Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
I JA SAM BIO NA MAKSIMIRU

Srpsko ime Dinamo? Tito – partija, Hajdukova armija? Ne dižimo tenzije...

Zagrijavanje prije početka utakmice 18. kola Prve HNL između Dinama i Hajduka
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/6
07.12.2021.
u 12:44

Čitam dan poslije kako dičija posla koja unatoč bremenitoj, krvavoj i teškoj povijesti, a koja su danas srećom samo neukusni, uvredljivi i bezopasni pjesmuljci opet postaju top tema i poput Štulićeva stiha kao da traže krivca

Je li Dinamo srpsko ime? Je li Torcida Titova armija? Je li to sve glupost ili najava nemira, nereda, naposljetku danas-sutra nekih autonomija, ne daj Bože COVID potvrda na Svetom Roku. 

Mi novinari nismo crvi, to je floskula onih koji pišu samo po fejsu i koji nikad pisanjem nisu pomogli ni jednoj obitelji ni razotkrili ijednu aferu, al' okanimo se, kolege, pisanja o nečemu što s politikom nema veze. Vidija i čuja iz prve ruke. Dakle, idem na Maksimir posli dugo godina s prijom. Iz Zagreba je, ne? I dok gledan sablasnu zgradurinu i penjen se kroz ruglo kakvo metropola nije zaslužila, utiho joj govorin kako čim Hajduk da gol, počne kajkati (za svaki slučaj ako od sriće pomahnitam na Zapadu. Ona me, dakako, blido gleda i pita: "Kaj ne vidiš da su to samo deca?" 

Foto: Privatni album

I stvarno, s moje live strane vojska dice, BBB-a, viče: "Tito – partija, Hajdukova armija. Vi ste Titovi. Tito je vaš." Meni s desne strane dica, Torcida, viču: "Mrzim Dinamo ,srpsko ime to." Oni odrasli i stariji na zapadu uopće se ne osvrću na to. Gledaju i gledamo nogomet. Hajduk da gol, prija me gleda kako stišćem šaku, kako sam sritan ka dite, i viknem Livajaaaaa (nitko me nije ni taka). I kaže: "Baš si dijete." 

Čitam dan poslije kako dičija posla koja unatoč bremenitoj, krvavoj i teškoj povijesti, a koja su danas srećom samo neukusni, uvredljivi i bezopasni pjesmuljci, opet postaju top-tema i poput Štulićeva stiha kao da traže krivca. I stanimo tu ljudi… Ne tako davno stadioni su bili najava tenzija koji su krvavo završili. Uvijek će se naći netko tko će, da prostite, ove tenzije pokušati iskoristiti i sve nas strmopizditi u provaliju. 

Stoga ostavimo dici sport i uživajmo u njemu svi, baš poput mene kad je gol da Livaja, koji je iz terminologije kojom su hajdukovce vrijeđali purgeri, na Maksimiru bija pravi Čovik Drug i komunist. Stariji znaju o čemu govorim, dica pivaju gluposti i ničega više od toga tu nije bilo!

Ključne riječi

Komentara 18

RE
RedTree
14:53 07.12.2021.

Digla se prevelika medijska hajka oko nečega što ima svagdje diljem svijeta i što ide uz rivalstva u sportu. Naravno da to nije primjereno i treba educirati ljude na to. Mene više zabrinjava da netko mladima upada u domove ili da neki likovi ulijeću u teren a nitko ih ne zaustavlja.

NO
Noštromo
20:16 07.12.2021.

Hajdukovi igrači na dresu nose grb iz 1911. kad je Hajduk osnovan, a Dinamo je sadašnji grb dobio mnogo kasnije.

ZA
!zagreb!
13:44 07.12.2021.

Riječ dinamo predstavlja snagu i potiče još od stare grčke. U modernom svijetu je prvenstveno tehnički pojam pretvarača energije. Da, dosta nogometnih klubova se tako nazivalo u istočnom bloku. Pa što?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije