Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKA NA EP

Goluža postao “mister polufinale”, luda utakmica u Krakovu

Slavko Goluža
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/5
12.01.2018.
u 10:08

U Danskoj smo 2014. opet došli do polufinala i opet stali. Domaćin predvođen Hansenom uništio je naše snove o finalu.

Nakon što je Lino Červar napustio klupu Hrvatske, na njegovo mjesto došao je Slavko Goluža. Puno je bilo onih koji su nevoljko prihvatili da novi izbornik bude dugogodišnji Červarov pomoćnik. Goluža nije dobro počeo pa je na SP-u u Švedskoj 2011. Hrvatska bila peta. No, s velikim optimizmom otišli su naši rukometaši na EP-u u Srbiju 2012. godine. Skupinu u Vršcu Hrvatska je prošla s maksimalnim učinkom.

U drugom krugu igrala je u Novom Sadu. Naši su se rukometaši osjećali kao da su na domaćem parketu. Na utakmici s Francuskom u novosadskoj dvorani bilo je 5000 hrvatskih navijača. U takvoj atmosferi, Hrvatska je na krilima Marka Kopljara (sedam pogodaka) uvjerljivo nadigrala Francusku, aktualnog svjetskog prvaka, i izbacila je daleko od borbe za medalje. Na kraju smo u skupini bili drugi, iza Španjolske, a naši navijači dobro su zapamtili Novi Sad jer su mnogima od njih srpski huligani za vrijeme utakmice probušili gume i uništili automobile te ih čak i zapalili. Bilo je i fizičkih obračuna. To kao da je bio uvod u ono što nas je čekalo u beogradskoj Areni, u polufinalnoj utakmici protiv domaćina Srbije. Bila je to atmosfera linča, hrvatska himna nije se mogla čuti od silnih zvižduka, a vrijeđanje naše reprezentacije prevršilo je svaku mjeru.

Slavko Goluža
1/18

- Prvo poluvrijeme još smo se kako-tako držali, a onda su u drugom poluvremenu suci podlegli atmosferi i donijeli nekoliko odluka u korist Srbije što je bilo dovoljno da nas pobijedi - istaknuo je Slavko Goluža, tadašnji izbornik. No, da sve ne bude tako crno pobrinuli su se naši rukometaši te u susretu za treće mjesto pobijedili Španjolsku i donijeli kući još jednu medalju s velikih natjecanja.

Dvije godine kasnije, Slavko Goluža bio je bogatiji za još dvije bronce. Nakon europske bronce, osvojio je i olimpijsku u Londonu te svjetsku u Španjolskoj. Već su ga prozvali “mister polufinale” je nikako nije uspijevao ući u finale. U međuvremenu se odrekao usluga Ivana Balića. Bila je to ona poznata priča o tome da mu se Balić nije javljao na mobitel...

U Danskoj smo 2014. opet došli do polufinala i opet stali. Domaćin predvođen Hansenom uništio je naše snove o finalu. Taj put nismo uspjeli doći ni do bronce. Španjolska je bila bolja za pogodak. Goluža se kritički osvrnuo na organizaciju, što danskim medijima nije najbolje sjelo, kao ni njihovu izborniku Wilbeku. Kako bilo da bilo, Goluži je to bio posljednji EP. Za sada. Nakon SP-a u Kataru 2015. dao je ostavku.

S novim izbornikom Željkom Babićem krenuli smo na Europsko prvenstvo u Poljsku. Igrali smo promjenljivo. U skupini smo pobijedili Bjelorusiju i Island, a izgubili od Norveške. U drugi krug ušli smo pobjedom nad Makedonijom, a onda nas je prizemljila Francuska. I to uvjerljivo (24:32) i polufinale je bio samo dalek san.

Doduše, postojala je jedna luda teorija. Prvo je Norveška morala pobijediti Francusku, što se i dogodilo, ali za polufinale nam je trebala i pobjeda od najmanje 11 golova prednosti nad domaćinom Poljskom, i to pred 15.000 poljskih navijača. Ali nemoguće je postalo moguće.

U ludoj utakmici Hrvatska je pobijedila s 14 golova prednosti i ušla u polufinale. Ali je potom izgubila od Španjolske te preko Norveške došla do bronce.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije