Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KULTNI DVOBOJ 1974.

Reina je već skinuo rukavice, a onda primio gol u 120. minuti!

Bayern
Foto: Printscreen Youtube
1/5
03.05.2016.
u 17:28

Uoči današnje uzvratne utakmice polufinala Lige prvaka između Bayerna i Atletica mnogim navijačima madridske momčadi pred očima će biti finale Kupa prvaka istih momčadi 1974. godine u Bruxellesu.

Dvadeset sekundi do “raja” bili su igrači Atletica, vodili su 1:0 golom Luisa Aragonesa od 114. minute, ali je potom za njih uslijedio pakao. Stoper Bayerna Hans-Georg Schwarzenbeck krenuo je prema golu, iz nemoći opalio je iz velike daljine, ali i uspio pogoditi za 1:1, samo 20 sekundi prije kraja drugog produžetka! A kako u to vrijeme nisu izvođeni jedanaesterci, za dva dana igrao se u Bruxellesu novi finale – u kojem je Bayern lako pobijedio s 4:0.

Junak Schwarzenbeck

Svjedok obje utakmice bio je novinar Miroslav Rede, nekadašnji igrač Partizana, Lokomotive i Dinama.

– Bayern je bio veliki favorit uoči tog finala, no Atletico je imao fanatičnu, borbenu momčad koju je predvodio argentinski trener Juan Carlos Lorenzo. Kada je Aragones zabio iz slobodnjaka u 114. minuti, mnogi na stadionu pomislili su da je gotovo. No, onda se ukazao stoper Schwarzenbeck, koji je zabio samo nekoliko golova u karijeri. A taj mu je vjerojatno bio najvažniji jer je njime izborena nova utakmica u Bruxellesu – prisjetio se Rede, koji je tu utakmicu gledao u društvu Vlatka Markovića, tadašnjeg trenera Standarda iz Liegea.

– Nakon što su primili gol u posljednjim sekundama utakmice, igrači Atletica bili su u nevjerici, redom su dolazili u peterac i križali se – opisao je Rede.

Uoči Schwarzenbeckova gola dogodila se nesvakidašnja situacija. Vratar Atletica Miguel Reina (otac dugogodišnjeg vratara Liverpoola Pepea Reine, koji sada brani za Napoli) skinuo je rukavice! Bio je uvjeren da je utakmica odlučena te je u 119. minuti poklonio rukavice svom prijatelju, fotoreporteru Marce koji se nalazio iza njegova gola.

– To što je napravio je neoprostivo. Ostalo je 20 sekundi! Schwarzenbeck je bio smotani defenzivac, šutirao je jer je morao. A što je radio Reina? Davao je fotografu rukavice za uspomenu?! Naravno da je Bayern to iskoristio i zabio gol. Poslije utakmice ga nigdje nismo mogli naći, skrivao se u svlačionici za suce – rekao je trener Atletica Juan Carlos Lorenzo neposredno nakon utakmice.

Jedvaj kao Beckenbauer

U toj drugoj utakmici, koja se igrala za dva dana, Atletico nije imao šanse, sa po dva gola Ulija Hoenessa i Gerda Müllera Bavarci su slavili pobjedu 4:0 te tako osvojili svoj prvi europski naslov. Atletico se, ustvari, još i dobro držao, jer nije imao ni približno talentirane igrače kao Bayern. Lorenzo je njegovao sličan stil igre kao i danas Simeone, pa su njegovu momčad zvali “štemeri”.

U polufinalu sa Celticom bili su toliko grubi da su im isključena trojica igrača. U finalu protiv Bayerna bili su jednako fanatični, ali dogodio im se Schwarzenbeck.

– Bio je to izuzetno moćan Bayern, okosnicu momčadi činili su igrači koji su nekoliko mjeseci kasnije osvojili s Njemačkom svjetski naslov. Imali su golgetera Müllera, kojega su neki neopravdano zvali debeljkom. A taj debeljko bio je izuzetno elastičan, eksplozivan i hitar. Imali su i Hoenessa, Breitnera, a na vratima Meiera. No, najveća snaga bio im je kapetan Beckenbauer. To je igrač koji bi bez problema dominirao i u današnjem nogometu. Bio je vrhunski u obrani, a mogao je igrati i zadnjeg veznog, to jest bio je sjajan u pas-igri. Uzeo bi loptu od svog vratara, prošao pola terena i odigrao dupli pas sa svojim napadačem Gerdom Müllerom – prisjetio se Rede i zaključio:

– I u Hrvatskoj sam vidio jednog takvog igrača – Tina Jedvaja. On može biti novi Beckenbauer, no njegovi treneri u Bayeru iz Leverkusena uporno ga guraju kao desnog beka, umjesto da mu puštaju Beckenbauerove videosnimke i puste ga da tako igra. 

Komentara 1

Avatar Germanicus I
Germanicus I
20:06 03.05.2016.

Schwarzenbeck je bio komedija od igrača i svojim golom je postavio temelje današnjeg Bayerna!Da te godine nisu osvojili taj kup nikad Bayern nebi postao to što je danas!Oni su od 19754 do 1976 tri puta osvojili Kup prvaka a u Bundesligi su bili katasrofalni!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije