Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Završavaju tečaj

Izbjeglice u procesu integracije postaju i nogometni suci

Nogometni sudac
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
25.12.2019.
u 19:45

Skupinu koju su okupili inicijativa "Nogomet bez granica" i Berlinski nogometni savez vodi i obučava Ulver Sava, a među njima je i šest izbjeglica iz Afganistana

Skupina od 13 izbjeglica uskoro bi u Berlinu trebala završiti tečaj za nogometne suce, što bi im trebalo olakšati proces integracije unutar njemačkog društva.

Skupinu koju su okupili inicijativa "Nogomet bez granica" i Berlinski nogometni savez vodi i obučava Ulver Sava, a među njima je i šest izbjeglica iz Afganistana. Za 16-godišnjeg srednjoškolca Khaleda, koji igra za lokalnog niželigaša Rot-Weiss Hellersdorf, ovo je prilika da svojoj momčadi osigura ravnopravnije uvjete na terenu. 

- Na našim utakmicama su rijetko suci, a ponekad ga angažira suparnička momčad pa se osjećamo da smo u podređenom položaju - izjavio je dječak koji je stigao u Njemačku prije šest godina iz ratom razorenoga Afganistana. 

Sredinom siječnja bi trebao postati novi licencirani nogometni sudac kao najmlađi član skupine u kojoj je 32-godišnji Murtuza Ali Zada jedan od najstarijih.

On je u Njemačku također stigao iz Afganistana 2016. godine, a igranje nogometa u izbjegličkom kampu zamijenio je osnivanjem kluba u Forstu, gradiću uz njemačku granicu s Češkom.

- Nadam se da ćemo uskoro dobiti licencu za natjecanje u osmoj ligi - kaže osnivač Lausitzer Loewena, odnosno Lavova iz Lausitzera.

Jedan od uvjeta koji klub mora zadovoljiti je i da na raspolaganju ima licenciranog suca pa se sam uhvatio tog posla, koji uključuje i 11 sati putovanja do Berlina i natrag.

Posvećenost svih polaznika impresionirala je i njihove trenere Ulvera Savu i Stefana Schumachera.

- Osjećam da se radi o posebnom tečaju - izjavio je Schumacher koji je sudjelovao i u obučavanju prve generacije izbjeglica te već s tog tečaja ponio dobar osjećaj.

Svi su svjesni da posao nogometnog suca, pogotovo u nižerazrednim natjecanjima, nosi i svoje opasnosti, mogućnost izlaganja nasilnom ponašanju igrača ili gledatelja, ali Schumacher tvrdi da suci nikad nisu prepušteni sami sebi u prvim utakmicama te da je uvijek netko u pratnji.

Zada pak tvrdi da u dvije godine postojanja njihovog kluba nikada nije bilo nikakvih problema na utakmicama.

Iako su svi polaznici tečaja dobri ili vrlo dobri govornici njemačkoga, vjeruju da će im posao suca pomoći u razvoju komunikacijskih vještina, a time i lakšu integraciju u njemačko društvo.

Mnogi od njih još žive u izbjegličkim kampovima i traže stalan smještaj i posao.

- Ovdje se radi o tome da ti ljudi postanu dio cjeline, a ne da se nalaze na marginama. To je jedan od glavnih motiva i ove nove skupine nogometnih sudaca - zaključio je Karlos El Khatib, koji pri Berinskom nogometnom savez radi kao voditelj projekata za olakšavanje integracije izbjeglica.

Ključne riječi

Komentara 4

CH
chemica
21:22 25.12.2019.

Tužno je to. Prijeđeš pola svijeta "u potrazi za poslom", a nisi ni za ulice čistiti pa sami domaćini moraju izmišljati "poslove" koje si sposoban/želiš raditi da im ne ostaneš cijeli život na grbači/socijali. Bod za švabe, za trud ako ništa drugo.

PL
Plavakrava
20:35 25.12.2019.

Zele bit suci ,socijala, pljackasi , dileri ,eventualno pokoji extra lagan posao .A da pokusaju radit nekakav tezi posao ,recimo u rudniku ili zeljezari mozda bi se tako bolje integrirali, ovako ce samo davat kartone krscanima i dosudivat penale muslimanima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije