Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRILIKA ZA REVANŠ

Hrvatska u najtežoj skupini od 2012! Španjolska je ljuti protivnik, Talijani nas nikad nisu porazili

Rotterdam: Susret Hrvatske i Španjolske u finalu Lige nacija
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/4
03.12.2023.
u 07:00

Hrvatska nogometna reprezentacija igrat će na Europskom prvenstvu u Njemačkoj protiv Španjolske (15. lipnja), Albanije (19. lipnja) i Italije (24. lipnja)

Hrvatska nogometna reprezentacija na ždrijebu Europskog prvenstva u Njemačkoj izvukla je trostrukog europskog prvaka Španjolsku, branitelja naslova Italiju, te autsajdera skupine Albaniju, tek 62. reprezentaciju s Fifine ljestvice, koja se tek drugi put plasirala na veliko natjecanje.

Najteža je ovo skupina Eura za vatrene još od 2012. godine, kada je naša reprezentacija pod vodstvom Slavena Bilića na turniru u Poljskoj imala ista ova dva suparnika, Italiju i Španjolsku, i tada nije uspjela proći skupinu, zajedno s Republikom Irskom (koju je svladala 3:1). Tada je Hrvatska s Italijom u Poznanju odigrala 1:1, a u Gdanjsku je bila poražena od Španjolske 0:1 iako je odigrala najbolju utakmicu na turniru.

GALERIJA Hrvatska izvukla izazovnu skupinu! Vatreni će se suočiti s Italijom, Španjolskom i Albanijom

Rotterdam: Susret Hrvatske i Španjolske u finalu Lige nacija
1/8

Naša reprezentacija igrat će na Europskom prvenstvu u Njemačkoj u ovim terminima: 15. lipnja sa Španjolskom u Berlinu, 19. lipnja s Albanijom u Hamburgu i 24. lipnja s Italijom u Leipzigu. Do sada vatreni nikada nisu igrali protiv reprezentacije Albanije, s Talijanima u osam međusobnih susreta nismo poraženi (tri pobjede, pet neodlučenih), dok je Hrvatska protiv Španjolske igrala čak 10 puta; ima tri pobjede, jedan remi i čak šest poraza.

VEZANI ČLANCI:

Prema propozicijama natjecanja, u nokaut-fazu Europskog prvenstva idu po dva prvoplasirana iz svake skupine, te četiri najbolja trećeplasirana. Bude li Hrvatska primjerice drugoplasirana u skupini, igrala bi u osmini finala 29. lipnja u Berlinu protiv drugoplasirane selekcije iz skupine A u kojoj su Njemačka, Škotska, Mađarska i Švicarska. Teško da bi netko iz našega tabora imao išta protiv takvoga raspleta. Hrvatskim navijačima jedna od najupečatljivijih uspomena bio je upravo nastup u Berlinu 2006. godine, kada je na Svjetskom prvenstvu naša reprezentacija igrala protiv Brazila pred desetinama naših navijača. Na toj čuvenoj utakmici 2006. godine na navijačkoj tribini bio je i Zlatko Dalić, a među pričuvnim igračima - Luka Modrić. Isti takav pakleni ambijent dočekat će na Olimpijskom stadionu i naše velike dužnike Španjolce 15. lipnja.

Mislite li da Hrvatska može proći skupinu na Euru?

Hrvatska je na svojih šest europskih prvenstava (1996., 2004., 2008., 2012., 2016., 2021.) odigrala ukupno 22 utakmice. Dva puta bila je u četvrtfinalu (1996., 2008.), ima ukupno devet pobjeda, pet neodlučenih i osam poraza. Zlatko Dalić s Hrvatskom je bio na Euru 2021. godine, na kojemu je prošao skupinu, ali onda u dramatičnoj utakmici osmine finala u Kopenhagenu bio poražen od Španjolske 3:5. 

VIDEO Modrićev suigrač: 'Najviše mi je on pomogao. Sad je on malo tužan pa mu pružam potrebnu podršku'

Komentara 1

FR
freeshooter
12:26 03.12.2023.

...sa kompletiranjem informacija o skupini i rasporedu... definitivno mislim da su ova skupina i ovaj put dobri za nas, i da nas vode dalje, sve do kraja... jer od starta ćemo igrati aktivno i ući u najjači ritam, bez opuštanja koje nas čini slabim... to je nama bitno, da uđemo u svoj ritam, kada smo pravi možemo sve dobiti, a još će nam sve biti kao da igramo doma... dakle, nama je nekako ovo EP sudbinski predodređeno da konačno uzmemo tu medalju koja nam fali... ajmooo Vatreni, samo hrabro, idemo do kraja...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije