Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UTAKMICA GENERACIJE

Dalić prelomio, pala odluka oko kritične pozicije: Evo tko upada u prvih 11 za Brazil i tko je prva špica Hrvatske!

08.12.2022.
u 20:36

Andrej Kramarić bit će prva špica, dok će na desnom krilu kao protiv Maroka biti Nikola Vlašić, dok u veznom redu nema promjena. Sosa se vraća u obranu umjesto Barišića, a Petković i Livaja priliku čekaju s klupe.

Marcelo Brozović priključio se reprezentaciji na zadnjem treningu u Dohi i bit će spreman za sutrašnju utakmicu četvrtfinala SP-a protiv Brazila, jednu od najtežih utakmica u eri Zlatka Dalića. Istrčat će na travnjak protiv Brazila koji ovako moćan, tvrde mnogi stručnjaci, nije bio još od 2002. godine kada su postali prvaci svijeta.

Bez flastera na Neymaru 

Hrvatski izbornik uoči utakmice nije izdiktirao sastav novinarima ali je rekao nekoliko ključnih detalja koji sugeriraju u kojem smjeru idu njegova razmišljanja. Kazao je tako da neće igrati flaster na Neymaru kao u ruskoj skupini 2018. godine na Leu Messiju, kojeg je Marcelo Brozović uz pomoć Ivana Rakitića 'pojeo' u toj utakmici.

- Nećemo raditi puno promjena u odnosu na Japan. Napravili smo sjajan uspjeh već dosad, ali imamo šansu za još više, za veći domet. Želimo odigrati pošteno i najbolje što možemo. Čeka nas teška borba, ali Brazil je pobjediv i mi to možemo izvesti. Teško je komparirati Brazil sada i Argentinu 2018. godine, Argentina je bila u skupini i nije odlučivala o ispadanju. Moramo primijeniti sličan recept, ali  Neymar ima veću podršku suigrača nego što ju je tada imao Messi, pojasnio je Dalić.

Istaknuo je da je svjestan kvalitete Brazila, ali i kako Hrvatska ulazi u ovu utakmkicu s namjerom da igra svoju igru i pobijedi. U sastavu, kazao je, neće puno mijenjati, a nakon što je naš reporter Tomislav Dasović iz Dohe javio da zbog temperature otpada Mislav Oršić te da se u kadar vratio premoreni Borna Sosa, koji je sad potpuno spreman, primili smo i konkretnije informacije oko mogućeg sastava. A on bi trebao po svemu sudeći izgledati ovako: 

Foto: Hrvatske Šume

Andrej Kramarić bit će prva špica, dok će na desnom krilu kao protiv Maroka biti Nikola Vlašić. U veznom redu nema promjena, to je najjača hrvatska linija, dok se Sosa vraća u obranu umjesto Barišića, a Petković i Livaja priliku čekaju s klupe. 

Sve više nameće se sustav s trojicom u obrani 

Mnogi stručnjaci i treneri uoči utakmice isticali su u najavama kako bi voljeli vidjeti Dalićevu Hrvatsku u sustavu 3-5-2, to je formacija koja dugo intrigira i Dalića, ali za nju nije imao profilirane igrače. Probao je jednom prigodom u prijateljskoj utakmici s Tunisom u Varaždinu, ali bez uspjeha. S pojavom modernog stoperskog dvojca Gvardiol - Šutalo za Hrvatsku se sada otvara cijeli niz mogućnosti, a jedna od njih je i igra s trojicom obrani. No i tu se i dalje traži pravo desno krilo, kao i tijekom čitavog turnira u Kataru. 

- Netko će sigurno u budućnosti iskočiti, ali ja bih to probao već sad. Protiv Japana na poluvremenu bih promijenio formaciju i krenuo s 3-5-2 kako bi loptu lakše donio do krila u opasnu poziciju za ubačaj, tako smo uostalom i zabili gol, kazao je gostujući u studiju Večernjeg lista Nino Bule, naš stručni komentator u specijalnim SP emisijama. Svoju ideju o Hrvatskoj u sustavu 3-5-2 iznio je u razgovoru za Večernji list i bivši igrač Dinama i Hajduka Zujo Mladinić koji je '96. s Hrvatskom šokirao Brazil u Manausu; on u toj varijanti vidi Oršića kao rješenje na krilu, a Petkovića i Kramarića kao napadače. Zasad Dalićeva Hrvatska ostaje ipak u sustavu 4-3-3.

Sve utakmice, komentare i analize vatrenih pratite na portalu Večernjeg lista


Komentara 69

BE
Berri
20:37 08.12.2022.

Očekivani sastav. Nisu bitna imena, nego pristup, disciplina, malo grešaka i naravno sreća. Ako nemaš sreće - ništa.

MA
matan69
21:08 08.12.2022.

Kad se pogledaju unazad 18 mjeseci sve utakmice Brazila, samo sustav 4:4:2 je donosio ili remi ili minimalnu pobjedu protivnika Brazila. Gledajuci te utakmice sasvim je jasno da ta linija od 3 bloka mora biti jako pokretljiva i sa minimalnim razmakom izmedju linija kako bi se unistila mogucnost njihove ubitacne kombinatorike, driblinga i posebno kontre, a onda ce i nervoza kod njih lagano rasti ako stvari ne krenu planiranim tijekom...idemo decki to dobiti...

NE
neberemed
23:43 08.12.2022.

dakle on je ili ćorav,ili fakat dileja,ili pokvaren,jer stavit vlašića koji u zadnjih deset tekmi baš niš nije dal,a na klupi imat i majera i petka koji zabijaju,to može samo bezveznjak.ali,ionak će dobit bar tri razlike brazil,da je sasvim svejedno ko šeta po terenu.još sam vida fali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije