Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MORAT ĆEMO U KVALIFIKACIJE

Hrvatska na "omikron" Euru ostala bez šansi, ali sad tek počinje posao za Svjetsko

Budimpešta: Reakcije rukometaša nakon poraza od Crne Gore
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/12
23.01.2022.
u 12:35

Porazom od Danske nestala je i posljednja mogućnost za plasman u polufinale Eura. Unatoč svim nedaćama, vremena za odmor nema. Svjetsko prvenstvo je u siječnju 2023., a svoju šansu tražit ćemo već na proljeće u kvalifikacijama. Evo detalja.

Europsko rukometno prvenstvo u Mađarskoj i Slovačkoj hrvatskog je izbornika pretvorilo u dispečera na autobusnom kolodvoru.

Naime, u dosad odigranim utakmicama Horvat je da bi ispunio teren sedmoricom igrača morao zvati njih čak 30 među kojima i davno umirovljene asove poput Jakova Gojuna i Mirka Alilovića koji su pružili odlične partije baš kao i Horvatov pomlađeni sastav, najviše je to igrača od svih momčadi na Euru.

22.1.2022., Multifunctional Arena, Budimpesta, Madjarska - EHF Europsko prvenstvo, skupina I, 2. kolo, Danska - Hrvatska. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Ipak, nije išlo. Poraz na otvaranju protiv uvijek neugodnih Francuza, zatim teška borba i pobjeda protiv Ukrajine pa uvjerljiva predstava protiv Srbije donijela je novi nalet energije, ali PCR test jedan, PCR test drugi i evo nas na početku. Mučenje i bolan poraz od sjajnih Crnogoraca na otvaranju drugog kruga maksimalno je zakomplicirao situaciju. Na kraju, unatoč dobrom otporu Dancima, aktualni prvaci svladali su hrvatske reprezentativce i tako ugasili nadu o polufinalu.

Još dvije utakmice

U nastavku ovog prvenstva ostalo je za odraditi još dvije utakmice. Prvo sutra protiv Islanda, a zatim protiv dobro raspoloženih Nizozemaca koji su srušili Crnogorce.

20.01.2022., Multifunctional Arena, Budimpesta, Madjarska - EHF Europsko prvenstvo, skupina I, 1. kolo, Crna Gora - Hrvatska. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Teoretski odnesemo li pobjedu u oba susreta i isprepletu li se rezultati na način da svi favoriti izgube onda možda i imamo šansu završiti kao treći i igrati za peto mjesto. U drugoj, više vjerojatnoj varijanti sljedeći tjedan na završnici pratimo ždrijeb kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2023. u Poljskoj i Švedskoj. 

Za Svjetsko slijedi borba kroz kvalifikacije

Osim domaćina Poljaka i Šveđana te aktualnog svjetskog prvaka Danske, Europa će dati još barem 12 reprezentacija koje će nastupiti na Svjetskom prvenstvu, od čega će tri ostvariti plasman izravno, kao najbolji na trenutnom Euru koje se održava u Mađarskoj i Slovačkoj, dok će njih devet igrati kvalifikacije.

21.01.2022., Madjarska, Budimpesta - Europsko prvenstvo u rukometu. Multifunkcionalna Arena. Trening hrvatske rukometne reprezentacije. Hrvoje Horvat, Ivano Balic. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Kvalifikacije  se igraju u dvije runde. Hrvatska je u drugoj rundi i igrat će dvije utakmice već u travnju, točnije između 11. i 17. travnja ove godine, a suparnik će biti neka od reprezentacija koje će između 14. i 20. ožujka igrati prvu rundu.

Kvalifikacije za SP u rukometu 2023.:

Nositelji prve runde:  Austrija, Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Litva, Sjeverna Makedonija, Portugal, Slovačka, Slovenija, Ukrajina

Nositelji druge runde: Češka, Mađarska, Srbija + šest reprezentacija s Europskog prvenstva koje ne izbore izravni plasman (tu će biti i Hrvatska)

>> Pogledajte: Hrvoje Horvat nakon utakmice s Danskom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije