržišta pametnih telefona. Jedini mu je pravi konkurent Appleov operativni sustav iOS, dok Windowsi zasad još nisu uzeli pravi udjel na tržištu kada se radi o mobitelima.

Priča govori da je Steve Jobs poludio kada je Android izašao na tržište, a Rubina je optužio da ga kopira i to u svemu, od frizure, naočala do ponašanja, dakle cijelog stajlinga i prezentacije. Sastanak koji se vodio zbog operativnih sustava i kopiranja završio je tako da je Rubin morao odustati od, primjerice, funkcije da se dodirom (pinchanjem) prsta zumira slika na Androidu kao što se to moglo na iPhoneu. Rubin je svoj bijes zbog toga iskalio na vlasnicima Googlea, već tada prijeteći da odlazi. No nije otišao, zadržao se sve do proteklog tjedna. On je odigrao bitnu ulogu u vođenju, ali i stvaranju vizije Googlea, pomogao je da kompanija raste i othrva se svim napadima Applea, ali i ostalih konkurenata. Činio je to na, za mnoge, neobičan način. Naime, niz godina svoj Android odjel držao je potpuno odvojeno od ostatka tvrtke, čak su imali i zasebnu blagovaonicu u Googleovu kampusu. Oni koji poznaju Rubina tvrde da je uvijek imao poduzetnički duh, a glasine tvrde da mu je u posljednje vrijeme ponestalo snage da se bori sa sve češćim ograničenjima unutar Googlea. U Googleu su takvu optužbu zanijekali tvrdeći da je njegova neovisnost u radu bila neupitna, a razlog odlaska samo je njegova želja da pokuša nešto novo i promijeni fokus. Prije dvije godine Rubin je postao šef odjela robotike, a Android je preuzeo Sundar Pichai. Rubin je cijeli život opsjednut robotima i, nakon što se odrekao vođenja Androida, suvlasnik Googlea Larry Page dopustio mu je da se doista time i bavi. Google je stoga kupio nekoliko tvrtki koje se bave robotikom poput Boston Dynamicsa, Shafta i Meka Roboticsa. No čini se da to nije bilo dovoljno da zadrže Rubina.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Mr_T
Mr_T
22:54 09.11.2014.

Točno, vijest stara jedno par dana....

DA
davidbraco
15:58 19.11.2014.

Nek smisli bateriju veličine 4 zrna riže koja ima kapacitet auto akumulatora i neka se sama puni.Pošto sam mu dao ideju oću 17 posto od bruto dobiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije