Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mogao je biti nogometaš

Mamić kojem se skandira u Splitu studira i govori četiri strana jezika

16.01.2018.
u 16:22

Govorim engleski, francuski, njemački, sada učim i poljski. Idu mi jezici, hehe – smije se Marko

Eto, i to smo doživjeli, da u Splitu skandiraju Mamiću. Doduše, ne “savjetniku” Zdravku, već Marku Mamiću (23), lijevom vanjskom rukometne reprezentacije koji je odlično iskoristio priliku protiv Islanđana, te u 11 minuta igre zabio četiri gola.

Riješio prvu godinu fakulteta

– Hehe, toliko sam bio koncentriran na utakmicu da nisam ni čuo skandiranje, tek su mi poslije rekli suigrači. Eto, neka skandiraju Mamiću u Splitu, hehe – nasmiješen je dan nakon utakmice bio Mamić.

A s naočalama u kojima je stigao na presicu izgledao je kao profesor, a ne ubojiti Linin topnik. Doduše, koliko jezika govori, može i za profesora.

– Govorim engleski, francuski, njemački, sada učim i poljski. Idu mi jezici, hehe – smije se Marko, kojeg je jako dojmila splitska publika.

Fantastična atmosfera, stvarno se može reći da nam je publika osmi igrač. Navijači razumiju rukomet, što je veliki plus jer stvaraju pritisak i na suce.

Baš poput Cindrića, i Mamića smo u rukometu zamalo izgubili zbog nogometa. Kao klinac čak je osvojio školsko prvenstvo Hrvatske u nogometu. I to kao golman!

– Prvo sam trenirao nogomet, pa onda paralelno nogomet i rukomet, i na kraju sam se zbog brata, ali i uspjeha Balićeve generacije u Portugalu 2003. odlučio za rukomet – kaže Mamić, koji je rođen u Garešnici pokraj Kutine.

U Kutini je počeo s ozbiljnijom karijerom igrajući za RK Moslavinu.

– Sigurno da mi je bilo teže probiti se iz malog mjesta poput Garešnice, ali kad nešto jako želiš, sve se može – kaže Mamić, koji je kao 18-godišnjak odbio ponudu PPD Zagreba, te otišao u švicarski Schaffhausen.

– Išao sam drugim putem, nisam želio u Zagreb, procijenio sam da ću u Schaffhausenu više igrati i bolje se razvijati.

Nakon Schaffhausena igrao je za francuskog prvoligaša Dunkerque, a od ljetos je član Kielcea.

U poljski klub stigao je na inzistiranje legendarnog Talanta Dušebajeva. A uz to što igra za ponajbolji europski klub, Mamić paralelno i uspješno studira sportski menadžment.

1/8

– Prvu godinu sam riješio. Dobro je što mi profesori omogućuju da ispite rješavam preko Skypea. Škola mi je uvijek dobro išla, a odlučio sam da uz rukometnu karijeru želim imati i neku akademsku titulu – kaže Mamić, koji nije jedini student među Lininim izabranicima.

Naime, Jakov Gojun studira na splitskom Kineziološkom fakultetu.

Ispada da je najefikasniji

No, vratimo se mi igrama na rukometnom terenu, koje pokazuju da je Marko Mamić najefikasniji igrač Eura s obzirom na minutažu koju ima. U prvoj utakmici nije igrao ni minute, a u drugoj je u 11 minuta četiri puta bio strijelac. Nada li se zbog toga većem povjerenju izbornika Červara?

– Dug je turnir, trebat će nam puno igrača, i puno oružja i rotacija. Ja sam uvijek spreman, i kada me god izbornik stavi na parket, bit ću sto posto koncentriran. Naravno da svi žele što više igrati, ali lakše je ostati na klupi kada tvojim suigračima ide dobro – iskren je Mamić.

Novu priliku za minute i golove imat će Marko već danas protiv Švedske.

– Šveđani su jako opasni, pokazali su to u drugom poluvremenu protiv Islanda, te u cijeloj utakmici protiv Srbije. Neka ih ostavimo na 22 gola, kao protivnike u prvoj utakmici, i onda ćemo sigurno pobijediti. A i nakon toga nam slijedi križanje s najtežom grupom, i utakmice s Norveškom, Francuskom... – kaže Mamić, koji preseljenjem u Zagreb očekuje i veću podršku s tribina svoje obitelji.

– Garešnica je daleko od Splita, pa je na ovim utakmicama bio samo bratić s prijateljima, no u Zagrebu će ih biti više – kaže Marko, koji je za reprezentaciju debitirao u lipnju 2015. godine, a prvo veliko natjecanje bilo mu je Svjetsko prvenstvo prošle godine, kada je briljirao u četvrtfinalnoj utakmici protiv Španjolske zabivši devet golova. S topom u ruci i sjajnim skok-šutom koji ima, ne sumnjamo da će Mamić takve igre ponoviti i na ovom Euru. Lino se protiv Islanda uvjerio da na Mamića može ozbiljno računati, a minutaža će mu rasti i zbog ozljede Duvnjaka...

Komentara 7

RG
RuzaSapina56@gmail.com
18:03 16.01.2018.

Bravo Mamiću !

DU
Deleted user
19:33 16.01.2018.

"hehe".

LU
lukadragan
20:05 06.02.2018.

Nisam ništa loše mislio htio sam saznati je li naš izvrsni košarkaš podrijetlom iz Livna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije