Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sajam IFA

Berlinom dominira Internet of Things

IFA, Berlin
Foto: DPA/PIXSELL
1/6
07.09.2015.
u 14:00

Uređaji opskrbljeni senzorima i međusobno umreženi, pritom na internetu, svjetskom gospodarstvu donijet će 11,1 bilijun dolara 2025.

Berlin je domaćin IFA-e, najvećeg europskog sajma potrošačke elektronike. Mobiteli, satovi, televizori, kućanski aparati, roboti, dronovi... svi su daleko pametniji nego lani, povezaniji, intuitivniji, zanimljiviji. Istina, već nekoliko godina tehnosajmovi ne donose jedan proizvod ili uslugu koja bi mogla zasjeniti sve ostalo i koja će učiniti revoluciju. Ipak, pokazuju smjer u kojem se tehnologija kreće i na koji način će mijenjati svakodnevicu. I ovaj put naglasak je bio na internetu stvari, točnije, proizvođači se nadmeću u tome koliko će i kako povezati sve moguće uređaje internetom i međusobno. Kada bi se njih pitalo, ljudi više ne bi trebali raditi, a ni misliti o bilo čemu praktičnom, za to bismo imali niz uređaja koji međusobno komuniciraju i pritom nas uredno izvještavaju te čine život lagodnijim. Primamljiva ideja koju zasad u praksi isprobavaju tek tehnozaljubljenici, takozvani rani usvojitelji novih stvari (early adopters).

Prema konzultantskoj tvrtki McKinsey, internet stvari (IoT) mogao bi postati široko prihvaćen 2025. godine s ukupnim ekonomskim učinkom koji će rasti od 3,9 bilijuna dolara do 11,1 bilijun godišnje, što bi tada činilo 11 posto svjetskog gospodarstva. Potrošači bi mogli imati najviše koristi. Primjerice, u 2025. daljinski nadzor mogao bi stvoriti 1,1 bilijun dolara vrijednosti godišnje samo u poboljšanju zdravlja bolesnika koji pate od kroničnih bolesti. Najjača tvrtka koja je sudjelovala na IFA-i, korejski Samsung, popriličan trud uložio je upravo u viziju interneta stvari. Predstavili su SmartThings Hub sa snažnijim procesorom koji služi cjelokupnom videonadzoru doma. A kada se radi o zdravlju, inovacija Sleepsense pomaže u boljem razumijevanju spavanja. Senzor izgleda kao ravni disk i postavlja se pod madrac u krevetu i na taj način omogućava praćenje otkucaja srca i ritma disanja te pokrete osobe koje spava. Povezuje se s drugim Samsungovim uređajima kao i s IoT uređajima drugih proizvođača. Ipak, Samsungov pametni sat Gear S2, koji je također predstavljen u Berlinu, pobudio je veće zanimanje. Promijenjeni dizajn, ali i funkcionalnost sata koji ne mora biti povezan s mobitelom jer ima svoju ugrađenu sim karticu, privukli su mnoge.

Rotirajuće kućište pametnog sata Gear S2, s tipkama Home i Back, osigurava korisniku brži i lakši pristup aplikacijama i obavijestima. Predstavljeni su i novi smartphonei Sonyja, LG-a, tableti Lenova, kućanski aparati AEG-a, Mielea i mnogih drugih...

>> Počeo najveći sajam potrošačke elektronike u Europi, očekuje se 200.000 posjetitelja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije