Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na EP-u nikad prvi

Još samo ta medalja... Hrvatska čeka svoje prvo europsko zlato

16.01.2018.
u 07:55

Svi koji su u rukometu dominirali osvajali su zlata na EP-u osim Hrvatske i Španjolske.

Na dosadašnjih 12 europskih prvenstava medalje je osvajalo samo 11 reprezentacija. Od 1994. kada je održano prvo Europsko prvenstvo do danas jedne te iste reprezentacije smjenjuju se na postolju. Najuspješnija je Švedska s četiri naslova, a odmah do nje je Francuska s tri zlatne medalje.

Po dva naslova imaju Njemačka i Danska. Sve su te reprezentacije kandidati za postolje i u Areni Zagreb 28. siječnja kada završi finalni dan. Od reprezentacija koje su godinama u vrhu, samo Hrvatska i Španjolska nikad nisu osvojile europsko zlato. Španjolci su izgubili čak tri finala, a Hrvatska dva.

1/20

No, zato Hrvatska i Španjolska imaju po tri brončane medalje, a međusobno su za medalje odnosno za broncu igrale dvaput. Hrvatska je bila bolja u Beogradu 2012. godine, a Španjolska dvije godine kasnije u Danskoj.

Švedska je reprezentacija bila dominantna devedesetih kada ju je vodio izbornik Bengt Johansson. Imali su odličnu generaciju koju su predvodili Staffan Olsson i Magnus Wislander. Od 1994. do 2002. uspjeli su osvojiti četiri europska zlata.

No, vjerojatno bi ta generacija dala barem dva europska zlata za jedno olimpijsko. Ako mi već nemamo europsko zlato, Šveđani nemaju olimpijsko. A zadnja prilika propala im je u Atlanti 1996. godine gdje su izgubili upravo od Hrvatske.

Rusi imali sjajnu prošlost

Rusija je bila rukometna sila početkom devedesetih. Rusi su bili svjetski i olimpijski prvaci, a uspjeli su osvojiti i europsko zlato, u Sevilli 1996. godine. Kasnije su igrali još u dva finala i oba izgubili i to je od njih sve. Kako su godine prolazile tako su postajali sve slabiji i slabiji, a ove godine nisu se ni plasirali na Europsko prvenstvo. Izbacila ih je Crna Gora.

Nema više na klupi Rusije Vladimira Maksimova, jednog od najtrofejnijih rukometnih trenera. Imao je zaista odlične igrače - Kokšarova, Kulešova, Gopina, Kudinova, Torgovanova, Pogorelova, Kuličenka, Gorpišina, te na vratima sjajnog Andrej Lavrova. Zanimljivo ej kako su dvojica Rusa te odlične generacije završila u Zagrebu - Lavrov i Kulinčenko, a jedan u susjednoj Sloveniji - Kokšarov.

1/16

Francjedne te iste igrače od kojih neki igraju i danas poput Luca Abaloa oproštaju od klupe Francuske, Constantini je još jednom osvojio svjetsko zlato, ovog puta na domaćem parketu, 2001. godine. Tu je već uveo u reprezentaciju buduće Onestine zvijezde - Didier Dinarta, Jerome Fernandeza, braću Gill, Narcissa i Omeyera.

Njemačka je uvijek bila pri vrhu. Prvi europski naslov Nijemci su osvojili u Sloveniji 2004., a drugi 12 godina kasnije u Poljskoj. U tih 12 godina promijenila se cijela generacija. Prije 14 godina na klupi je sjedio čuveni brk, Heiner Brand, a njegove zvijezde bili s Fritz, Hens, Bitter, Baur, Schwarzer, Kretzchmar. Danas ih na putu do medalje vodi sjajno lijevo krilo Uwe Gensheimer.

Čekaju prvo europsko zlato

Kada je Dansku preuzeo Ulrik Wilbek, čovjek koji je sa ženskom reprezentacijom Danske osvojio sve što se moglo osvojiti, bio je to znak da će medalje početi kapati. Tako je i bilo. Danska je

Uz Hrvatsku i Španjolsku prvo europsko zlato čeka još SP2002. godine. Norveška je u velikom naletu. Imaju sjajnu posloženu momčad koju predvodi Sagosen koji je ove sezone došao u bogati PSG gdje mu je rezerva jedna Mikale Hansen. S klupe ih vodi Berge, mladi trener koji je bio odličan igrač u vrijeme kada nas je Norveška primjerice pobijedila na Svjetskom prvenstvu u Tunisu, 2005. godine, a bili smo tada svjetski prvaci. 

1/7

Komentara 1

Avatar Niškorist
Niškorist
21:19 16.01.2018.

Niš od toga !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije