Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LIGA PRVAKA

Invazija Armade na derbi mecena: Nevjerojatne sličnosti Rijeke i Salzburga

Armada
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/16
26.07.2017.
u 10:08

Dietrich Mateschitz (73), slično kao i Damir Mišković (52) u Rijeci, krenuo je u Salzburgu gotovo od nule.

Dvomeč Red Bulla i Rijeke za Ligu prvaka, s prvom rundom večeras u Salzburgu (18.45, RedBull Arena) te uzvratnom na Rujevici, zapravo je i ogled dva kluba s puno sličnosti u načinu rada i koncepciji, dijelom i sa sličnom sudbinom. Red Bull i Rijeka dijele isti princip poslovanja – “kupi jeftino, skupo prodaj”. Oba su kluba procvjetala pod vodstvom bogatih ulagača koji su dio svog poslovnog uspjeha odlučili u jednom trenutku prenijeti na nogomet.

Dietrich Mateschitz (73), slično kao i Damir Mišković (52) u Rijeci, krenuo je u Salzburgu gotovo od nule. Klub koji je zlatno doba živio sredinom 90-ih s Ottom Barićem na vrhuncu trenerske karijere odjednom se početkom novog milenija našao u problemima zbog pogrešne transfer-politike. Tonuo je sve niže, u borbu za ostanak u austrijskoj ligi, sve dok 6. travnja 2005. vlasništvo nije preuzeo Red Bull GmbH.

Armada
1/8

Ljutnja navijačke jezgre zbog promjene imena i boja voljenog kluba brzo su zaboravljeni kad je Salzburg prvo dobio krila, a ubrzo i novu arenu. Pod Mateschitzovim vodstvom Salzburg je od 2007. do 2017. pomeo dotad vladajuće bečke klubove osvojivši osam naslova prvaka (pet dvostrukih kruna), a kruna projekta stigla je vjerojatno baš ove godine kad je Salzburgova momčad do 19 godina osvojila naslov prvaka Europe pobijedivši u finalu Benficu!

Rujevica “ekspres-lonac”

– Ponos je slaba riječ. Osjećam zapravo ekstremnu radost zbog rezultata. Ali ne samo zbog uspjeha u Leipzigu s kojim smo ušli u Ligu prvaka, već i jer smo s RB Salzburgom opet izborili kvalifikacije za LP. I ono što me čini ekstremno sretnim: osvojili smo Ligu prvaka do 19 godina s RB Salzburgom – kaže Mateschitz koji je u posljednje vrijeme više vezan uz Leipzig, ali nije ostavio ni klub iz Mozartova grada.

Njegov je Salzburg već bio debelo prvak Austrije, i to četvrti put zaredom, kad je 385 kilometara južnije 21. svibnja Rijeka postala prvi put u povijesti prvak države. Autor tog čuda, čovjek koji je uspravio brod koji je 2012. krenuo prema ispadanju u niži rang, iz Švicarske je poslao poruku: “Nemojte me buditi, još uvijek sanjam”. Bila je to kruna petogodišnjeg mandata na čelu kluba u kojem je možda i veći podvig bio što je podignut najmoderniji nogometni kamp i stadion u državi čiji će kapacitet ovih dana još narasti i koji su austrijski mediji opisali kao riječki “ekspres-lonac”.

Prateći izjave Mateschitza i Miškovića, lako je naći i poveznicu u razmišljanjima.

– Uvijek moraš stajati iza svojih riječi. Vjeruj u mlade. Želimo dobre igrače, ali i one koji će usvajati pravilne ljudske vrijednosti. Želimo trenera koji će prenositi našu filozofiju ne samo na igrače, već i na ostale koji rade u našem klubu.

– Hoćemo li biti prvi ili peti – to je sport. Jasno da želimo biti prvi. Ali sustav mora funkcionirati.

– Nismo Manchester City niti ćemo ikad postati. Imamo odgovornost prema navijačima, ali i prema putu koji smo si odredili. Uspjet ćemo tako ili nikako.

– Smiješno mi je kad ljudi govore da ću u klub upumpati milijarde. Dvije trećine ukupne vrijednosti kluba čine naš kamp i zgrada.

Na rukama igrača 2013.

Teško je pogoditi što je od ovog rekao Mišković, a što Mateschitz koji je ipak imao i jedan neuspješan izlet u nogometu.

– Naučio sam na projektu New Yorka. “You didn’t care”, nije te bilo briga, spočitali su mi. Iz toga sam izvukao pouke. Nikad nije dobro kad vas gledaju samo kao kravu muzaru koju se može dobro pomusti, tj. izvući novac. Iznimno je važno da pokazujete prisutnost i da pokazujete koliko čvrsto stojite iza projekta. Na poziv igrača i trenera u Leipzigu sam znao i ući u svlačionicu. Na deset minuta. Stajao bih i šutio. Onda bih otišao. To je dovoljno.

Pametnome dovoljno. Rijekin šef najavio je da će pokušati stići na Red Bull Arenu. Iako je dobar dio šampionske sezone bio odsutan zbog posla u Nigeriji, Rijeka je uspjela osvojiti naslov prvaka. A prvi veći uspjeh otkako je ušao u klub iz rodnog grada slavio je u Stuttgartu 2013. kad je Kekova momčad izbacila bundesligaša. Na terenu poslije utakmice Mišković se našao na rukama igrača i s navijačima koji će za europske izazove ostaviti po strani probleme s Rujevice. Prema nekim najavama Rijeka bi mogla u Salzburgu imati podršku baš kao u Stuttgartu (oko 3000 navijača). Ulog je plasman u play-off i tri milijuna eura od Uefe.

Armada
1/10

Liga prvaka, 3. pretkolo

Qarabag (Aze) – Šerif (Mol)

Slavija Prag (Češ) – BATE Borisov (Bje)

AEK Atena (Grč) – CSKA Moskva (Rus)

FCSB (Rum) – Viktorija Plzen (Češ)

Vardar (Mak) – Kopenhagen (Dan)

Partizan (Srb) – Olympiacos (Grč)

Astana (Kaz) – Legia Varšava (Polj) 16

Dinamo Kijev (Ukr) – Young Boys (Švi) 18.30

RB Salzburg (Aut) – RIJEKA (HRV) 18.45

Hapoel Beer-Sh. (Izr) – Ludogorec (Bug) 19

Viitorul (Rum) – APOEL (Cip) 20

Maribor (Slo) - FM (Isl) 20.20

Nice (Fra) – Ajax (Niz) 20.45

Celtic (Ško) – Rosenborg (Nor) 20.45

Club Brugge (Bel) – Ist. Basaksehir (Tur) 21

Uzvratne utakmice su za tjedan dana. Pobjednici idu u play-off Lige prvaka, poraženi u play-off Europske lige. U play-offu se priključuju Sevilla, Napoli, Liverpool, Hoffenheim i Sporting Lisabon.

Komentara 6

Avatar HighFlyer
HighFlyer
12:19 26.07.2017.

Bilo bi idealno da se s dvije pobjede izbaci austrijskog prvaka i nadvisi njihov nacionalni koeficijent.

AR
Artukovic
11:28 26.07.2017.

Bas se nesto pitam dal je proslogodisnja dupla kruna zapravo dogovor Mamica i Miskovica ga se Rjeci uzme Kantrida a da joj se krlja od 5 tisuca mjesta navrh brda.Cijeli grad se veseli,vatromet,niko nista nepita, a gradevinska dozvola vec gotova.... privatni hotel na staroj Kantridi im negine. Kruha i igara....

Avatar Izvorni Pravi Hrvat
Izvorni Pravi Hrvat
11:33 26.07.2017.

Imamo šanse i nade dok je na klupi europski trenerski mag Matjaž Kek. Ako on ode i na klupu sjedne neku domači balkanski tip ponovo če HNK Rijeka biti treći klub balkanskog prvenstva i biče uz Boga i domoljublje lažiranja i prodavanja utakmica kao svojih u svojoj kulturi i naturi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije