Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Salzburg

Bjelica: Kompleksaši su i nisu jači od Riječana

Nenad Bjelica
Foto: UESyndication/PIXSELL
26.07.2017.
u 18:05

– Pa i protiv Dinama oni su 75 minuta bili bolja momčad, vodili su, i drugi gol je visio u zraku, a kada im je zabio Fernandes, potpuno su se raspali – kaže ekspert za austrijski nogomet, naš stručnjak Nenad Bjelica

Ako Dinamo prati prokletstvo europskoga prezimljavanja, onda za Rijekina suparnika u 3. pretkolu Red Bull Salzburg nema prokletije misije od plasmana u Ligu prvaka.

Za klub takve platežne moći nevjerojatno zvuči podatak kako od 1994. godine čak u 11 navrata RB Salzburg nije uspio prokrčiti put u najelitnije nogometno natjecanje.

Plavi su europski div

Takav poražavajući niz kluba, čiji je vlasnik Mateschitz težak čak 17,9 milijarda dolara (po Forbesu), baca sasvim drugačije svjetlo na Dinamov europski opus i daje mu novu dimenziju; naime, u usporedbi s Red Bullom, plavi su, što god o njima mislili, sa svojih šest plasmana u Ligu prvaka u posljednjih 19 godina za Austrijance – europski div.

A pogledajte samo tko je sve izbacivao Red Bull u tih 11 pokušaja: Steaua, Sparta Prag, Valencia, Šahtar, Maccabi Haifa, Hapoel Tel Aviv, Dudelange, Fenerbahçe, Malmö (dva puta) i – Dinamo.

Nenad Bjelica
1/10

– Neka od tih ispadanja bila su zaista nesretna, tragična, poput onoga od Luksemburžana ili pak od Fenerbahçea, kada su Austrijanci zaista igrom razbili Turke, ali nisu znali to kapitalizirati rezultatom. Pa i protiv Dinama oni su 75 minuta bili bolja momčad, vodili su, i drugi gol je visio u zraku, a kada im je zabio Fernandes, potpuno su se raspali – kaže ekspert za austrijski nogomet, naš stručnjak Nenad Bjelica, danas trener poljskog Lecha i jedini hrvatski stručnjak nakon Otta Barić koji se s inozemnim klubom (Austria Beč) plasirao u Ligu prvaka.

Rijeka, dakle, protiv sebe ima izrazitoga europskoga kompleksaša? Je li to njezina prednost?

– Možemo to i tako gledati. No, iako sam čitao kako Riječani nisu bili pretjerano zadovoljni ždrijebom, ovdje se radi o dvije ujednačene momčadi i siguran sam da Rijeka tu neće biti u inferiornom položaju. Rijeka je dobro organizirana momčad, s jasnom vizijom igre, igra dobar nogomet, usto Austrijanci nas jako poštuju i respektiraju, budući da su prošle godine ispali od Dinama – nastavlja Bjelica.

Najbolji se sele u Leipzig

Kako objašnjava činjenicu da klub s tolikim budžetom ne može stvoriti momčad za Ligu prvaka i zašto ne dovodi trenere visokoga europskoga rejtinga?

– Red Bull Salzburg prije koju godinu, kada je igrao s Dinamom u Europskoj ligi, imao je sjajnu momčad, s Ramalhom, Kamplom, Ilsankerom, Leitgebom..., i igrao izvrstan nogomet. U međuvremenu je taj klub postao filijala Red Bull Leipziga i njegovi najbolji igrači ne ostaju dugo u Austriji, nego se sele u njemačku Bundesligu, poput Laimera, Keite, Bernarda ili Schmitza. Kad je trener u pitanju, skloni su njemačkoj školi iz koje dolazi sadašnji šef struke Marco Rose. Njegov izbor čak je i logičan jer on je s Red Bullom osvojio Ligu prvaka mladih u prošloj sezoni – dodaje Bjelica.

Je li Matej Jelić iz Rapida pojačanje za Rijeku?

– Da, on je prava prva špica, klasični igrač šesnaesterca, ono što Gorgon i Gavranović nisu. Jelić je u Rapidu imao dosta lošu sezonu i sad je na novome početku.

Je li Ćaleta-Car igrač za reprezentaciju?

– S obzirom na to da mu je tek 20, a da već treću sezonu igra standardno u Red Bullu, koji je veliki klub, izbornik bi svakako trebalo baciti oko na njega. Njegov sljedeći iskorak također bi trebao biti Leipzig – zaključio je Bjelica. 

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije