Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SP u te-kvon-dou

Sjajna, ali neiskusna Lena Stojković (17) zablokirala nadomak medalje

Hrvatska reprezentacija
Foto: Dražen Brajdić
1/3
15.05.2019.
u 18:11

Prvog dana natjecanja na SP-u Manchesteru, dvostruka europska prvakinja Iva Radoš (73 kg) ispala je u 1. kolu, a to se dogodilo i 19-godišnjem Leonu Glasnoviću (58 kg) koji je pružio jako dobru borbu

Sedamnaestogodišnja Splićanka Lena Stojković dugo će pamtiti 15. svibnja 2019. S tako malo godina, kao debitantica na velikom seniorskom natjecanju, bila je na pragu medalje na Svjetskom prvenstvu što se održava u Manchesteru. Iako je u jednom trenutku svima u publici izgledalo da je bronca u džepu, na borilištu se dogodio nevjerojatan preokret.

Nakon što je eliminirala Amerikanku Rodriguez (28:8), Lena je izbacila i europsku prvakinju ih 2016. i svjetsku doprvakinju iz 2015. Ukrajinku Irinu Romoldanovu (17:16). Istom silinom i energijom Lena se nastavila boriti i u četvrtfinalu protiv svoje iranske vršnjakinje, dvostruke kadetske prvakinje svijeta Mahle Momenzadeh.

Nakon dvije runde, vodila je Lena 13:7, sredinom posljednje runde i 20:9. I nije to bilo neko ho-ruk vodstvo, nego produkt pametne taktike. No, onda se dogodilo nešto pomalo nevjerojatno. Iranka je u posljednjih 80-tak sekundi napravila 19 bodova, a Lena niti jedan (20:30).

- Nisam ja tjelesno posustala, nego mi se dogodila neka blokada u glavi koju niti sada nakon borbe ne znam objasniti. Ja možda jesam kod tog mog visokog vodstva osjetila neko olakšanje no to kao da je bilo dovoljno da mi malo koncentracija padne i da se zblokiram - kazala je učenica trećeg razreda splitske jezične gimnazije koja u karijeri ima bronce s juniorskog Svjetskog prvenstva i Olimpijskih igara mladih ali i s kadetskog Prvenstva Europe.

Prijelomni trenutak zbio se kod Lenina vodstva 20:18 kada je suparnici, iz iste akcije, dosuđeno šest bodova za dva brza udarca u glavu za 20:24.

- U modernom te-kvon-dou i ovo je moguće ako staneš. Lena očito nije bila zrela osvojiti medalju. Kad je vidjela da dobiva borbu, a naši navijači su tada "podivljali", ona više ništa nije čula. Skroz se ugasila - kazao je Lenin trener Veljko Laura.

Među njenim navijačima bili su i njen klupski kolega iz Marjana Leon Glasnović (58 kg) te kapetanica reprezentacije Iva Radoš (73 kg) koji su izgubili već svoje prve borbe.

Dvostruka prvakinja Europe bila je prilično razočarana svojim nastupom protiv Kineskinje Guo (3:7).

- Trener mi je govorio da ju više stišćem uz rub borilišta i da pokušavam poentirati no nije išlo. Cura je došla iz niže kategorije i bila je dosta brza. Imala sam velika očekivanja od ovog Svjetskog prvenstva, željela sam ponovo osvojiti svjetsku medalju nakon Čeljabinska 2015. no to mi nije pošlo za rukom. Dva tjedna prije Prvenstva doživjela sam ozljedu gležnja pa nisam bila u stanju dati svoj maksimum - izjavila je potištena Iva.

Premda je zaustavljen u istoj fazi natjecanja, više razloga za zadovoljstvo imao je 19-godišnji Glasnović jer je izgubio od odličnog Francuza Bonneta u jako dobroj borbi (28:33). Vodio je Leon i nakon prve (12:6) i nakon druge runde (21:18), no onda se i u toj borbi dogodio preokret.

- Bio sam pun adrenalina kojeg kao da sam svog potrošio u prve dvije runde. U trećoj sam ostao bez energije. Htio sam više od sebe no što možda trenutno mogu. Prvi me nakon borbe tješio naš fizioterapeut Mario Novak Stanko koji mi je kazao "glavu gore, pred tobom je još jako puno natjecanja, ovo je tek početak". Moj otac Mario, ujedno i moj otac, nije bio ljut na mene već mi je kazao da sam stekao vrijedno iskustvo i osjećaj kako to izgleda na seniorskim svjetskim prvenstvima - ispričao je Leon.

U četvrtak, drugog dana natjecanja u velebnoj Manchester Areni, u borilište će izaći Josip Teskera (54 kg), Deni Andrun Razić (68 kg) i Doris Pole (preko 73 kg).

>>> Pogledajte nježniju stranu Cro Copa

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije