Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
S 34 GODINE NA VRHU

Najbolji nogometaš svijeta suigrača je ucjenjivao snimkom seksa, a vršnjaci su mu se rugali zbog izgleda

2022 Ballon d'Or
BENOIT TESSIER/REUTERS
18.10.2022.
u 12:02

Svoje mjesto na travnjaku pronašao je nakon Ronaldova odlaska iz Real Madrida i pokazao da mu je tamo mjesto bilo i puno prije. Igra u formi života i spašava momčad iz utakmice u utakmicu.

Iako smo se već zasitili priča o tome kako je Luka Modrić (37) sve bolji što je stariji, o tome se mora govoriti. Jer, neki igrači stariji od 30 igraju znatno bolje od svojih 10-15 godina mlađih kolega, a u današnjem nogometu godine više nisu bitne. Ne gleda se rodni list, već ono što se radi na terenu pa u tu skupinu igrača spada i Karim Benzema koji će u prosincu napuniti 35 godina.

Čovjek je to koji je obilježio 2022. godinu. U sezoni 2021./22. s Real Madridom osvojio je Ligu prvaka i La Ligu, a zabio je ukupno 44 pogotka u 46 utakmica uz 15 asistencija.

Težak put do vrha

Zašto je to važno? Pa zato što je, prije proglašenja dobitnika Zlatne lopte, koeficijent na to da će je Benzema osvojiti bio oko 1.05. Najprestižnije individualno priznanje u svijetu nogometa koje dodjeljuje ugledni France Football fizički je dokaz da si bio najbolji barem tu jednu godinu u svojoj karijeri. A ovaj francuski reprezentativac zaslužio ju je jer konačno je izašao iz sjene Cristiana Ronalda i Lionela Messija i postao superzvijezda prošle sezone.

Svoje mjesto na travnjaku pronašao je nakon Ronaldova odlaska iz Real Madrida i pokazao da mu je tamo mjesto bilo i puno prije. Igra u formi života i spašava momčad iz utakmice u utakmicu.

Njegov put do vrha nije bio nimalo lak. Naime, Karim je podrijetlom Alžirac, a rođen je u Lyonu gdje su se njegov otac Hafid Benzema i majka Wahida Djebbara upoznali. Osim njega, imaju još osmero djece, a živjeli su u problematičnoj četvrti Bron. Prema pisanju stranih medija, Karim je u djetinjstvu navodno bio u kontaktu s lokalnim kriminalcima u Lyonu. No zahvaljujući strogoj disciplini oca Hafida nije upao u loše društvo – upisao ga je u školu u kojoj Karim nije bio prihvaćen. Osjećao se diskriminiranim zbog svog alžirskog porijekla, a kako je bio debeljuškast, djeca su ga zadirkivala. Bila mu je prekretnica koja ga je odvela drugom smjeru...

S osam godina počeo je igrati nogomet u klubu Bron Terraillon, a pozornost je privukao kada je zabio dva gola na utakmici U-10 protiv Lyonove akademije u koju i sam odlazi 1997. godine. Benzema je zapravo proizvod Lyonove omladinske škole, iznimno je brz i lako mijenja smjera kretanja, a istovremeno ima zavidnu fizičku konstituciju što mu pomaže u igri.

Za prvu momčad Lyona zaigrao je 2004. i do 2009. upisao je 148 nastupa i 66 pogodaka, a zatim je otišao u Real Madrid.

Važna je komponenta francuske nogometne reprezentacije u kojoj je od 2007. No neko ga vrijeme nije bilo u A vrsti tricolora jer je bio izbačen nakon što je ucjenjivao suigrača iz reprezentacije Mathieua Valbuene snimkom seksa. Nakon šest godina ponovno je zaigrao za Francusku i sada će biti glavna uzdanica na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Do sada je igrao u 97 utakmica i zabio 37 pogodaka.

Za Real je upisao ukupno 615 nastupa i 328 golova, a samo od početka ove sezone igrao je u 10 utakmica i zabio pet golova. Koliko je posvećen klubu i nogometu, govori i jedan zanimljiv detalj – ruka zamotana u zavoj.

Naime, Francuz od 2019. godine ima ozljedu malog prsta desne ruke. U utakmici protiv Betisa pao je na prst i slomio kost. Liječnici su mu tada savjetovali operaciju šake zbog koje bi propustio dva mjeseca natjecateljskog nogometa, no kraljevski je klub u tim trenucima bio je na mukama, loše je stajao na ljestvici, a Benzema je bio jedan od rijetkih u formi.

Kraljevski Ballon d'Or

Htio je igrati pa mu je predloženo da stavi spomenuti zavoj koji košta 40 eura kako bi ga štitio od obnavljanja loma. Nosio ga je do kraja sezone, a kada je došlo vrijeme operacije, kost je već krivo zarasla i više nije bilo potrebe operirati. Karima prst i dalje boli pa zbog toga već tri godine nosi zavoj kako bi smanjio bol i igra u formi života...

Bilo kako bilo, ovo je bila najbolja godina Benzeme ikada. Zanimljivo, do jučer je sedam Realovih nogometaša osvajalo Ballon d'Or – tu najprestižniju individualnu nogometnu nagradu – i to u 11 navrata: pet Zlatnih lopti ima Cristiano Ronaldo, a po jednu su uzeli Luka Modrić, Ronaldo Nazario, Fabio Cannavaro, Luis Figo, Raymond Kopa i Alfredo di Stefano. 

>> Policija trpa u maricu navijače Hajduka

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije