Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠTO DALJE U HAJDUKU?

Hajduku za naslov treba kompletna nova obrana. Vuškovićev transfer želi se ubrzati, Kalinić odlazi?

02.05.2023.
u 02:00

12 bodova zaostatka ne percipira se kao debakl, već je generalni dojam da je ispunjen cilj borbe za naslov do samog kraja, a momčad je s krcatog Poljuda ispraćena riječima - ako ne postaneš novi prvak ti, Torcida će plakati, oprostit ćemo ti... Mnogo je pitanja koja do Jakobušića nisu došla zbog uspjeha juniora.

Je li 12 bodova uspjeh ili neuspjeh Hajduka?, pitao je kolega Ivana Leku nakon derbija s Dinamom, a trener je kazao kako bi mu za taj odgovor trebalo nekoliko sati, a ne dvije rečenice. Leko je na to pitanje mogao, uostalom, odgovoriti više kao navijač, nego kao Hajdukov trener. Tajming u kojem je preuzeo momčad bio je najgori mogući i već nakon druge utakmice bio je na rubu suza. Nakon četvrte, skoro je tražio konop, kako je sam pokušao slikovito objasniti neobjašnjive crne rupe u igri nikad skupljeg Hajduka i niz loših rezultata.. 

Golemo olakšanje osjetilo se Lekinom glasu nakon derbija, iako je više od 30 tisuća gledatelj otišlo kući bez da su vidjeli pogodak. Naime, u tom momentu za trenera Hajduka započela je nova sezona u kojoj će biti sukreator sportske politike i slagati momčad za novu borbu za naslov prvaka i izlazak u euro-skupinu. To su dva cilja koja Hajduk pod vodstvom Lukše Jakobušića ne mijenja. No u pozadini je uvijek cilj o kojem se o objektivnih razloga puno tiše govori, sve dok se ne dovede u pitanje njegov opstanak, ujedno i financijska stabilnost kluba. Bez prodaje, opstanka u HNL-u nema i klubovi koji planiraju napraviti zacrtani plan u Europi - koji je druga važna stavka proračuna  - moraju pronaći balans između rezultata i promoviranja, odnosno trpljenja mladih igrača.

01.04.2023., Sibenik - SuperSport hrvatska nogometna liga, 27. kolo, HNK Sibenik - HNK Hajduk. Filip Krovinovic, Luka Vuskovic ,Marko Livaja Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Vušković na korak do transfera? 

U  tom kontekstu, Luka Vušković ostaje najvrjedniji prospekt kluba, trebao je već u Ženevi konkretizirati transfer za koji predsjednik Jakobušić najavljuje da će biti najveći u povijesti kluba. Vušković je napravio priličnu glupost i skrivio penal u finalu, a zbog nekih ranijih kikseva pojavila se skepsa, njegove mane izašle su na vidjelo pa će Hajduk sada još žešće raditi na tom transferu. Sve je zanimljiviji tržištu i Pukštas kojeg je Hajduk pronašao u Americi i neće ga tako pustiti.

Bilježi se ove sezone veliki porast broja mladih igrača u cijeloj ligi, ali kad se pogleda u te brojke, iskače podatak kako im samo Hajduk daje pravu minutažu. Trend generalno govori u prilog tezi da je u hrvatskom nogometu sve manje novca, ali to je neka druga priča. Hajdukove bilance kažu da dugo nije bio ovako stabilan, brutalno su porasli i marketinški prihodi, slijevaju se članarine i ide se prema brojki od 100 000, čime Hajduk ulazi među respektabilne europske klubove.

Europsku razinu dosegnula je u sezoni na izmaku i omladinska škola Hajduka, Marijan Budimir s svojim juniorima prebrisao je prašinu s oporuke Luke Kaliterne i Hajduku načas vratio status koji je u svijetu imala čuvena nogometna škola Tomislava Ivića. Hajdukove igrače prepoznavalo se tada u cijelom svijetu nakon prvog dodira, ovo je podneblje neiscrpnog talenta i specifičnih vještina i njihova beskompromisna promocija mora biti temelj klupske strategije. To je dokazana i mjerljiva činjenica, u blagajni i na rezultatima.

24.04.2023., Stade de Geneve, Zeneva, Svicarska - Liga prvaka mladih, finale, AZ Alkmaar - HNK Hajduk. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Ilustracija/Luka Stanzl/PIXSELL

Leki treba nova obrana

No, Hajdukovu udarnu postavu kreirale su zadnjih mjeseci većinom ozljede, neki su zaboravili da su primjerice Elez i Kalik još u klubu, često nije bilo Mikanovića, a na popisu ozlijeđenih  izrotirali su se gotovo svi Hajdukovi igrači koji još od prošlogodišnjih priprema vuku problem pretreniranosti i pripadajućih lomova forme. Leki se ništa nije spojilo kako treba i na trenutak je izgledalo kao da će trener kojeg su toliko dugo čekali i skupo platili pobjeći uplakan iz kluba nakon dvadesetak dana. Juniori su mnogočemu okrenuli energiju oko A momčadi u pozitivnom smjeru, a uspio je i Lekin Hajduk pokazati da ima budućnost, takva je bila primjerice utakmica s Lokomotivom.

Sad Leko može slagati momčad kakvu želi. Nogomet u derbiju bio mu je dosadan, ono što želi od nogometa nisu samo disciplina i čvrst blok.

- Obožavam 3-4-3 ili 3-5-2 sustav jer mi daje puno mogućnosti u igri, nisam ograničen na klasiku kao s četvoricom iza.
To bi vjerojatno bio onaj nogomet koji je pod Lekom igrao Club Brugge i u kojem su uživali svi, a okrunjen je i naslovom prvaka.  

Više mogućnosti u napadu i lakša prilagodba suparniku - to su dvije stvari koje je Leko istaknuo, no u Hajduku je od omiljenog sustava brzo morao odustati. Hoće li ga uspjeti uspostaviti iduće sezone, ovisit će ponajprije o stanju u obrani. Hajduku treba praktički kompletna nova obrambena linija, gdje je siguran samo Portugalac Ferro i njegov ugovor je otkupljen od Benfice. Awaziem i Boreković bliže su suprotnoj opciji, baš kao i Lovrencsics i Mikanović, također igrači na posudbi. Ostaju Simić, ozlijeđeni Elez i mladi Niko Sigur koji je zabljesnuo na poziciji beka u zadnje tri utakmice.

U napadu su stvari puno jasnije i ne treba više ponavljati koliko Hajduk ovisi o Marku Livaji, pokazao je to jako dobro i dinamovac Ristovski u poljudskom derbiju, ali angažman Livaje na Poljudu puno je kompleksniji od nestvarne statistike koju bilježi na terenu, on je protekle sezone i službeno postao klupski brend, dijeli prihod od marketinga i Hajduku dovodi zaluđene mase na stadion. Pitanje je što će biti s Nikolom Kalinićem, koji je na zalasku karijere, a hoće li ju zaista i završiti, ovisi o tome koliko će Hajduk od njega trebati. Ako  još može pomoći, ostat će na dispoziciji, pa iako nijedan trener dosad nije uspio upariti napadački par Livaja - Kalinić, takve tenzije među igračima nema i njihov je odnos uvjeravaju nas vrhunski.

Juniori zamaskirali 12 bodova minusa 

Veliki je dobitak za Hajduk energija Sahitija koji je produžio ugovor do 2026. godine. Nakon što je proveo kratko vrijeme na posudbi u Šibeniku i zabio sedam golova, ekspresno se vratio u klub i zauzeo mjesto kod svih trenera koji su se u klubu smjenjivali U Šibeniku se nalazi i igrač koji je glavni kandidat za povratak s posudbe, Ivan Dolček. On je Hajduk u dresu Šibenika skupo koštao ove sezone. Hajdukov all rounder Filip Krovinović ostaje, kako sada stoje stvari i iduće sezone ne bi trebao više potezati na desetki koju je Hajduk pronašao u Benrahou.. 

Energija koju je Hajduk uspio sačuvati u svlačionici, unatoč brojnim i bolnim posrtajima, neiskorištenim poklonima Dinama i novoj sezoni bez titule prvaka još je jedan velik plus, pobjeda koja je zalog da se i iduće sezone opet mogu tući za naslov, pa i unatoč nedaćama kojih će uvijek biti. Jako je važno za aktualnu momčad Hajduka, a posebno za predsjednika Jakobušića te posljedično za sve koje je doveo, da se 12 bodova zaostatka ne percipira kao debakl, već je generalni dojam da je ispunjen cilj borbe za naslov do samog kraja, a momčad je s krcatog Poljuda ispraćena riječima - ako ne postaneš novi prvak ti, Torcida će plakati, oprostit ćemo ti...

Mnogo je pitanja koja do Jakobušića nisu došla zbog uspjeha juniora, ali ako oni ne obrane naslov prvaka (derbi sezone s Dinamom igra se 13. svibnja), nametnut će se neka druga, koja i danas više u zraku, jesu li baš morali žrtvovati i Capana i Brajkovića koji su većinom sjedili na klupi protiv Dinama, dok su mladi gubili kod Rudeša.

Hajduk se sa Šibenkom na Rujevici sastaje u finalu Kupa, ali svima je jasno da osvojen Kup tada i sad, nije jednako vrijedan rezultat za ovu momčad.
 

Komentara 8

BI
billynik
23:09 01.05.2023.

Ma ne, trebaju mu Kustić i suci te Bišćan u Dinamu.

DE
derin
00:28 02.05.2023.

Dambrauskas u preko godinu dana sedam poraza, od toga dva od Villareala, Karoglan u 12 utakmica niti jedan poraz, s Lekom u prvih 5, 6 utakmica potop, sad u zadnjih pet utakmica jedna pobjeda izgleda. I stalno 5,6 ozlijeđenih. Ovo s Lekom izgleda ne ide, kao da i on igrači nisu više na istom smjeru. Pa igra nazaduje, ključni igrači ispadaju iz forme. Najbolje se rastati na kraju sezone izgleda, vratiti Valdasa, Carilla, Burića, može čak i Karoglan, da se krene u novu sezonu s pravim elanom i dobrim igrama u prvenstvu i Europi. Jakirević u Rijeci, Tomas u Osijeku, gdje god su došli novi treneri, odmah se vidio napredak. Prpić je potencijal i pol za obranu i prvi sastav. Momak je ljevak, dobro igra i već se pokaza. Uz Pukstasa ga treba gurati kao idući projekt kluba. A Vušković još malo dorade i za godinu, godinu i pol će biti visoka klasa za seniorski nogomet.

Avatar Besna Mirela
Besna Mirela
09:49 02.05.2023.

Dakle, shvatili su i sami da je Vuškovića bolje prodati dok se može dobiti išta. Zato ga ne stavljaju da igra i ruši cijenu jer je dečko prosječan igrač natprosječno sklon greškama... od kojih se mnoge ne mogu pripisati samo neiskustvu. Što se tiče Kalinića, oba su igrači koji ne služe ničemu i ne bi bilo zgorega da im nađu neki angažman u Solinu ili Dugopolju. Što se tiče iduće sezone, po meni je najveći kandidat za naslov - Rijeka. Ovaj i ovakav Dinamo, s ovakom upravom, trenerom i rosterom, a posebno igrom, nema kapacitete ni za HNL, a pogotovo ne za neki iskorak u europi. Hajduk - vrlo slično kao i Dinamo... Bez obzira na sve i Dinamo i Hajduk se trebaju zahvaliti likovima poput Anela, Fossatia, Mikanovića, Grgića, Borevkovića, Moharramia, Theophila i sličnih.... okrenuti se mladima ali opet ne uzdizati ih neopravdano (Vušković, Topić...)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije