Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIČA O MASKOTAMA

Brazilci na maskoti zaradili 300 milijuna dolara, a Japanci žele više

02.08.2021.
u 22:42

Prva maskota pojavila se 1968. godine na zimskim Igrama u Grenobleu.

Znate li koja je maskota Olimpijskih igara u Tokiju? Ako ne, otkrit ćemo vam da su to White likovi. Riječ je o maskotama futurističkog izgleda koji podsjećaju na likove iz manga stripa, s velikim izražajnim očima. Maskote su izabrala djeca, učenici japanskih osnovnih škola. Organizatori su se odlučili za to da djeca biraju maskote jer su na taj način željeli potaknuti zanimanje za Olimpijske igre među mladima, a i osigurali su transparentnost odabira. Maskota plave boje namijenjena je Olimpijskim igrama, dok je ružičasta maskota za Paraolimpijske. Maskota ljetnih Igara zove se Miraitowa, a Someity je maskota Paraolimpijskih igara. U opisu olimpijske maskote stoji da Miraitowa utjelovljuje tradiciju i inovaciju jer ima staromodni šarm koji se odnosi na tradiciju, ali donosi i duh visoke tehnologije. Također je istaknuto da ima istančan osjećaj za pravednost i iznimnih je atletskih sposobnosti.

Početak sa Schussom

U glasačkom procesu za izbor maskota sudjelovali su učenici iz 16.769 osnovnih škola u kojima je bilo ukupno 200.000 razreda. Svaki je razred dao jedan glas. Miraitowa i Someity su dobili 109.041 glas. Dobitnu maskotu osmislio je 43-godišnji japanski umjetnik Ryo Taniguchi.

Maskote ljetnih Olimpijskih igara u Tokiju pokušat će ponoviti uspjeh Soohoranga, malog bijelog tigra kojeg je dobio svaki sportaš na pobjedničkom postolju na Zimskim olimpijskim igrama u Pyeongchangu. Maskote mogu ostvariti znatan prihod, a to je pokazao Vinicius, maskota OI u Rio de Janeiru 2016. koja je donijela zaradu od 300 milijuna dolara.

Prva maskota pojavila se 1968. godine na zimskim Igrama u Grenobleu. To je bio motiv skijaša koji je dobio ime Schuss. Prvi put na Ljetnim olimpijskim igrama maskota se pojavljuje u Münchenu 1972. godine. Tada je kao simbol izabran jazavčar Waldi. Na sljedećim Ljetnim olimpijskim igrama 1976. godine u kanadskom gradu Montrealu maskota je bio dabar Amik. Svaka maskota Olimpijade svojevrstan je simbol grada. A jedno od njezinih namjena je informiranje o kulturnoj i povijesnoj važnosti regije u kojoj će se Igre održati. U pravilu se simboli životinja karakterističnih za regiju ili zemlju kao cjelinu koriste kao olimpijska maskota. Primjerice, poznati medvjed bio je simbol Olimpijskih igara 1980. godine u Moskvi. Zapravo, upravo je s ovom životinjom u inozemstvu Rusija često povezana. Osim toga, medvjed je snažna životinja i u nekim situacijama čak i okretna. Naime, takvi bi trebali biti sportaši koji se bore za titulu najboljih na svijetu. Maskota u Sarajevu 1984. godine bio je Vučko, odnosno vuk koji obitava na planinama oko Sarajeva. Još jedan grabežljivi sisavac – tigar – postao je maskota Olimpijade 1988. u Seulu. Istina, organizatori Igara od njega su napravili malog tigra Hodorija (u prijevodu s korejskog “Hodori” – “Tiger Boy”) – veselog, dobronamjernog i duhovitog.

Izmišljeni lik Izzy

Izmišljeni likovi također su bili maskote Igara. Tako je maskota Igara u Atlanti 1996. godine bio računalno generirani izmišljeni lik Izzy. Izzy je izgledao poput malog čovjeka s očima u kojima zvijezde gore, sa širokim ustima, visokim obrvama, u smiješnim čizmama i rukavicama. Osim toga, ovaj je lik bio opremljen repom na kojem su bili olimpijski prstenovi.

Neke maskote nisu predstavljale jedan lik, već nekoliko likova istodobno. Tako je par identičnih likova korišten na Igrama 1988. godine u Calgaryju – to su bila dva polarna medvjeda Heidi i Howdy. Par tradicionalnih lutaka, Hakon i Kristin, bio je simbol Igara u Lillehammeru 1994. godine. Još jedan par predstavljao je Olimpijske igre u Ateni 2004. godine – to su bile antičke lutke Thebos. Olimpijske igre u Naganu predstavljale su četiri šarene sove.

Ostatak Igara istaknuo se raznovrsnim likovima s golemim brojem likova. Tako su, na primjer, maskote Igara u Sydneyu bile životinje kookaburra, platiša i ehidna. Salt Lake City predstavljali su zec, kojot i medvjed. U Torinu su goste Olimpijade dočekali snježna kugla Niva i ledena kocka Glies. Zimske olimpijske igre u Vancouveru održane su u znaku medvjedića, Bigfoota i mitološkog lika. U tom se pogledu posebno istaknuo Peking 2008., koji je kao maskotu sportskog natjecanja predstavio pet bića odjednom: ribu, pandu, tibetansku antilopu, lastavicu i olimpijsko svjetlo. Svi su prikazani u tipičnom anime stilu.

>> Pogledajte doček Matee Jelić u Kninu:

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije