Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROPAO?

Znate li što je sutra? Nekada su ga svi željno čekali, a sada ga se jedva sjete...

11.01.2022.
u 16:40

Sutra je u polufinalu španjolskog Superkupa na rasporedu 248. derbi Barcelone i Real Madrida, no zbog slabije kvalitete i ‘prefinih momaka’ javnost više nije toliko zaintrigirana

Sutra od 22 sata na rasporedu je drugi El Clásico sezone, a prvi u novoj 2022. godini. Dva najtrofejnija španjolska nogometna kluba, Barcelona i Real Madrid, odmjerit će snage unutar španjolskog Superkupa koji je prije tri godine dobio novi format i lokaciju održavanja. Prema tom novom formatu u španjolski Superkup sada upadaju četiri momčadi (pobjednici i drugoplasirani iz La Lige i Kupa Kralja). El Clásico će biti prva polufinalna utakmica, drugu polufinalnu utakmicu će odigrati Atlético Madrid i Athletic Bilbao, a u nedjelju je na rasporedu finale. Također, sve tri utakmice igraju se u Riyadhu u Saudijskoj Arabiji, što je samo još jedan djelić programa “Vizija 2030” kojim vladajući iz te države s pomoću raznih sportskih događanja žele isprati svoju lošu reputaciju zbog kašnjenja u promjenama kad je riječ o temeljnim ljudska pravima i slobodama.

Bez Messija i Ronalda

Tako će u glavnom gradu Saudijske Arabije Barcelona i Real Madrid odigrati 248. natjecateljski El Clásico, a posebnost ovog susreta jest to što Real Madrid ganja svoju stotu pobjedu (Barca ima 96 pobjeda) u natjecateljskim utakmicama po mnogima najvećeg derbija u klupskom nogometu. Iako, treba priznati, El Clásico više nema onu auru kao prethodnih godina, nešto je tu znatno drukčije, a postoji nekolicina razloga za to.

Izgledno je da nam svima na pamet pada isti glavni razlog; u El Clasicu više nema dvaju ponajboljih nogometaša svih vremena, Lionela Messija i Cristiana Ronalda. Njihova prisutnost definitivno je bila zaslužna za zlatne godine španjolskog derbija jer mu se uz naslov “najvećeg momčadskog derbija” mogao pridodati i naslov “najvećeg individualnog derbija u nogometu”, a takvo nešto nije se baš često događalo u nogometnoj povijesti. Već je Ronaldov odlazak iz Reala prije tri i pol godine vidno naškodio interesu za El Clásico, a to je još snažnije došlo do izražaja kad je ovog ljeta Lionel Messi iznenadno i prisilno Barcelonu zamijenio PSG-om.

Iako El Clásico još uvijek ponekad zna imati velike rezultatske implikacije unutar španjolskog nogometa, ‘pad derbija’ također se može povezati sa slabijim europskim rezultatima španjolskih giganata u posljednje vrijeme. Od 2014. do 2018. godine svake je sezone osvajač Lige prvaka bio jedan od ova dva kluba, a u posljednja tri izdanja Lige prvaka španjolski je klub ostao bez ijednog finala najprestižnijeg klupskog natjecanja. Primat najuspješnije lige, barem po rezultatima u Ligi prvaka, uzeli su Englezi, a njima su se u završnicama pridruživali klubovi poput Bayerna ili PSG-a. Prije pet-šest godina mnogi su poprilično argumentirano tvrdili da je španjolska La Liga najjača na svijetu, a danas se postavlja pitanje je li ona na drugom, trećem ili četvrtom mjestu po kvaliteti.

Također, u El Clasicu više ne postoji toliko osebujnih ličnosti. Najzlatniji i najgledaniji dani El Clasica bili su začinjeni velikim rivalstvom tadašnjih trenera Josepa Guardiole i Josea Mourinha, čiji je međusobni prijezir rastao iz utakmice u utakmicu, a kad se u rivalstvu samih aktera razviju takvi osjećaji, zanimanje, kao i osjećaj rivalstva i netrpeljivosti samo rastu. Tome su pridonosili i neki igrači, posebice stoperi Real Madrida Sergio Ramos i Pepe, koji su nekad koristili i najprljavije moguće taktike, sve da bi se u najvažnijem derbiju dobila prednost nad suparnikom. Iako nisu bili toliko poznati po tome, toj dozi ‘bezobrazluka’ u rivalstvu sigurno su potpomogli i igrači poput Carlesa Puyola, Victora Valdesa, Xabija Alonsa, Luisa Suareza i Ricarda Carvalha. Oni su sada zamijenjeni nekim finijim momcima koji su možda i prevelike dobrice za ovakvo rivalstvo.

FILE PHOTO: Soccer Football - LaLiga - FC Barcelona v Real Madrid - Camp Nou, Barcelona, Spain - October 24, 2021 FC Barcelona's Gerard Pique in action with Real Madrid's Luka Modric REUTERS/Nacho Doce/File Photo Photo: NACHO DOCE/REUTERS
Foto: NACHO DOCE/REUTERS

Imena ne privlače

Na kraju krajeva, kvaliteta nogometaša nije onakva kakva je bila, a to se posebice odnosi na Barcelonu jer Real je barem uspio zadržati svoje talismane poput Benzeme, Modrića, Kroosa, Casemira i Carvajala. Kad pogledate sastav katalonskog velikana i u njemu vidite Jutglu, Minguezu, Ezzalzoulija, Akhomacha, Braithwaitea (bivšu rezervu Toulousea) i Luuka de Jonga (koji je ne tako davno bio rezerva u Newcastleu u Championshipu), uz dužno poštovanje svim tim momcima nećete smatrati da ste sjeli pred TV ekran gledati samu elitu svjetskog nogometa.

Komentara 1

Avatar xilandar
xilandar
23:46 11.01.2022.

A jest ruzan majko mila...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije