Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Irak

Najveći boj od oslobođenja Berlina 1945.: Mosul – 11 pitanja i odgovora o majci svih bitaka

Irak
Foto: Reuters/PIXSELL
19.10.2016.
u 13:16

Većina džihadista i civila povući će se u Raku, sirijsku prijestolnicu kalifata – tamo se očekuje konačni slom Islamske države

Iračke snage napreduju brže od predviđenog u ofenzivi za oslobađanje Mosula od Islamske države, objavio je jučer Pentagon, ističući kako će se unatoč tome voditi duge i teške borbe. U prvom naletu oslobođeno je desetak sela te kurdske i iračke snage sigurno napreduju prema Mosulu. Donosimo 11 ključnih pitanja i odgovora o Mosulu – bitki nad bitkama.

1. Zašto je baš sada krenula akcija oslobađanja Mosula?

Barack Obama, nakon što njegova politika u Siriji nije donijela rezultate, zbog čega se našao na meti silnih kritika, prije predsjedničkih izbora u SAD-u 8. studenog pod svaku cijenu želi vojni uspjeh protiv Islamske države. Jedino što mu je još ostalo da se dokaže upravo je oslobađanje Mosula da svoj mandat završi pobjedom.

2. Tko sudjeluje u borbama?

Osim iračkih režimskih snaga i šijitskih dobrovoljačkih jedinica kao što su Hashad al-Shaabi i brigada Hezbollah, u ofenzivi na Mosul sudjeluju i kurdski borci pešmerge, kršćanska brigada Babilon te sunitska plemena. Zračnu potporu daje im koalicija predvođena SAD-om, dok im na tlu pomažu američki i francuski vojnici i savjetnici.

3. Koja je uloga Turske?

Iako su iračka vlada i Kurdi protiv turskog sudjelovanja, Erdoğan ne odustaje od svoje namjere da njegova vojska sudjeluje u borbi protiv ISIL-a, a želi se postaviti i kao zaštitnik sunita. Tvrdi da se Mosul ne može osloboditi bez turske vojske. Kako kaže, strahuje da će se šijitske paravojne formacije osvetiti sunitima. Cilj Erdoğana zapravo je, kako u Siriji tako i u Iraku, spriječiti stvaranje kompaktnog kurdskog teritorija.

4. Koliko je ljudi uključeno u boj, je li to najveća bitka nakon oslobođenja Berlina 1945.?

U odlučujuću bitku za Mosul, u kojem se nalazi desetak tisuća boraca ISIL-a i oko milijun i pol civila, krenulo je 30 tisuća iračkih vojnika i oko 20 tisuća šijitskih dobrovoljaca, oko 4500 kurdskih boraca (pešmerge), 4500 američkih vojnika, nekoliko tisuća boraca kršćanske brigade Babilon, desetak tisuća boraca sunitskih plemena te nekoliko stotina Francuza.

Neki ofenzivu na Mosul smatraju najvećom bitkom nakon oslobođenja Berlina 1945. i uspoređuju je s iskrcavanjem Saveznika u Normandiji. Bagdad je veći grad od Mosula, ali Amerikanci i Britanci, kada su izveli vojnu invaziju na glavni grad Iraka 2003., nisu naišli na veći otpor.

5. Prijeti li Europi novi izbjeglički val iz Mosula?

UN upozorava da će bitka za Mosul prouzročiti veliki egzodus, između 200 tisuća do pola milijuna ljudi, koji će svakako tražiti put prema europskim zemljama.

6. Kolika je opasnost da se među izbjeglicama prošvercaju i teroristi?

Velika je opasnost da se među izbjeglice iz Mosula infiltriraju i borci ISIL-a s obzirom na to da je Mosul središte kalifata. Uz džihadiste povratnike u Europu bi moglo krenuti i dosta “civila” zatrovanih ideologijom ISIL-a, što je potvrdio i povjerenik Europske unije za sigurnost Julian King upozorivši da se Europa mora pripremiti za novi priljev džihadista Islamske države kada se oslobodi Mosul.

7. Koliko će trajati borbe i kako to da je ISIL zauzeo Mosul 2014. gotovo bez otpora?

Iako iračke snage brzo napreduju prema Mosulu, s obzirom na stratešku i moralnu važnost grada za sve zaraćene strane, borbe za njegovo osvajanje, prema tvrdnjama analitičara, trajat će i nekoliko tjedana. Mosul je u lipnju 2014. pao bez borbe zbog izdaje i povlačenja velikog broja sunitskih vojnika.

8. Zašto je Mosul izabran kao grad u kojem je Al-Baghdadi proglasio kalifat i gdje se kalif sada nalazi?

U Iraku kao državi u kojoj su dominantni šijiti Mosul je najveći grad s većinski sunitskim stanovništvom. Osim toga, u Mosulu je u odnosu na sve druge dijelove države živjelo najviše kršćana.

Kalif Abu Bakr al-Baghdadi pobjegao je u Siriju, u Raku.

9. Kako Putin gleda na akciju?

Putin sada slavi. Kako je Obama optužio njega za ubojstvo civila u Alepu, Putin će sada moći uzvratiti Obami i njegovim saveznicima optužbama za ubojstvo velikog broja civila. Fokus javnosti prebačen je s Alepa na Mosul i sada se očekuju razaranja i ubijanja u Alepu, gdje će džihadisti koristiti civile kao živi štit. Svakako da je Putin jedan od pobjednika ove bitke iako u njoj ne sudjeluje, uz građane Iraka koji će se riješiti džihadista i Obame koji će u slučaju pobjede reći – to je moje djelo.

10. Znači li oslobađanje Mosula kraj Islamske države?

U Iraku da, u Siriji ne. Većina džihadista i civila povući će se u sirijsku prijestolnicu kalifata, Raku. To će ostati njihovo zadnje utočište, sada pojačano novim snagama, ali moralno uništenim porazom u Mosulu. Pitanje je samo vremena kada će krenuti nova ofenziva na Raku.

11. Što kraj Islamske države znači za islamiste u Europi?

Sigurno će se povećati opasnost od terorističkih napada na zapadu, kao osveta za nestanak kalifata. No dugoročno, analitičari očekuju smirivanje jer gubitkom ideala kalifata past će i moral njegovih boraca na zapadu.

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar nekakav
nekakav
17:30 19.10.2016.

baš je fora čitati zapadnu 'štampu'. u alepu regularna vojska je agresor, ubijaju se civili, rusi su ratni zločinci. u iraku, u mosulu, iračka regularna vojska je osloboditelj, amerikanci su moralni pobjednici, milosrdni... gadni su ti rusi, nemaju oni bombembe koje selektivno ubijaju samo naoružane teroriste, njihove bombe ubijaju uglavnom djecu i doktore. američke pak s druge strane isključivo pogađaju teroriste. oslobođenje berlina? baš sam se nasmijao. do dana današnjega nisam bio svjestan da su u stvari nijemci berlin okupirali... isto mi je čudno glorificiranje iskrcavanja u normandiji, kad je rat skoro pa bio gorov, 4/5 njemačke vojske se jedva držalo na istočnom frontu, gdje su ih rusi ko pšenicu jeli nakon svih onih njihovih zločina. amerikance, tj. 'saveznike', je dočekala desetkovana armija demoraliziranih nijemaca, uglavnom dječačkih odreda, sa nešto malo jakih snaga. znao je hitler, ipak tolko nije bio lud, da se amerima nije ništa zamjerio niti nad njima zločine počinio ko nad rusima, pa da mu ovi neće ništa. ajmo sjediti i uživati u oslobađanju mosula, gdje nema civilnih žrtva,a gdje ne ginu žene i djeca, starci, gdje se ne razaraju bolnice i škole. totalno drugačije od onog u alepu, gdje je službena vojska agresor. i radi ratne zločine. djecu, žene, starce, doktore... strašno. a ovi, milosrdni, 2 godine pripremaju akciju... kao da trebaju ishoditi građevinsku dozvolu na nekom od naših ureda.

DU
dukidudoje
16:05 19.10.2016.

a meni se cini hassanem kao najveci i otvoreni pocetak 3 s.rata..i kao onaj rat farona protiv mojsijske zajednice..hassane koja ti ova prica po redu i dokle si stigao sa tvojim prijateljima izlamistima irana, nije bas lako ni tebi ,jerer se tomahawci bacaju i jemenu, a spremaju se i za siriju gde ce ceka rusko-americko sukobljavanje..a ni suniti se ne slazu sa tvojim pricama o iraku i siriji

DU
dukidudoje
16:06 19.10.2016.

hassane ovo mirise na 3 s.r. i faraon je bio optimista

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije