Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽIVOTNA PRIČA

Rodio se u siromaštvu, s 13 godina čudom izbjegao tragediju, a danas je u Dinamu

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/6
15.05.2020.
u 09:02

Makedonskog novinara Igora Ivanovskog sa sportskoga portala Sportmedia.mk pitali smo što Dinamova mlada momčad dobiva dolaskom novoga trenera Goce Sedloskog (46).

– Sedloski najprije donosi čeličnu disciplinu. Još kao igrač bio je izvanredno fizički pripremljen, a na tome je oduvijek inzistirao i kao trener, tako da su njegovi nogometaši mrzili njegove mukotrpne pripreme. Ali su tijekom sezone uvijek bili zadovoljni jer su bili fizički nadmoćni u odnosu na druge – kaže Ivanovski.

Iz siromašne je obitelji

Iznenađen je što se pri dolasku Sedloskog u Dinamo gotovo uopće ne spominje njegov učinak u Vardaru u ovoj sezoni.

– Goce je do odlaska u Dinamo obnašao funkciju sportskog direktora Vardara. Na tu poziciju došao je prošlo ljeto, kada je Vardar bio u teškoj situaciji. Uskraćena mu je licencija za Europu te ima zabranu dovođenja igrača u dva prijelazna roka. Tako su Sedloski i trener Aleksandar Vasoski u tim teškim uvjetima sastavili momčad od postojećih snaga, pridružili neke mlade igrače i s Vardarom napravili čudo. Vardar je oduzeo primat Shkendiji i vodeća je momčad prvenstva s deset bodova prednosti – ističe Ivanovski.

Kako je Sedloski reagirao kada je dobio Dinamov poziv i kako su to primili u Vardaru?

– Nije uopće dvojio kada je dobio Dinamovu ponudu. Znate, on ima dva sna: da postane trener Dinama i izbornik Makedonije. Veliki je dinamovac, znam da kad je bio u Širokom Brijegu, a i sada u Vardaru, kad god je mogao, gledao je na televiziji Dinamove utakmice. S Vardarom se rastao prijateljski, a gazda Samsonjenko na rastanku mu je kazao da su mu vrata Vardara uvijek otvorena. Kako i ne bi bila kada je i kao trener i kao sportski direktor uvijek postizao sjajne rezultate u Vardaru – dodao je Ivanovski.

Goce Sedloski otac je troje djece. Najmlađi sin Blagojče, koji je dobio ime po pokojnom Gocinu ocu, talentirani je nogometaš u Vardarovim pionirima, možda buduće pojačanje Dinama, 17-godišnja kći Andrea rukometna je reprezentativka Sjeverne Makedonije, a najstarija kći Tea je studentica. Gocina supruga Danijela je Makedonka iz Prilepa.

Inače, Goce Sedloski iz anonimnosti je izišao u ljeto 1996. kada ga je tadašnji sportski direktor bijelih Ivan Buljan doveo iz prilepske Pobede u Hajduk. Bilo je to na preporuku velikog hajdukovca iz Skoplja Harija Ujkanovića.

– Prvi izbor Hajduka tada je bio igrač Vardara Igor Saša Nikoloski, no kako je taj posao propao, na Gocu Sedloskog upozorio me moj prijatelj, bivši sudac Đoko Stojanovski. Kazao mi je: ‘Reci onima u Hajduku da u Pobedi ima odličan igrač za njih.’. Buljan je tako, na moju riječ, došao po Sedloskog u Skoplje i odveo ga u Split. Nije morao proći ni probu, a bio je Hajdukov pun pogodak – kaže Ujkanović.

Zanimljivo, Goce je u Hajduku bio suigrač hrvatskog izbornika Zlatka Dalića te još trojice vrsnih trenera: Igora Tudora, Ivana Jurića i Ivana Leke. A karijeru, kaže Ujkanović, nije počeo u Prilepu, nego u – Kruševu. Rodnom mjestu pokojnoga pjevača Toše Proeskog.

– Goce je iz siromašne obitelji, iz mjesta Golemo Konjari, na putu između Prilepa i Kruševa. Prve nogometne korake napravio je u klubu Pitu Guli iz Kruševa, gdje mu je trener bio Kiril Hristovski – dodaje Ujkanović.

Nesretni slučaj s prijateljem

Prepričao nam je i kako je Goce u selu Golemo Konjari kao 13-godišnji dječak samo čudom izbjegao tragediju. Zajedno s prijateljem Slobodanom Dimoskim pronašao je zaostalu eksplozivnu napravu iz Drugog svjetskog rata. Ne znajući o čemu se radi, radoznali Goce pohitao je po alat kako bi je pokušali rastaviti, a dok ga nije bilo, nesretni prijatelj aktivirao je bombu, koja je eksplodirala i učinila ga invalidom.

Godinu kasnije, kada je bio učenik osmog razreda, Gocu je na seoskom putu pokupio automobil kojim je upravljao vozač tadašnjega direktora kompanije Makpetrol, te je dječak, budući nogometaš, završio u bolnici s prijelomom noge. Kao igrač nije imao teških ozljeda, a za Hajduk i Dinamo nastupio je u 33 europske utakmice. Među ostalim, za Dinamo je nastupio i u utakmici s Manchester Unitedom u Ligi prvaka (1:2), u listopadu 1999. godine. Zamislite, uz Edina Mujčina, tada je bio jedini stranac u Dinamovoj momčadi. 

Ključne riječi

Komentara 1

AU
auxilio
14:23 15.05.2020.

Anksionalni Spondilitis

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije