Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SMETAJU IH ALBANCI

Španjolski mediji: Srbi ne podnose grb na svom dresu, narod je opsjednut nacionalizmom

Beograd: Utakmica Srbija - Mađarska u Ligi nacija
Foto: M.M./ATA Images/PIXSELL
1/2
22.11.2022.
u 10:45

Na dresu Srbije je dvoglavi bijeli orao, ali drugačiji od onog koji se vije na srpskoj zastavi i grbu.

Srbija će svoj nastup na Svjetskom nogometnom prvenstvu otvoriti u četvrtak protiv Brazila. No, ono što je okupiralo medije, a posebice Španjolski As koji je tome posvetio tekst jest novi grb na dresu reprezentacije Srbije.

- Na njemu je dvoglavi bijeli orao, ali drugačiji od onog koji se vije na srpskoj zastavi i grbu. Ovaj na dresu napravljen je na brzinu za nogometnu reprezentaciju i naišao je na brojne osude među narodom opsjednutim nacionalizmom - stoji u tekstu u kojemu se nastavlja: 

>> VIDEO: 'Hrvatska bi mogla doživjeti svjetsku pjusku ako ne napravi rezultat u Kataru'

- Mnogi Srbi ogorčeni su time što grb ima nepodnošljive sličnosti sa znamenjem nacija koje su tradicionalno rivalske i neprijateljske Srbiji. Nemali broj Srba smatra da je simbol na dresu njihove reprezentacije sličniji crnom dvoglavom orlu na grbu Albanije te da podsjeća na orlove na grbu Poljske.

Puma je na grb stavila i ljiljane, jedan od simbola Bosne i Hercegovine, što je dodatno razljutilo Srbe.

Navijači Srbije i sami se pitaju je li promjena bila potrebna. Naime, na prijašnjem su grbu bila početna slova nacionalnog slogana "Samo Sloga Srbina Spašava", u sredini je bila nogometna lopta, a iznad je pisalo "Srbija". Srpski nogometni savez na to odgovara da je novi grb hibridni model prethodnog i grba s orlom.

- Ističu da je kreiran za ovaj SP jer će Srbija na njemu biti jedina reprezentacija s grbom koji nije ni na zastavi zemlje niti jednog nogometnog saveza. Dodaju da je inspiracija za novi grb orao raširenih krila, simbol dinastije Nemanjić, stare gotovo tisuću godina. Sve ovo izaziva velike polemike u zemlji koja daje puno previše važnosti svojim simbolima.

Srbija na SP-u igra u skupini G s Brazilom, Švicarskom i Kamerunom. 

>> VIDEO: Kramarić govorio o odnosu s Dalićem i otkrio svog favorita: 'Možemo ponoviti Rusiju'

Ključne riječi

Komentara 14

KP
Karlovacko pivo
11:51 22.11.2022.

Meni ovaj orao liči kao da su ga troica čerupala pa krila razrijeđena

AL
alzamalo
11:49 22.11.2022.

Vlast , medoji i izmisljena "istorija" napravila doslovno invalide od Srba , ova rijec "opsjednutost" je primjerena , ali slaba

AL
alzamalo
12:05 22.11.2022.

Problem s identitetom obicno zavrsi kao psihijatrijski slucaj , ovdje kolektivno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije