Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istaknuo kandidaturu

Valent Sinković kandidat za člana MOO-a, mogao bi se pridružiti Kolindi

Luka Stanzl / Pixsell
01.12.2023.
u 10:29

Među 32 kandidata za nova četiri člana Komisije sportaša Međunarodnog olimpijskog odbora nalazi se i dvostruki veslački olimpijski pobjednik iz Hrvatske

Međunarodni olimpijski odbor objavio je listu od 32 kandidata za članstvo u svojoj Komisiji sportaša što pak znači da će izabrani narednih osam godina (dva olimpijska ciklusa) imati status člana MOO-a.  A na toj listi kao kandidat našao se i jedan hrvatski olimpijac, dvostruki veslački olimpijski pobjednik i šesterostruki svjetski prvak Valent Sinković (35) koji bi se tako u MOO-u na osam godina mogao pridružiti redovnoj članici iz Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović.

Komisiju sportaša čine budući, sadašnji i nedavno umirovljeni olimpijci i ona ima maksimalno 23 člana od kojih većinu biraju njihovi kolege sportaši na samim Olimpijskim igrama. Maksimalno 11 članova može imenovati predsjednik MOO-a (u ovom slučaju Thomas Bach) kako bi iznivelirao predstavljenost po kontinentima, sportovima i spolu.

Za vrijeme Olimpijskih igara u Parizu mandat ističe četirima dosadašnjim članovima (izabranim u Riju 2016.), među njima i atletskoj legendi Jeleni Isinbajevoj, pa će ondje biti izabrana četiri nova člana. Od hrvatskih sportaša dosad su se kandidirali skijašice Janica Kostelić i Ana Jelušić, veslač Igor Boraska i stolnotenisač Zoran Primorac i nitko dosad nije prošao. No, Sinkovića to nije obeshrabrilo:

- Izgledi jesu protiv mene no treba pokušati. Pričao sam sa Zoranom Primorcem i Anom Jelušić o tome a obavit ću još razgovora s prijašnjim kandidatima pa i članovima. Osim mene, iz mog sporta, kandidat je i jedan veslač iz Saudijske Arabije koji je u Tokiju bio prvi veslač iz te zemlje. Osnovno je tu pitanje koliko su za nas veslače čuli sportaši iz ostalih sportova i kojom logikom sportaši sudionici Igara glasuju. Recimo, ja sam u Tokiju zaokružio ime košarkaša Paula Gasola jer je on zvijezda velikog sporta.

A kakva je zvjezdana situacija među sada nominiranim?

- Najpoznatije ime je atletičarka, višestruka olimpijska pobjednica u sprintu, Allyson Felix.

I doista, među nominiranima su i golferica Inbee Park (Južna Koreja), džudaš Georgij Zantaraia (Ukrajina), stolnotenisačica Funke Oshonaike (Nigerija), mačevalac Aron Szilagyi (Mađarska), biciklistkinja Mariana Pajon (Kolumbija), jedriličarka Kahena Kunze (Brazil).... I nitko od njih nije trofejniji od Valenta Sinkovića i nitko nije posebno poznat izvan vlastita sporta ali mnogi od njih dolaze iz mnogoljudnijih zemalja no što je Hrvatska i koje će u Parizu imati više sportaša nego Lijepa Naša pa će to biti i stvar glasačke mašinerije.

- Jasno mi je da ću morati i pomalo lobirati što ću i činiti u ona četiri dana razmaka između našeg finala i zatvaranja glasovanja. U Tokiju je jedna ukrajinska veslačica bila peta, nedostajalo joj je nekih stotinjak glasova pa se nadam da veslači doista mogu proći - ističe Sinković svjestan da bi mu nova olimpijska medalja u ovoj kampanji itekako dobro došla, naročito ako bi bila ona najvećeg sjaja.

Inače, Valent i brat mu Martin već se spremaju za pariške Olimpijske igre pri čemu koriste svaki topliji dan da izađu na vodu.

- Dok god je temperatura u plusu a da nije jak vjetar, to je u redu. Sada smo pola vremena na vodi a pola u klubu - kazao je Valent.


 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije