Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
24.11.2022. u 21:59
Posljednja utakmica dana donosi nam dvoboj susjedne Srbije koja svoj put u Kataru započinje protiv jednog od favorita za osvajanje Svjetskog prvenstva - Brazila. Izabranici Dragana Stojkovića Piksija kao i cijela zemlja sanjaju velik rezultat, ali ispit protiv Selecaoa bio je pretežak.

Uz sjajnu igru u drugom poluvremenu nogometaši Brazila svladali su Srbiju 2-0 (0-0) u utakmici prvog kola skupine G svjetskog prvenstva kojem je domaćin Katar.

Tijekom gotovo cijele utakmice Brazil je dominirao i napadao, no u prvom poluvremenu ti su brazilski naleti bili mahom sramežljivi i ne odveć opasni po Srbiju koja se uspješno branila.

Soccer Football - FIFA World Cup Qatar 2022 - Group G - Brazil v Serbia - Lusail Stadium, Lusail, Qatar - November 24, 2022 Brazil's Vinicius Junior in action REUTERS/Dylan Martinez Photo: Dylan Martinez/REUTERS
Foto: Dylan Martinez/REUTERS

Brazil je agresivnost pojačao u drugom poluvremenu te je bio sve opasniji po srpsku obranu i vratara. U 60. minuti Alex Sandro je gromovito pogodio vratnicu, a dvije minute kasnije Brazil je poveo. Vinicius je pucao, srpski vratar Milinković-Savić odbio, ali samo do Richarlisona koji je jednostavno pogodio za vodstvo svoje reprezentacije.

Soccer Football - FIFA World Cup Qatar 2022 - Group G - Brazil v Serbia - Lusail Stadium, Lusail, Qatar - November 24, 2022 Serbia'a Vanja Milinkovic-Savic in action REUTERS/Matthew Childs Photo: Matthew Childs/REUTERS
Foto: Matthew Childs/REUTERS

Potom se igra potpuno rasplamsala jer je Srbija krenula po izjednačenje i bivala je sve opasnija po brazilskog golmana Alissona. No, na još je ljepši način Richarlison zabljesnuo u 74. minuti kada je volejom, u padu, maestralno zabio za 2-0. Razigrani Brazilci do kraja su pogodili gredu (Casemiro) i imali još nekoliko prilika, ali se rezultat više nije mijenjao.

Soccer Football - FIFA World Cup Qatar 2022 - Group G - Brazil v Serbia - Lusail Stadium, Lusail, Qatar - November 24, 2022 Brazil's Richarlison celebrates scoring their first goal with Fabinho REUTERS/Kai Pfaffenbach Photo: Kai Pfaffenbach/REUTERS
Foto: Kai Pfaffenbach/REUTERS

Bila je ovo posljednja utakmica prvog kola natjecanja po skupinama. Ranije je u ovoj skupini G Švicarska bila bolja od Kameruna s 1-0 pa su na vrhu ljestvice Brazil i Švicarska s po tri boda, dok Srbija i Kamerun imaju nula.

Soccer Football - FIFA World Cup Qatar 2022 - Group G - Brazil v Serbia - Lusail Stadium, Lusail, Qatar - November 24, 2022 Serbia'a Strahinja Pavlovic fouls Brazil's Neymar and is shown a yellow card by referee Alireza Faghani REUTERS/Molly Darlington Photo: MOLLY DARLINGTON/REUTERS
Foto: MOLLY DARLINGTON/REUTERS

U drugom kolu, u ponedjeljak 28. studenoga, igraju Kamerun - Srbija i Brazil - Švicarska.

Standings provided by Sofascore

>> DETALJAN TIJEK UTAKMICE POTRAŽITE NA KRAJU ČLANKA

Sve utakmice, komentare i analize vatrenih pratite na portalu Večernjeg lista


>> VIDEO: Navijač Hajduka u majici Miše Kovača iz Dohe poručio: Hrvatska ide do kraja!

BRAZIL
Richarlison 62', 73'
2-0
SRBIJA
BRAZIL - SRBIJA, 20:00, Stadion Lusail
Kraj
KRAJ UTAKMICE (Kraj)

Završila je utakmica. Srbija nije uspjela izvesti čudo protiv jednog od najvećih favorita za osvajanje Svjetskog prvenstva. 

Nadoknada
90+ (Nadoknada)

Igrat će se još 7 minuta.

90'

Na samom isteku regularnog dijela smo, ostaje za vidjeti koliko će se nadoknade igrati.

Zamjena
88' (Zamjena)

Još jedna promjena kod Brazila.

 

IZLAZI: Rapinha

ULAZI: Gabriel Martinelli

87'

23. udarac prema golu Srbije putuje, ali završava preko vratnice.

86'

Potpuna dominacija Brazila u nastavku, čak 22 udarca prema golu u odnosu na srpskih 3.

84'

Nova izmjena Stojkovića.

 

IZLAZI: Mitrović

ULAZI: Maksimović

83'

Fred silovito tuče po golu Srbije, ostao je nebranjen, nema više ideje Srbija, čini se, kako da zaustavi Brazil.

81' PRILIKA

Evo sada i Casemiro trese okvir gola, ovo je bilo jako opasno blizu trećem pogotku.

80'

Srbiji sada osaje samo nada da može učiniti nešto do kraja. Velika je prednost Brazila u ovom trenutku.

Zamjena
79' (Zamjena)

Nova izmjena. Zatvara utakmicu polako izbornik Brazila, ima razloga za zadovoljstvo.

 

IZLAZE: Richarlison, Neymar.

ULAZE: Jesus, Antony

Zamjena
75' (Zamjena)

Odmah mijenja i Tite

 

ULAZE: Rodrygo, Fred

IZLAZE: Vicinus, Paqueta

Gol
73' GOOOL! (Gol)

Dvije prave lopte u 11 minuta bile su dovoljne za Richarlisona koji je bacio igrače i navijače u ekstazu zabivši svoj drugi pogodak.

 

Predivno je reagirao na ubačaj Viniciusa Richarlison i poluškaricama uputio neobranjivu loptu u mrežu Srbije.

71'

Gužva je bila pred vratima Brazila iz kornera su Srbi dva puta prijetili i bili blizu pogotka, definitivno je sada vrijeme za napad jer Srbija više nema prostora za kalkulacije, ako ga je i do sada bilo, vidi se to i po Stojkovićevoj posljednjoj izmjeni.

67'

Još jednom je bilo opasno pred golom Srbije se otvorila kontra i sjevnulo bi da nije bilo požrtvovnog uklizavnaja igrača Srbije te proklizvanja igrača Brazila.

Zamjena
65' (Zamjena)

Odmah izmjenom reagira izmjenom Stojković, i to dvostrukom.

 

IZLAZE: Lukić i Mladenović.

ULAZE: Lazović i Vlahović 

Gol
62' GOOOL! (Gol)

Richarlison zabija svoj prvijenac, veliko slavlje na tribinama.

Neymar je prošao kroz obranu, lopta je stigla do Viniciusa koji je pucao, Vanja Milinković-Savić uspio je loptu odbiti samo do Richarlisona.

60' PRILIKA

VRATNICA! Strašan udarac Sandra i vratnica spašava Srbiju nakon 60 minuta igre.

Korner
58' (Korner)

Evo sada malo akcije ispred Allisonova gola. Nakon dobrog ubačaja Srbije bit će korner. Ubacivanje na prvu vratnicu je riješio Brazil i poslao do outa na drugu stranu.

 

Zamjena
57' (Zamjena)

Evo prvih izmjena kod Srbije

 

IZLAZE: Gudelj, Živković

ULAZE: Ilić, Radonjić

55'

Sprema se promjena u redovima Srbije, a u međuvremenu Neymar prijeti po sredini, ali puca izvan okvira gola.

54'

Vinicius sada munjevito dolijeće s lijeve strane i ponovno prijeti Brazil. Brani se Srbija za sada.

53'

Riskantan start Pavlovića koji klizećim čisti zicer skida s nogu Paquete

Korner
51' (Korner)

Popetljao se Brazil u petercu i netko od igrača Srbije počistio je to u out.

Žuti karton
49' (Žuti karton )

Slobodni udarac za Brazil s ruba šesnaesterca s lijeve strane. Opasno. Ipak, živi zid je odradio svoj posao i seli se lopta u korner. Izvođač je isti.

 

Gudelj je zbog toga požutio.

46' PRILIKA

Pogreška Gudelja odmah nakon nepune minute. Opasno je živjela Srbija jer čisti zicer se ukazao Rapinhi koji se našao licem u lice s Milinković-Savićem koji je obranio.

DRUGO POLUVRIJEME

Vrijeme je za odlučujućih 45 minuta. Što su izbornici pripremili za nastavak. Promjena u sastavima obje momčadi za sada nema.

Poluvrijeme
KRAJ PRVOG POLUVREMENA (Poluvrijeme)

Nije neki spektakl na terenu, Srbi otišli u bunker, možda bi kao na utakmici Portugala i Gane trebao pasti barem jedan pogodak da se utakmica otvori ofenzivnije. Brazil, mora se priznati pokazuje dominaciju, ali Srbiji se također mora priznati da nije pokleknula niti nakon 45 minuta i dalje drži bod.

 

No, drugo će poluvrijeme pokazati može li Srbija izdržati do kraja, baš kao i u slučaju Kanade jučer koja je pružala dobru predstavu prvih sat vremena, a onda se isključila.

Nadoknada
45+ (Nadoknada)

Igrat će se samo jedna minuta sudčeva dodatka. Dobra vijest za Srbiju.

43'

Neymar prima loptu u sredini i prolazi četvoricu igrača, stvarno lijep potez, mora se priznati, na kraju ništa od tog pokušaja.

42'

Još malo do kraja poluvremena. Teško da će biti puno nadoknade nije bilo nitri prekida, zato sada Srbija zbog psihološkog stanja pošto-poto želi očuvati nulu, a iz istog razloga Brazil pritišće kako bi otišli s važnom prednošću na odmor.

41'

Što je sada ovo bilo...Milenković spašavajući loptu sam sebe pogodio u glavu, ali spasio čisti zicer Viniciusa.

40'

Veljković je dodavanjem uspio otvoriti prostor za kontru, ali nisu se snašli crveni pa su brzo resetirali napad i krenuli iznova.

38'

Do ovog trenutka 4 pokušaja Brazila prema vratima, a jedan Srbije.

37'

Izašla je sada malo Srbija na protivničku polovicu, najviše kombinira s Mitrovićem po desnoj strani, ali zasada ni jedan ubačaj ne predstavlja opasnost za dominantniji Brazil.

35' PRILIKA

Ohoho...kako je ovo moglo biti u mreži! Ostao je sam Rapinha u sredini unutar kaznenog prostora gdje je poslužen loptom, ali ju je preslabo zahvatio pa vratar Orlova opet spašava. Srbija u ovih pola sada ne zna što je napad.

33'

Stigla nam je i fotografija od ranije koja dokazuje koliko je oštra utakmica da je srpski reprezentativac doslovno skinuo Neymara.

Soccer Football - FIFA World Cup Qatar 2022 - Group G - Brazil v Serbia - Lusail Stadium, Lusail, Qatar - November 24, 2022 Brazil's Neymar in action with Serbia'a Sasa Lukic REUTERS/Kai Pfaffenbach Photo: Kai Pfaffenbach/REUTERS
Foto: Kai Pfaffenbach/REUTERS

Korner
32' (Korner)

Uigrana sada kombinacija Brazila, vidi se da su ovaj korner uvježbavali na treningu. Kombinacija trojice na kraju završava u rukama vratara Srbije.

29'

Rapinha se ipak malo preigrao i slobodni udarac izveo "Bogu iza leđa". Možda bi i pogodio gol, ako bi ga preselili na bočnu tribinu.

27' PRILIKA

Zaspala je obrana Srbije! Silva odličnom okomitom loptom sa 30-ak metara pronalazi Viniciusa koji nebranjen istrčava u peterac Vanje Milinkovića Savića koji još jednom spašava Srbiju, ali koliko to još može?

25' PRILIKA

Evo prve ozbiljnije prilike za Srbiju! Prva prijetnja nakon greške Brazila išao je s desne strane ubačaj na Mitrovića, ali se ispriječio brazilski vratar.

23'

Nema neke prevelike sreće na Piksijevu licu nakon dvadesetak minuta igre. Srbiji nedostaje ono nešto i još ne možemo reći da smo vidjeli pravu gol-šansu s njihove strane, dok Brazil često dolazi prema šesnaestercu. Pao je sada malo i ritam, Srbija se više brani, nego što napada.

21'

Sada na isti način tuče i Casemiro, ali njegovu loptu sa zadrškom primiruje vratar Srbije.

21'

Neymarrrr prema gooolu! Kakav projektil sada leti Katarom, ali ne pronalazi put do Vanje Milikovića Savića

20'

Tadić i Milinković-Savić kod Srbije nakon 20 minuta najsigurniji, Gudelj prilično sporim reakcijama donosi rizik.

 

Kod Brazila najviše vuku Casemiro, Neyma i Rapinha.

19'

Neymar je izveo svoje klasično kotrljanje po terenu pa su ga suci izignorirali, iako bilo je materijala za prekršaj, ali kada vam je simuliranje navika, ignoriranje vam je kazna.

Soccer Football - FIFA World Cup Qatar 2022 - Group G - Brazil v Serbia - Lusail Stadium, Lusail, Qatar - November 24, 2022 Serbia'a Strahinja Pavlovic fouls Brazil's Neymar and is shown a yellow card by referee Alireza Faghani REUTERS/Molly Darlington Photo: MOLLY DARLINGTON/REUTERS
Foto: MOLLY DARLINGTON/REUTERS

16'

Trećina poluvremena je iza nas. I dalje bez pogodaka na Lusail areni, iako u ovom trenutku i posjedom i igrom Brazil je, očekivano bliži vodstvu. Dosta padanja i prekršaja.

Korner
14' (Korner)

Neymar je izveo dva kornera, prvi puta tukao je izravno po golu, a drugi puta odlučio se na standarni ubačaj. Usput je Casemiro pokupio Pavlovića koji je ostao kratko ležati u golu.

13'

Kakava prilika! Vinicius poletio prema golu Srbije, spašavaju trojica obrambenih tu loptu i šalju u korner.

12'

Nakon desetak minuta svjedočimo napadačkoj utakmici na terenu, definitivno osvježenje usporedimo li s ostatkom relativno dosadno nogometnog dana. Brazilci za sada vještije manevriraju loptom, nije ni čudo kad u džepu već imaju 5 titula.

9'

Munjevito su iznijeli loptu Brazilci ponovno Rapinha je povukao, ali većina igrača još nije stigla. Kada su se priključili ostali Neymar je ostao sasvim sam praktički u petercu i samo čudo je spasilo Srbe od lopte u mreži. Neće moći još puno puta pustiti Brazil na takav način

8'

Pokušaj sada Milinković-Savića koji se upustio u dribling trojice igrača, ali ipak nije išlo kroz brazilsku obranu.

Žuti karton
6' (Žuti karton )

Vrlo rano stiže i prvi žuti. Pavlović ide u bilježnicu Iranca zbog dvostrukog prekršaja nad Neymarom.

6'

Tadić je sada kombinirao po desnoj strani, ali nije pronašao nikog od igrača i Casemiro čisti.

5'

U prvih pet minuta oštro je krenulo, puno glasnija podrška Brazilaca.

4'

Evo prve opasne šanse Brazila. Silva je povukao u brzi izlazak Brazila ponio je to Rapinha i po desnoj strani prišao kaznenom prostoru i uputio udarac prema sredini, ali od bloka se to čisti i završava kao aut za Srbiju.

3'

Neymar i Casemiro su kombinirali, ali Lukić čuva Neymara kao kraljeska garda. Čini se da je Srbin dobio večeras jedan jedini zadatak, rukometnim rječnikom flaster na Neymaru.

1'

Krenulo je čvrsto s obje strane. Spomenimo kako je isti sudac danas kao i prije četiri godine na utakmici Srbije i Brazila na SP-u u Rusiji. Rapinha je napravio prekršaj na Pavloviću.

Početak
POČETAK (Početak)

Počela je utakmica! Prvi napad za Brazil.

SVE JE SPREMNO!

Izvode se nacionalne himne. Prvo brazilska, zatim i Bože pravde.

ZAGRIJAVANJE U TIJEKU

Još 15-ak minuta dijeli nas od početka utakmice.

JAVIO SE RONALDINHO

 

Legendarni Ronaldinho jednom porukom 'spustio' Srbe uoči večerašnje utakmice s Brazilom

>> OPŠIRNIJE OVDJE

PODRŠKA IZ RUSIJE

Rusi i Srbi vole se javno: Pogledajte kakvu su poruku Orlovi dobili od Rusa prije večerašnje utakmice

>> OPŠIRNIJE OVDJE

ANKETA

Srbi tvrde da će postati svjetski prvaci, kako će proći na Mundijalu?

>> GLASUJTE OVDJE

 

...a mišljenje možete podijeliti i u komentarima

BRAZIL U TOP FORMI

Bila bi prava senzacija da Srbija sruši Brazil složne su kladionice, ali i statistika koja kaže kako Brazil nije izgubio u posljednjih 15 utakmica!

NAJAVA

Nevjerojatno, ali na pobjedu protiv Brazilaca Srbija čeka 88 godina. Izbornik Dragan Stojković koji je jasno poručio da se Srbija ne boji nikoga i da o Brazilu ne razmišlja kao o momčadi koju je nemoguće pobijediti.

 

- Učinit ćemo sve da Srbija bude ponosna, u to nema sumnje. Ako netko bude bolji... Pokušat ćemo biti bolji u idućoj utakmici. Bit će to lijepa utakmica, neću o Brazilu, znamo kakvu momčad imaju. Nećemo se lako predati, učinit ćemo sve da im otežamo i spriječimo ih da nas savladaju - izjavio je Piksi i dodao:

 

- Očekujem dobru Srbiju, koja će biti hrabra i ostvariti dobar rezultat. Brazil je sjajna momčad, jedna od najboljih na svijetu, imaju zlatnu generaciju. Bit će to teška utakmica, pokušat ćemo biti dobar suparnik s taktičkim i tehničkim kvalitetama. Počinjemo s 0:0, Brazil ima šansu za pobjedu, ali i Srbija ima šansu za pobjedu. Ne bojimo se nikoga na ovom svijetu!

 

Imao je sjajan odgovor i na pitanje usporedbe hrvatske generacije iz 1998. s našom:

 

- Hrvati i mi. Hrabrost... Ima i malo znanja. Nije bitna samo hrabrost, treba znati gurati loptu. Ova generacija igrača se nema čega bojati. Ovo je igra deset na deset, ako ne dobiješ crveni karton. Danas nitko nema krila za let, jedna lopta, jedno bacanje. S tim mentalitetom moći će puno, bitna je volja, želja, nogometno umijeće. Inteligencija čini razliku. Želimo igrati takav nogomet, hrabro, poštovati protivnika, ali i poštovati sebe. Ovo je najvažnije. Nisam pod stresom, ponosan sam što sam svoju malu Srbiju doveo u Katar. Veseli me što smo među 32 reprezentacije na svijetu, velika je to stvar. Nije važan samo Brazil, važni su i Kamerun i Švicarska.

NAVIJAČI

Srbijanski mediji pišu kako očekuju podršku i do 10 tisuća navijača.

Soccer Football - FIFA World Cup Qatar 2022 - Group G - Brazil v Serbia - Lusail Stadium, Lusail, Qatar - November 24, 2022 Serbia fan inside the stadium before the match REUTERS/Dylan Martinez Photo: Dylan Martinez/REUTERS
Foto: Dylan Martinez/REUTERS

POVIJEST SUSRETA

Srbija je jednom slavila u službenim utakmicama protiv Brazila s 2:1 u Montevideu (doduše kao Jugoslavija). 

 

U posljednjih 10 godina ove 2 momčadi igrale su samo dvaput i oba puta slavio je Brazil.

SKUPINA

Prvi susret u skupini G igrali su Švicarska i Kamerun od 11 sati, a europska reprezentacija je bolje startala golom Embola koji je slavio 1:0.

Standings provided by Sofascore
SASTAVI

Budući da nas još malo dijeli do utakmice, krenimo sa sastavima. Utakmicu s klupe počinje Dušan Vlahović. Aleksandar Mitrović je u početnih 11. To je veliko iznenađenje. Uz to, Kostić je na klupi, a na njegovo mjesto došao je Mladenović.

 

Srbija: Milinković-Savić, Milenković, Pavlović, Veljković, Mladenović, Gudelj, Milinković-Savić, Lukić, Živković, Mitrović. 

Trener: Dragan Stojković Piksi

 

Brazil: Alisson - Danilo, Macrinjos, Thiago Silva, Alex Sandro - Casemiro, Paketa - Rafinha, Neymar, Vinicius - Richarlison.

Izbornik: Leonardo Tite

 

Info
DOBRODOŠLI (Info)

Poštovani čitatelji dobrodošli na posljednju utakmicu petog dana Svjetskog prvenstva u Kataru. Na teren će od 20 sati izaći Brazil koji igra utakmicu sa Srbijom u prvome kolu skupine G.

Komentara 113

Avatar Idler
Idler
21:22 24.11.2022.

Tooooo.....1:0 za Brazil !!!

Avatar štetočnji
štetočnji
19:19 24.11.2022.

Svom snagom i željom navijati ću za Brazil!

Avatar HajdukLika
HajdukLika
21:33 24.11.2022.

2:0! To, braćo katolička!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije