Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analiza velikog četvrtfinala

Brazilci s jednom pozicijom imaju problem, boje se Perišića, a Gvardiol i Lovren moraju zaustaviti najveće iznenađenje

FIFA World Cup Qatar 2022 - Round of 16 - Japan v Croatia
Foto: Matthew Childs/REUTERS
1/9
09.12.2022.
u 07:05

- Mnogi u Brazilu smatraju da je ovo najbolja brazilska reprezentacija zadnjih dvadesetak godina i da je došao kraj iščekivanju novog naslova svjetskog prvaka. Ovaj turnir održava se na okruglu obljetnicu našeg zadnjeg naslova prvaka. U pravu ste, odavno naša momčad nije imala tako posebnu energiju. U Brazilu vlada ogromna euforija kao i uvjerenje da smo opet zreli i da možemo otići do kraja. Svi smo strepjeli nad Neymarovom ozljedom, no on izgleda spremno - rekao je novinar Filipe Cury.

Nebrojene su analize kojima su se ovih dana bavili nogometni autoriteti kada je utakmica Hrvatske i Brazila u pitanju. Ovaj četvrtfinalni sraz Svjetskog prvenstva ostat će u pamćenju sigurno svim akterima ove priče, bez obzira na to kako završio. Da, bez obzira na rezultat, vatreni su već sada napravili jako puno. Plasman među osam najboljih reprezentacija svijeta i poslastica s Brazilom, scenarij je koji smo otprilike i priželjkivali.

Nekakav opći dojam ipak sugerira da je Brazil u ovoj utakmici favorit. Njihova kompozicija igre djeluje najraznovrsnije na ovom terenu, a u napadu posebice ubojito. U četiri utakmice zabili su sedam pogodaka, dva primili. Njihov princip igre otprilike je sličan našem, čvrsta obrana, s bekovima čiju izvedbu još uvijek čekaju, a najveći potencijal momčadi je u ofenzivnoj tranziciji.

Vinicius je najbolji

Najviše po lijevoj strani, na našoj je Ivan Perišić, jedna od najvažnijih poluga igre momčadi Zlatka Dalića. S brazilske lijeve strane najviše ćemo strepjeti od Viniciusa Juniora, po mnogima najboljeg igrača ove brazilske momčadi. Oni praznovjerni u Brazilu, lošim su predznakom protumačili kada se na jučerašnjem Viniciusovu druženju s medijima pojavila – mačka. Brazilci su na ovom Svjetskom prvenstvu imali ukupno 70 pokušaja na protivnički gol, a kada u obzir uzmete činjenicu da je čak 45 pokušaja stiglo unutar šesnaesterca, jasno je na čemu će naši današnji suparnici inzistirati.

Bit će to veliki ispit za Joška Gvardiola i Dejana Lovrena, naš stoperski dvojac na ovom turniru izgleda dojmljivo. Ako nastave u tom ritmu, Richarlison, brazilski centarfor morat će se namučiti želi li ugroziti naš gol. Riječ je o jednom od najvećih iznenađenja ovog Svjetskog prvenstva. Uostalom, napadač Richarlison, najpretraživaniji je pojam na internetskim tražilicama zadnjih petnaestak dana.

Soccer Football - FIFA World Cup Qatar 2022 - Round of 16 - Japan v Croatia - Al Janoub Stadium, Al Wakrah, Qatar - December 5, 2022 Croatia's Dejan Lovren and Josko Gvardiol celebrate qualifying for the quarter finals REUTERS/Marko Djurica Photo: MARKO DJURICA/REUTERS
Foto: MARKO DJURICA/REUTERS

– Mnogi u Brazilu smatraju da je ovo najbolja brazilska reprezentacija zadnjih dvadesetak godina i da je došao kraj iščekivanju novog naslova svjetskog prvaka. Ovaj turnir održava se na okruglu obljetnicu našeg zadnjeg naslova prvaka. U pravu ste, odavno naša momčad nije imala tako posebnu energiju. U Brazilu vlada ogromna euforija kao i uvjerenje da smo opet zreli i da možemo otići do kraja. Svi smo strepjeli nad Neymarovom ozljedom, no on izgleda spremno. Najviše se ovdje očekuje od njega, a Richarlison je novi idol nacije. Njegova priča o uspjehu iz najvećeg siromaštva zvuči nevjerojatno. To je moguće samo u Brazilu – kazao nam je Filipe Cury, novinar brazilske medijske kuće Globo.

Ključan je vezni red

Osim uvjerenja o uspjehu, sigurno postoje neke stvari koje brinu naše današnje suparnike.

– Brazilski nogometni autoriteti uvjereni su kako će Hrvatska biti iznimno težak i ozbiljan suparnik. Ključno će biti ono što će se događati u veznom redu. Bit će ključno pitanje mogu li se Hrvati nametnuti brazilskoj kompoziciji kojom upravlja Casemiro. Brazilci također ozbiljno sugeriraju da se Luka Modrić, Marcelo Brozović i Mateo Kovačić mogu nametnuti svakoj ozbiljnoj svjetskoj reprezentaciji. I o tome se dosta zadnjih dana raspravljalo u brazilskom medijskom prostoru. Bit će nam jako važno zaustaviti Ivana Perišića, vašeg ponajboljeg nogometaša. Na tim bekovskim pozicijama smo uoči turnira, ali i u zadnjim utakmicama, imali dosta problema – ističe Filipe Cury.

Foto: Hrvatske Šume

Kada je riječ o lijevim bekovima, brazilski izbornik Tite sigurno neće moći računati na Alexa Sandra koji je, zbog problema s kukom, propustio zadnje dvije utakmice. Stoga na bekovima možemo očekivati Danila i Edera Milataa. Stoperske pozicije, po svemu sudeći okupirat će Marquinhos i Thiago Silva.

Sve utakmice, komentare i analize vatrenih pratite na portalu Večernjeg lista


 

Komentara 4

VI
vidum
07:31 09.12.2022.

Dečki, sjetite se Sigeta, i neka vam to bude misao vodilja. Ako se sve ponovi, bit ćemo ponosni na vas. Ako ishod bude drugačiji, usrećit ćete Hrvatsku i svakog Hrvata ma gdje bio.

KJ
kjlćllk
08:11 09.12.2022.

Već smo pobijedili, s najslabijim timom na velikim natjecanjima u posljednjih dvadeset godina smo došli do četvrtfinala što je ekstremni uspjeh. Koji će biti rezultat ove utakmice, nevažno je, bitno je dati sve od sebe, ostalo će biti sportska povijest. Naprijed HRVATSKA!

Avatar Payback
Payback
07:56 09.12.2022.

Znaju ., mogu u budu naši hrvatski dečki pobjedili !! Čvrsto vjerujem u pobjedu!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije