Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIKAD NISU IGRALI BOLJE

Albanci su autsajderi naše grupe, ali će biti opasni zbog "nemamo što za izgubiti" pristupa

POL, UEFA EM Qualifikation, Polen vs Albanien
Foto: EXPA/ Newspix/ Piotr Kucza
1/5
03.12.2023.
u 12:44

Albanija je u 2023. godini imala svoje najbolje rezultate u povijesti, a u svojem kadru imaju i nekoliko imena povezanih s HNL-om. U kombinacijama izbornika Sylvinha su veznjak Rijeke Lindon Selahi i stoper Lokomotive Jon Mersinaj, a u kadru su još četiri bivša HNL aduta

Reprezentacija Albanije definitivno nije imala sreće u ždrijebu za Europsko prvenstvo 2024. Najslabije rangirana reprezentacija na Fifinoj ljestvici koja se uspjela direktno plasirati na Euro (62. mjesto) je završila u skupini s braniteljima europskog naslova, Italijom, osvajačima Lige nacija, Španjolskom, te Hrvatskom koja ima srebro i broncu s dva posljednja svjetska prvenstva. 

Mnogi će reći da je Albanija od svih 20 reprezentacija koje su direktno kvalificirane izvukla najdeblji kraj, ali upravo taj aspekt bi im mogao ići u korist, jer Albanci su iznimno sretni što su se uspjeli plasirati na Euro budući da je to tek njihovo drugo veliko natjecanje u povijesti. Na SP se nikad nisu plasirali, a na EP su se, prije ovog nadolazećeg turnira, plasirali još samo jednom, 2016. godine. S tim na umu, vrijedi istaknuti da Albanija u ovaj turnir ulazi s mentalitetom "nemamo što za izgubiti" i u utakmicu protiv njih se mora ući maksimalno ozbiljno. 

VIDEO Amerikanci Luku Modrića stavili u invalidska kolica

- Jako je lijepo biti ovdje, jako smo sretni. Imamo Hrvatsku, Španjolsku i Italiju koji su naviknuti igrati na ovakvim natjecanjima. Grupa je teška, nema laganih suparnika. Potrudit ćemo se, ovo je lijep izazov. Idemo pokazati našu snagu - rekao je izbornik albanske reprezentacije, brazilski stručnjak Sylvinho.

Spomenuti Brazilac je preuzeo izborničku klupu Albanije 1. siječnja ove godine naslijedivši bivšeg trenera Hajduka, Talijana Edoarda Reju, te potpuno preporodio momčad. Inače, prije dolaska na klupu Albanije Sylvinho je prvo radio kao pomoćnik u brazilskim klubovima (Cruzeiro, Sport Recife, Nautico, Corinthians), a zatim je radio i kao pomoćnik u Interu te brazilskoj reprezentaciji. Potom je imao i dva angažmana u ulozi glavnog trenera, prvo u francuskom Lyonu te u već spomenutom Corinthiansu. U tim angažmanima, istini za volju, nije bilježio dobre rezultate, ali otkako je sjeo na klupu Albanije momčad je proigrala i pružila daleko najbolju kalendarsku godinu u svojoj povijesti. 

U 2023. godini Albanija je odigrala devet utakmica, pobijedili su u pet, remizirali u tri te izgubili samo jednu, upisavši ukupnu gol-razliku 14:4. Posebno su impresivne bile uvjerljive pobjede protiv nominalno reprezentacija više kvalitete i reputacije, Poljske (2:0) te Češke (3:0). Ono što je krasilo igru Albanije tijekom 2023. godine je igra u obrani, budući da su u tih devet utakmica primili samo četiri pogotka te da ni u jednoj utakmici nisu primili više od jednog pogotka. Također, Albanija je kvalifikacije završila na prvom mjestu skupine po prvi put u svojoj povijesti, ispred već spomenutih reprezentacija Poljske i Češke. Naravno, kao olakotnu okolnost za Albance tu isto tako treba naglasiti da je Poljska odigrala jedan od najslabijih kvalifikacijskih ciklusa u svojoj povijesti, do te mjere da je i Moldavija uoči posljednjeg kola imala veće šanse za plasman na Euro nego Poljaci.

GALERIJA Španjolski i talijanski izbornik nisu zadovoljni što će igrati protiv Hrvatske

POL, UEFA EM Qualifikation, Polen vs Albanien
1/6

I sa svim ovim navedenim i dalje stoji činjenica da je Albanija daleko najslabija reprezentacija skupine B na Europskom prvenstvu, ali uzevši u obzir potencijalni međusobni fokus Španjolske, Hrvatske i Italije, tu će definitivno tražiti svoju priliku. Uostalom, svoju priliku je tako, primjerice, našla i Kostarika na Svjetskom prvenstvu 2014. kad su ih već unaprijed svi otpisali, a na kraju su u skupini s Engleskom, Italijom i Urugvajem uzeli prvo mjesto sa sedam bodova upravo zbog međusobnog fokusa Engleske, Italije i Urugvaja. Dakako, ne govorimo da će Albanija napraviti istu stvar, nego da ih se mora shvatiti ozbiljno isto kao i preostala dva suparnika 'vatrenih' u skupini. 

Ako je išta dovoljan dokaz potrebi za maksimalno ozbiljnim pristupom, to je onda posljednje veliko natjecanje, Svjetsko prvenstvo 2022. u Kataru. Reprezentacije koje su igrale u niskom bloku u ulozi autsajdera protiv favorita su imale poprilično dobar skor. Saudijska Arabija je pobijedila Argentinu, Japan je pobijedio Njemačku i Španjolsku, Južna Koreja je pobijedila Portugal, Tunis je pobijedio Francusku i Kamerun je pobijedio Brazil. Nije to ona klasična floskula da "danas svi igraju nogomet", nego je više stvar taktičkog napretka u smislu da se dobrom postavkom i pripremom utakmice objektivno slabije momčadi sve efektivnije mogu suprotstavljati kvalitetnijim kadrovima.

Da se malo vratimo konkretnije na kadar, stil igre i karakteristike reprezentacije Albanije, riječ je o momčadi koja ima nekoliko pojedinaca koji igraju u vrhunskim europskim klubovima. Prvi tu na pamet dolaze dva 21-godišnja talenta, pričuvni napadač Chelseaja Armando Broja koji se nakon ozljede vraća u pogon i polako dobiva sve više i više minuta kod Mauricija Pochettina, a nadolazećom zvijezdom Albanije možemo prozvati i Kristjana Asllanija koji sve češće ima ulogu startera u milanskom Interu. 

VEZANI ČLANCI:

Međutim, kao što smo već naglasili, najbolji pojedinci albanske reprezentacije su igrači iz obrane koja je ove godine primala iznimno malo pogodaka. Najbolje ocijenjeni njihov igrač u kvalifikacijama prema Sofascoreu bio je vratar talijanskog prvoligaša Empolija Etrit Berisha, a i četiri iduća najbolja ocijenjena igrača su sve redom braniči. Najzvučnije ime iz te zadnje linije je kapetan reprezentacije, stoper Berat Djimsiti koji je već godinama standardan u redovima Atalante. Njegov stoperski partner je Berishin suigrač iz Empolija Ardian Ismajli, kojeg se hrvatski ljubitelji nogometa sjećaju iz njegovog perioda igranja za splitski Hajduk. Jedan od starosjedioca reprezentacije je desni bek Elseid Hysaj koji već godinama igra na visokoj razini, također u talijanskoj Serie A. Od 2015. do 2021. je bio prvotimac Napolija, a u posljednje dvije godine je prvotimac Lazija. Jedini član prve postave u obrani koji ne igra u talijanskoj Serie A je lijevi bek Mario Mitaj, inače član moskovskog Lokomotiva. 

Osim očite i snažne poveznice s talijanskim nogometom (čak osam reprezentativaca igra u Italiji), snažna je poveznica albanskih reprezentativaca i s našim HNL-om. Dva sadašnja HNL igrača su u kombinacijama izbornika Sylvinha, a to su sjajni veznjak Rijeke Lindon Selahi te stoper Lokomotive Jon Mersinaj. Osim njih, u rosteru albanske reprezentacije još se nalazi i nekoliko bivših HNL aduta. Uz već spomenutog Ardiana Ismajlija, u kadru albanske reprezentacije su i bivši igrač Lokomotive Myrto Uzuni, bivši igrač Splita Sokol Cikalleshi, te donedavni napadač Osijeka Mirlind Daku. 

Logično je da iz hrvatskog kuta kao znatno jača reprezentacija očekujemo pobjedu protiv Albanije, ali oprez i kvalitetna priprema su itekako potrebni faktori.

Komentara 3

TH
Thomas
03:32 06.12.2023.

Hrvatska treba da da priliku napadacu Roko Simic ima sve da bude napadac buducnosti. Sa sredinom koju ima Hrvatska njemu ce bit lako uklapat i zabijat golove ko masina.Albanija ce napravit probleme svima u grupu a posebno ako prvi zabiju.

AL
alkemičar
17:20 03.12.2023.

Albaniju se ne smije podcijeniti tim vise sto jos nikada u povijesti nismo igrali s njima i ne znamo tocno sto mozemo ocekivati od njih. Svaka ekipa koja je na euru moze iznenaditi jer svi zele ici dalje, nijedan protivnik nije tamo dosao na lijepe oci pa ga se ne smije olako shvacati i podcijenjivati. Moramo biti oprezni i fokusirani na svoj cilj ali i svijesni tko je i sto je Hrvatska i otuda crpiti snagu i samopuzdanje no nikako prestraseni!

AN
Antonio1952
13:35 03.12.2023.

Albanci imaju jako dobru reprezentaciju i nikomu nece biti lako s njima. Sad je pitanje sta ce biti za pola godine, tko ce imati formu, povrede itd. Ako budeme pravi netrebamo se nikog plasit, a znamo razocarat i izgubit od slabijeg.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije