Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Testiranje šampiona

Sinkovići: Kada ti tijelo vrišti da staneš, glava je ta koja te tjera dalje

Zagreb: Braća Sinković  osvojili su  zlatnu medalju u dvojcu na pariće na Svjetskom veslačkom kupu
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/3
12.12.2023.
u 14:04

Testovi na KIF-u su pokazali da Valentovi i Martinovi rezultati ne pokazuju samo fizičku moć naših najboljih veslača, već i mentalnu sposobnost jer su u stanju iznadprosječno uspješno se nositi s boli kad su na rubu svojih tjelesnih mogućnosti

Po jubilarni 20. put Martin i Valent Sinković posjetili su dijagnostički centar na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu. Još jednom su potvrdili da imaju znatno veći kapacitet pluća od drugih sportaša, a posebno impresivna je njihova izdržljivost.

Iako su Olimpijske igre u Parizu tek potkraj srpnja sljedeće godine, Sinkovići već treniraju punom parom za najveću svjetsku sportsku smotru. Naši najbolji veslači pripremaju se u Zagrebu i polako prelaze na zimski režim tjelovježbe, a kako bi što bolje odredili potrebno opterećenje u trenažnom procesu, još jednom su posjetili dijagnostički centar Kineziološkog fakulteta u Zagrebu.

GALERIJA Sinkovićima sedmo europsko zlato: 'U finišu smo psihološki slomili Talijane'

Zagreb: Braća Sinković  osvojili su  zlatnu medalju u dvojcu na pariće na Svjetskom veslačkom kupu
1/8

Bio je to dvadeseti put da su Martin i Valent testirali kapacitet svojih tijela na Kineziološkom fakultetu, što je iznimno važno njihovom treneru Nikoli Braliću:

- Svake godine veslači se moraju provjeravati, pogotovo po pitanju izdržljivosti. Maksimalan primitak kisika najbolje pokazuje koliki je energetski potencijal veslača - ističe Bralić koji je ove godine imao priliku usporediti mogućnosti svojih veslača s mogućnostima studenata KIF-a, također prisutnih na testiranju.

Sinkovići su odradili spirometriju i progresivni test izdržljivosti na ergometru, uz mjerenje morfoloških karakteristika, kao i mjerenje maksimalnog primitka kisika. Testirali su još svoje motoričke sposobnosti, s posebnim fokusom na agilnost, eksplozivnost, fleksibilnost i relativnu snagu.

- Za razliku od natjecanja gdje pokušavaš doći do cilja, ovdje pokušavaš učiniti da taj cilj bude što dalje. Tijelo vrišti da staneš, ali glava te tjera dalje. Svaki mišić u tijelu ti kaže da odmoriš, no glava ti kaže sad idi još jače - opisuje Martin Sinković progresivni test izdržljivosti na ergometru.

VEZANI ČLANCI:

Kao i prethodnih godina, Sinkovići su imali fantastične rezultate po pitanju maksimalnog primitka kisika. Martin je imao vrijednost vitalnog kapaciteta pluća 8,07 litara, još bolje nego prošle godine, a Valent 7,68 litara. Kad znamo da su vrijednosti većine drugih sportaša oko 5 litara, onda je jasno zašto Sinkovići posjeduju razinu izdržljivosti dovoljnu da punom snagom prođu gotovo svih 2000 metara veslačke utrke.

Još važniji podatak je maksimalna minutna ventilacija pri opterećenju. Tu je Valent ostvario rezultat od 253,1 litara po minuti, a Martin 224,9 litara, što ukazuje na iznimnu ventilacijsku sposobnost uz odličan ritam i ekonomičnost disanja pri opterećenju.

Trenera Bralića sigurno veseli što su oba veslača dostigla maksimalno zadano opterećenje na ergometru, s rezultatom Martina od 562,5 vata, a Valenta 550 vata. Izdržaj u testu od anaerobnog praga do maksimalnog opterećenja ukazao je pak na visoku razinu anaerobne izdržljivosti, što je bitno za dugotrajno izvođenje pokreta visokog intenziteta. Martin je isto pokazao i na testu na 6000 metara na veslačkom ergometru prije samo nekoliko dana, kad je za više od tri sekunde oborio svjetski (i vlastiti) rekord vremenom 17:46.2.

Na veslačkom ergometru okušao se i student Kineziološkog fakulteta u Zagrebu, Toni Perović koji se u prošlosti bavio veslanjem te je na testu na veslačkom ergometru dostigao opterećenje od 362,5 vata prije odustajanja. Ovaj rezultat znatno je bolji od onog što bi prosječna osoba postigla na ergometru, ali ipak znatno niži od onog što su dostigli Sinkovići što govori o tome kako se razlikuju prosječna osoba, čak i sportaš, od profesionalnih veslača.

VEZANI ČLANCI:

Ti rezultati ne pokazuju samo fizičku moć naših najboljih veslača, već i mentalnu sposobnost koju imaju. Naime, oni su se u stanju iznadprosječno uspješno nositi s boli kad su na rubu svojih tjelesnih mogućnosti.

- Težak fizički test, ali već smo se navikli. Dobro je vidjeti gdje je tvoj maksimum da znaš za dalje - naglasio je Valent Sinković nakon testiranja.

A na testiranju je bio i prvi trener Sinkovića Pavle Mikulić koji je ispričao više o tome kako su izgledali prvi veslački treninzi budućih zlatnih olimpijaca.

- Valent je sve slušao, a Martin nije uopće. Bio sam na rubu da ih pošaljem kući, ali nisam. Sad sam jako ponosan na njihove uspjehe. Smatram da je i moja predanost barem malo pridonijela njihovim vrhunskim rezultatima - otkrio je trener Mikulić.

Zanimljiva je bila i usporedba Sinkovića sa studentima koji treniraju košarku, plivanje, veslanje i jiu-jitsu. Po pitanju izdržljivosti pokazalo se da se samo plivanje može donekle približiti veslanju, dok su po pitanju motoričkih sposobnosti studenti puno uspješnije parirali našim zlatnim olimpijcima.

- Testiranja su pokazala da imamo do maksimuma dovedenu izdržljivost, a neke stvari koje ne radimo poput fleksibilnosti i eksplozivnosti su nam na nižim razinama u usporedbi sa studentima. To samo pokazuje koliko je svaki sport specifičan - kazao je Martin Sinković.

U svakom slučaju, rezultati testiranja dali su vrijedne smjernice treneru Braliću uoči zimskog dijela priprema za novu sezonu. Natjecateljsko veslanje pak počinje Svjetskim kupom u Vareseu 12. travnja, gdje očekujemo Valenta i Martina u već solidnoj formi, spremne za pobjednički povratak u disciplinu dvojac bez kormilara.

VIDEO Braća Sinković osvojila novo zlato

Ključne riječi

Komentara 1

KU
Kujttim
16:29 12.12.2023.

Lako je tako, u čamcu, nitko te ne napada. Neka oni dođu u šansu na nogometnom terenu, neka pokušaju zabiti gol iz kaznenog udarca dok ti 50.000 ljudi fućka. Ovo što oni rade je samo kondicija, veslaš i imaš samo još pet protivnika, a u nogometu imaš 11 protivnika, suca, dvojicu pomoćnika, VAR sobu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije