Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivan Rudež

Moramo pod hitno igrače metodički obrazovati

12.09.2017.
u 21:53

Najvažnija je pravilna metodika obuke mladih igrača. Treba puno raditi na individualnim kvalitetama svakog pojedinca - kaže Rudež

Hrvatski košarkaški trener Ivan Rudež, stariji brat Damjana koji igra u NBA ligi, ima zanimljivo viđenje kako u budućnosti stvoriti igrače koji će biti kadri igrati na velikoj sceni i osvajati medalje.

- Najvažnija je pravilna metodika obuke mladih igrača. Treba puno raditi na individualnim kvalitetama svakog pojedinca. I to specifična znanja prema pozicijama u igri. Evo jednostavan primjer - u našoj reprezentaciji, a ne bih želio o imenima, da šest od devet vanjskih igrača ne zna tehniku dodavanja nakon prvog driblinga u prodoru. Kompletan igrač je onaj koji podjednako dobro igra obranu i napad - rekao je Rudež i dodao:

Nije sve samo u šutu

- Nije sve samo u šutu. Može netko postići trideset koševa, to je uvijek plus ali to ne znači da je odmah velika zvijezda i da mu se cijeli tim mora podrediti. Te da ga se od juniora uči da igra jedan protiv petorice. Upravo je većina naših trenera napravila veliku pogrešku u mlađim dobnim kategorijama kada bi igrača koji je na nekoj utakmici postigao dvadeset i više koševa odmah proglasili velikom zvijezdom hrvatske košarke. I onda bi taj dečko odmah bio pod velikim povećalom, imao bi veliki pritisak i na kraju bi samo nestao jer mu neki drugi elementi tehnike nisu razvijeni (pass u pick-u ili obrana) - rekao je Ivan Rudež.

Da li kod nas nema dovoljan broj trenera koji bi se upustili u jedna takav proces stvaranja igrača?

- Mislim da ima dovoljan broj trenera, ali samo je pitanje da li ima novaca da se ti treneri ikako plate - istaknuo je Rudež.

Vjerojatno nije problem ni u klincima, njih uvijek ima dosta, pogotovo u košarci?

– Da, sigurno ima velik broj djece od kojih se može napraviti selekcija. Nema ih kao prije dvadeset ili trideset godina, ali još ih je uvijek zadovoljavajući broj. Treba organizirati što više ljetnih kampova gdje će djeca učiti tehniku i taktiku, igru u napadu i obrani. U košarci svaki igrač mora biti na visokoj razini sve vrijeme dok je na parketu. Nije to nogomet u kojem igrač može postati junak samo zato što je postigao pogodak u 90. minuti, a prije toga ga nitko nije ni primijetio. Jasno, ovom prilikom nemam namjeru vrijeđati nogomet kao sport, ali je zgodna usporedba – naglasio je Rudež.

Skandinavija puno ulaže

Kao trener Ivan je ostavio velik trag u švicarskom klubu Geneve Lions, s kojim je nekoliko puta osvojio prvenstvo i kup, a nakon nekoliko dobrih sezona u slovačkoj prvoj ligi, gdje je vodio Prievidzu, postao je izbornik Slovačke.

– Za razliku od Hrvatske, Slovačka nema ni približno tako velik broj talenata. Jer, Slovačka nema prirodni bazen kao što ga ima Hrvatska, pogotovo kada je u pitanju morfologija. Hrvatska je po tome posebna. U Slovačkoj vole kolektivne sportove, ali tamo su glavni sportovi hokej i nogomet – istaknuo je Rudež.

Na ovom Europskom prvenstvu pojavile su se neke nove, dobre reprezentacije. Primjerice Finska, a odlične reprezentacije u mlađim dobnim skupinama imaju Švedska, Estonija...

– U tim zemljama puno se više ulaže u sport, pa tako i u košarku. U tim se zemljama sistematski radi i rezultati dolaze na vidjelo – zaključio je Ivan Rudež. 

Komentara 7

LA
LawAbidingCitizen
22:51 12.09.2017.

šta ti lupetas kvazi treneru. ključ ozbiljne 5 na 5 košarke leži u streetbasketu . tamo se uči ono što vi trenercici ne razumijete... ne postoji šablona za stvoriti igrača... a naši playevi kad prevedu loptu preko centa graniči sasa spektaklom ! a kako li očekivati koji dribling. sinko da hezonja ima dribling Dejana bodiroge ili mulaomerovica ,di bi mu bio kraj. a ti klošaru prekini kakat

Avatar links
links
22:31 13.09.2017.

bez zlih namjera... što ne obučiš brata za početak??

Avatar white socks
white socks
02:16 14.09.2017.

Ovaj lik je metodološki trebao pripremiti svog brata izdajicu pa bi imao pravo nešto reći.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije