Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRALJICA DISKA

Sandra u lovu na treće zlato: 'Samo da mi budu brze ruke i mirna glava'

Tokio: Sandra Perković u kvalifikacijama bacanja diska
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/4
02.08.2021.
u 11:55

'Nadam se, želim, molim Boga i vjerujem da bi danas mogla iznenaditi sve ostale, ali i sebe. I za kraj poručujem: Držite mi fige, poželite mi sreću i uz u Božju pomoć sve je moguće.'

Sandra Perković danas nastupa u svom trećem uzastopnom finalu na Olimpijskim igrama u bacanju diska. Vrijeme finala idealno, kako za Sandru (20 sati) tako i za hrvatske gledatelje (13 sati), koji se neće morati dizati u gluho doba noći. Sandra će danas pokušati osvojiti treće uzastopno zlato, što do sada nije pošlo za rukom nijednoj atletičarki. U Londonu 2012. bila je prva s hicem 69,11 metara, u Riju 2016. pobijedila je s hicem 69,21 metara. Kada bi i u Tokiju bacila disk preko 69 metara, to bi sigurno bilo zlato. Jer, teško da će netko prebaciti danas tu dužinu.

Zadovoljna treningom

Zanimljivo je da su u kvalifikacijama zapele druga i treća iz Rija, Francuskinja Melina Robert-Michon te Kubanka Denia Caballero. U finale nije ušla ni četvrta iz Rija, Australka Dani Samuels. Iz toga brazilskog finala danas će nastupiti, osim Sandre, još samo dvije diskašice – Kineskinja Yang i Kubanka Perez, koja je s tri prijestupa u prve tri serije ostala bez plasmana u Riju

– Odradila sam posljednji trening uoči finala. Moram priznati da sam jako zadovoljna kako sam ga odradila. Sve mi se posložilo, mirna sam. Napokon je bilo sve kako treba biti, bez stresa. Minimalno sam se potrošila i umorila u kvalifikacijama. Do finala sam odradila sve što sam htjela, sve što sam zamislila. Do finala slijedi odmor u sobi, večera i spavanje. Želim se dobro naspavati i biti odmorna za današnje finale, finale koje sam čekala pet godina – istaknula je Sandra Perković.

Za razliku od Londona i Rija, gdje je bila u ulozi prvog favorita, danas neće biti tako nizak koeficijent na njezinu pobjedu. Po onome što smo gledati ove sezone, glavna suparnica će joj biti Amerikanka Valarie Allman, koja je jedna od dvije atletičarke koje su bacile disk preko 70 metara, sredinom lipnja u Americi. Kubanka Perez nije ni približno u istoj formi u kakvoj je bila prije pandemije kada je bila nepobjediva i kada je osvojila naslov svjetske prvakinje u Dohi 2019. godine. U borbu za medalju mogla bi se umiješati i jedna od tri Njemice u finalu. Prije svega Pudenz. Indijka Kaur je iznenadila sjajnim hicem u kvalifikacijama, no teško da će takav hitac ponoviti u finalu, gdje je pritisak puno veći.

– Za mene je danas poseban, važan dan. Ali, kako za mene tako i za sve ostale finalistice u bacanju diska. Sve ono što smo radili u proteklih pet godina dolazi na naplatu. Preplavile su me velike emocije. Želim ostati sabrana što je moguće duže. Želim ostati fokusirana što duže. A ono što mogu potvrditi jest da sam trenutačno i sabrana i fokusirana na cilj koji sam si postavila. Znam koliko vrijedim, znam koliko sam se pripremala za ovo finale, znam koliko smo trener i ja radili. Ako Bog da i ako se sve danas posloži, ako ruka bude mekana kao što to treba biti, onda moj disk može poletjeti jako daleko. A da bi disk poletio daleko, trebat će mi mirna glava, brza ruka, mirna atmosfera – kazala je Sandra i dodala:

– Želim da danas bude fer i poštena borba pa tko bude najbolji, taj će pobijediti. Konkurencija je odlična, sve smo spremne za veliki okršaj u današnjem finalu. Sve su finalistice došle s istim ciljem – baciti što duže i što bolje i po mogućnosti osvojiti medalju. Nadam se, želim, molim Boga i vjerujem da bi danas mogla iznenaditi sve ostale, ali i sebe. I za kraj poručujem: Držite mi fige, poželite mi sreću i uz u Božju pomoć sve je moguće.

Svjetski rekord Rojas

Treći dan atletskih finala obilježila je Yulimar Rojas iz Venezuele. Ona je očekivano osvojila zlato u troskoku, ali nitko nije očekivao da će to napraviti uz novi svjetski rekord – 15,67 metara. Srušila je 26 godina stari rekord Ukrajinke Inesse Kravets. Zanimljivo je da su druga i treća, Portugalka Mamona (15,01) i Španjolka Peleteiro (14,87) srušile nacionalne rekorde u finalu troskoka.

Uzbudljivo je bilo i u muškom visu gdje su Barshim iz Katara i Talijan Tamberi s preskočenih 2,39 metara podijelili zlatnu medalju. Kada je sudac obojicu pitao žele li skakati za zlato ili ga žele podijeliti, obojica su odmah prihvatila podjelu. Tamberi nije mogao doći k sebi, bacao se od sreće po stazi, grlio sve oko sebe, znane i ne znane...

Nakon godina dominacije Usaina Bolta na 100 metara, kralj sprinta postao je Talijan Marcell Lamont Jacobs s vremenom 9,80 sekundi. Europska pobjeda na 100 metara čekala se od 1992. godine i Linforda Christieja. 

>> Pogledajte: Tonči Stipanović osvojio je povijesno srebro za Hrvatsku!

Komentara 5

Avatar Hazl113
Hazl113
12:56 02.08.2021.

Prizivaj sveca Bandića. Možda ti on pomogne.

Avatar ysvlacionicy
ysvlacionicy
15:42 02.08.2021.

Treba ona opet pocet jesti pastetu...

KA
kažemja
13:29 02.08.2021.

Svaka njoj čast ali čini mi se da je njeno vrijeme prošlo. Amerikanka je bacila blizu 69 metara. Sandra je ove sezone bacila disk najdalje 65,80.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije