Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI 'VATRENI'

U Arsenalu sam zadivljeno gledao u Özila i Sancheza na ručku, a ovo je dječački san

23.03.2021.
u 18:45

– Nisam posebno proučavao protivnike. Znam da su to sve dobre momčadi. No mi smo jaki i imamo talentiranu generaciju. Očekujem dosta od ovog turnira. Naravno, najvažnije je da prođemo skupinu. Igor Bišćan je odličan trener i odmah mi je bilo lakše, već nakon prvog razgovora s njim - rekao je 21-godišnji mladi reprezentativac Marko Divković

Njegova priča po mnogočemu je jedinstvena. Put svoje nogometne afirmacije Marko Divković (21) tražio je posebnom rutom. Ovaj mladi hrvatski reprezentativac trenutačno igra u slovačkoj ligi i jedan je od najboljih igrača Dunajske Strede.

Ove sezone postigao je devet pogodaka u slovačkom prvenstvu i dva u Europskoj ligi. Divković će biti jedan od aduta Igora Bišćana i naše mlade vrste koju ovaj tjedan očekuju nastupi na Europskom prvenstvu. O Divkoviću šira nogometna javnost jako malo zna, a s našim nogometašem prošli smo ključne etape njegove dosadašnje karijere. Sve je počelo u Poletu, klubu koji se nalazi u malenom selu pored Vinkovaca.

– Nogomet sam počeo igrati sa šest godina. Otac Antun bio mi je prvi trener. Iskreno, ne sjećam se je li bio strog ili zahtjevan, već je dosta vremena prošlo. A tada nisam baš ni razumio nogomet. Iz Poleta sam otišao u NK Otok, imao sam devet godina i tamo sam igrao do 13. godine... – počeo je Divković.

– Nastupio sam na jednom Arsenalovu kampu gdje su me primijetili njihovi treneri i pozvali u jedan sličan takav kamp u Grčkoj. Tamo sam proveo četiri godine, igrali smo utakmice, trenirali, nastupali na turnirima. Paralelno sam pohađao i grčku školu. Prvu godinu bilo mi je jako teško jer sam morao učiti taj teški jezik. No vrlo brzo sam ga svladao i kasnije je sve bilo lakše. Najteže mi je bilo s 13 godina otići od obitelji za koju sam vezan. Živio sam u Solunu, lijep je to grad, svidjelo mi se. Nisam se baš zaljubio u njihovu hranu, više volim ovu našu.

Boravak u Arsenalovu grčkom kampu podrazumijevao je povremene odlaske u London.

– Tamo bismo nastavili u istom ritmu treninga, utakmica i turnira. Silno sam se želio nametnuti u toj konkurenciji. Tamo sam upoznao i neke dečke koji su kasnije došli i do prve Arsenalove momčadi, to su Joseph Willock, Reiss Nelson i Edward Nketiah. Često smo u kampu objedovali i s igračima prve momčadi. Sjećam se da Sancheza kojeg sam stalno gledao, pa Özila i ostalih. Znao sam koliko je Arsenal veliki klub i to mi je bio poseban motiv.

Nije vam lako pala odluka da sreću morate potražiti negdje drugdje?

– Malo mi je na početku bilo žao. No sada više nije jer sam došao u pravu sredinu i tu ću napredovati kao igrač. Išao sam na dosta proba, no odlučio sam se za Slovačku. Ovdje u Dunajskoj Stredi stalno daju priliku mladim igračima, a to je za mene najvažnije. Nadam se da ću rasti i jednog dana doći do njemačke ili španjolske lige.

Koja je vaša prirodna pozicija?

– Najbolje se snalazim na poziciji desnog krila.

Kažete da vas na nogomet nije motivirao neki idol iz djetinjstva. A postoji li neki europski igrač kojeg danas posebno volite gledati?

– Ako već nekog moram izdvojiti, onda je to Ivan Perišić.

Znači, slični ste po profilu?

– Nisam sličan, dosta mi još treba da budem na njegovoj razini, ali sviđa mi se njegov stil igre.

Što mislite o kvaliteti slovačke lige?

– Nije tehnički jaka liga, prije bih rekao da je naglasak na snazi. Dosta je teška za igranje.

A vama odgovara to ‘na snagu’?

– Nije baš da mi odgovara, ali dobro mi je ovdje. Samo o tome razmišljam.

U Slovačkoj je na rasporedu doigravanje, a vaša Dunajska Streda lovi naslov prvaka.

– Slovan nam bježi 11 bodova, teško ćemo ga stići. Najviše smo koncentrirani na kup. Tu je naša šansa.

S vama je u klubu Andrija Balić, bivši Hajdukov nogometaš.

– S njim se stalno družim, po cijele dane. Ne razdvajamo se i dobro si pašemo.

Možda bi vam igrački put bio lakši da ste se pokušali nametnuti kroz HNL.

To nikada neću znati. Odabrao sam ovaj put i nije mi žao. Nadao sam se Arsenalu, tko to može odbiti.

Kažete da ne pratite previše našu ligu, no Dinamo protiv Tottenhama ste gledali.

Svaka čast. Gledao sam cijelu utakmicu.

Ističete privrženost obitelji, ali i emocije vezane uz rano djetinjstvo.

– Nije mi bilo lako otići od kuće s 13 godina. Najviše su mi nedostajali prijatelji iz djetinjstva i to okruženje. S njima sam u stalnom kontaktu. Sada im stalno šaljem svoje dresove iz Slovačke. Roditelji su bili sretni što sam dobio priliku dokazivati se u Arsenalovoj školi. No naravno da ni njima nije bilo lako.

Zato ovaj poziv u reprezentaciju za vas ima posebnu emotivnu vrijednost?

– Kako ne. Pa to je san svakog djeteta koje počne igrati nogomet. Postoji li veće priznanje od poziva u nacionalnu vrstu?

Na Euru smo u skupini D s Portugalom, Švicarskom i Engleskom.

– Nisam posebno proučavao protivnike. Znam da su to sve dobre momčadi. No mi smo jaki i imamo talentiranu generaciju. Očekujem dosta od ovog turnira. Naravno, najvažnije je da prođemo skupinu. Igor Bišćan je odličan trener i odmah mi je bilo lakše, već nakon prvog razgovora s njim.

Možda se protiv Engleske susretnete s nekim od bivših suigrača iz Arsenalova kampa.

– Mislim da će biti tamo Edward Nketiah, no ne vjerujem da će me prepoznati – zaključio je Divković.

RASPORED UTAKMICA U SKUPINI D:

1. kolo:

Engleska - Švicarska (25. 3.) 15.00

Portugal - Hrvatska (25. 3.) 21.00

2. kolo:

Hrvatska - Švicarska (28. 3.) 18.00

Portugal - Engleska (28. 3.) 21.00

3. kolo:

Hrvatska - Engleska (31. 3.) 18.00

Švicarska - Portugal (31. 3.) 18.00

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije