Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BIVŠI NAPADAČ HRVATSKE

Jelavić: Kramarić je najmanje kriv, ali ja bih stavio Livaju, može zabiti ni iz čega

storyeditor/2022-11-23/PXL_231122_97038714.jpg
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/5
25.11.2022.
u 14:48

- Sad svi govore da je bilo loše, realno je da smo svi očekivali više. No, kad pogledate ovo Svjetsko prvenstvo, vidite da je puno iznenađenja u dosadašnjem dijelu natjecanja. Mislim da taj rani termin utakmice nije odgovarao našim igračima, vjerujem da je utjecao na tempo igre, općenito na energiju - rekao je nekadašnji vatreni, koji je s reprezentacijom bio na SP-u 2014. godine.

Hrvatska je na Svjetskom prvenstvu prvi put startala remijem, dosad je naša reprezentacija u prvom kolu tog natjecanja pobjeđivala ili gubila. Kad bi počela pobjedom, stizala bi do odličja, prvi put do bronce u Francuskoj te 20 godina kasnije do srebra u Rusiji. Stoga se ne možemo pozivati na nekakve povijesne činjenice da bismo mogli predvidjeti kojim ćemo smjerom nastaviti u Kataru nakon ovih 0:0 s Marokom.

>> VIDEO: Dalić gospodski odgovorio izborniku Kanade koji kaže da će sj*ebati Hrvatsku: Mi pričamo na terenu!

Ma, i bod je dobar

Stoga, bolje se baviti našom igrom koja na otvaranju skupine nije bila dobra pa je, razumljivo, izostao i rezultat. Nikica Jelavić nosio je dres naše reprezentacije, ima 36 nastupa, postigao je šest pogodaka. Uz to, igrao je na Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014. godine kada naša reprezentacija nije prošla skupinu u kojoj su još bili Brazil, Kamerun i Meksiko (pobijedili smo Kamerun, izgubili od Brazila i Meksika).

Kakav je njegov dojam o prvoj utakmici naše reprezentacije?

– Sad svi govore da je bilo loše, realno je da smo svi očekivali više. No, kad pogledate ovo Svjetsko prvenstvo, vidite da je puno iznenađenja u dosadašnjem dijelu natjecanja. Poznata je uzrečica da danas svi igraju nogomet, ali to je doista tako i, ako smo mi koji sad pratimo reprezentaciju kao navijači mislili da ćemo lako s Marokom, prevarili smo se. Maroko ima dobru reprezentaciju, izuzetno su čvrsti i nametnuli su se. Mislim da taj rani termin utakmice nije odgovarao našim igračima, vjerujem da je utjecao na tempo igre, općenito na energiju – kazao nam je Nikica Jelavić koji taj mršavi bod ne smatra tragedijom:

– Ma i taj bod je dobar, nije to ništa strašno jer nismo izgubili, i dalje ostajemo u borbi.

Foto: Reuters/PIXSELL

No nije sporno da nismo izgledali dobro protiv Maroka, u čemu je bio problem?

– Neću biti jedan od onih koji analiziraju pred TV ekranom kao brojni drugi. Reći ću da je to jednostavno bio takav dan. Ne znam kakva je bila temperatura tamo dok se igralo, ali meni je izgledalo kao da je bilo nekako teško igrati, a taj Maroko je ofenzivno neugodan i morali smo biti pažljivi. Defenzivno smo bili dobri, iako je bilo nekoliko marokanskih probijanja, no mi smo premalo probijali. Sosa se samo jednom ubacio kod te naše jedine prave šanse, a trebalo je toga puno više. To ne znači da je Sosa odigrao loše, nego se općenito nismo dovoljno ubacivali, premalo puta smo tražili dubinu.

Hrvatska je zakazala u ofenzivnoj igri, imali smo tu jednu jedinu pravu akciju kada je Sosa ubacio, Vlašić pucao, ali je vratar Maroka obranio.

– Uvijek govorimo da nam nedostaje napadač, još otkako se oprostio Mandžukić, ili Ivica Olić.

>> VIDEO: Krenule kombinacije: Evo što će biti ako Hrvatska bude imala isti broj bodova kao Maroko ili Belgija

Dalić ima četiri napadača u svlačionici naše reprezentacije, Kramarića, Petkovića, Livaju i Budimira, a priliku od početka protiv Maroka dobio je Kramarić.

– Izbornik se odlučio za Kramarića, sigurno je da je za to imao razloga, možda pomalo i zbog pogotka koji je postigao na zadnjoj prijateljskoj utakmici sa Saudijskom Arabijom. No činjenica je da bismo morali biti puno opasniji, agresivniji. U svemu tome protiv Maroka najmanje je kriv Kramarić, nismo mu dodavali, nismo prilazili.

Koga biste vi izabrali za ulogu prvog napadača?

– Realno, stavio bih Marka Livaju jer on je u najboljoj formi od naših napadača. On može ni iz čega puno toga napraviti. Livaja bi tu mogao napraviti puno više problema suparnicima, može zadržati loptu, zabiti ni iz čega...

Soccer Football - FIFA World Cup Qatar 2022 - Group F - Morocco v Croatia - Al Bayt Stadium, Al Khor, Qatar - November 23, 2022 Morocco's Romain Saiss in action with Croatia's Marko Livaja REUTERS/Marko Djurica Photo: MARKO DJURICA/REUTERS
Foto: MARKO DJURICA/REUTERS

Kanada igra okomito

Istina je da su i navijači zazivali ulazak Livaje protiv Maroka, bilo je i zlobnih komentara kako je Livaja naviknut na to da mora sve sam, da i Hajduk igra kao što je igrala Hrvatska.

No, sad je ta utakmica iza nas, a pred nama je Kanada koja se u prvoj utakmici predstavila odličnom igrom, iako je poražena, nadigrala je favoriziranu Belgiju i izvedbom očarala nogometni svijet.

– Jako, jako su opasni, puni energije i jako brzi. Imali su protiv Belgije 20 udaraca. Eto, i prije početka prvenstva govorio sam da su Kanađani nagazna mina. O njima se ne zna puno, novi su na ovakvoj sceni, ali znao sam da su jako opasni.

Možda će nam protiv njih biti lakše jer igraju otvoreno, ofenzivno?

– Moguće, ali zar i protiv Belgije nisu igrali otvoreno pa su bili puno bolji, direktno, okomiti prema golu i jako nezgodni – zaključio je Nikica Jelavić.

Sve utakmice, komentare i analize vatrenih pratite na portalu Večernjeg lista


Standings provided by Sofascore

 

 

 

Komentara 4

Avatar Moodleen
Moodleen
17:56 25.11.2022.

A ko je taj libaja?

LO
Loris
21:51 25.11.2022.

Ta Livaja fama pali samo u HNLu, ništa Pd toga neće biti. Volio bih da sam u krivu.

BL
blekpanther
16:41 25.11.2022.

Mlatiš praznu slamu Jelaviću ! Kad može ni iz čega pogodit zašto ne pogodi protiv Maroka?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije