Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tajna veza

Abramović je Putinu pomogao osvojiti ruski politički vrh i on mu to nikad nije zaboravio

Vladimir Putin i Roman Abramovič
Foto: Paul Edwards/News Syndication/PIXSELL
1/7
25.12.2017.
u 22:53

Abramovič je težak 9,1 milijardu dolara, a zapadnom je svijetu najpoznatiji po tome što je na čelu Chelseaja

Jedan od najslavnijih Rusa današnjice, multimilijarder Roman Abramovič (51), mirno živi u Londonu bez opasnosti od uznemiravanja iz Kremlja. Drugi tajkuni i oligarsi nisu bili te sreće: Vladimir Gusinski je trajno emigrirao, Mihail Hodorkovski je proveo osam godina na prisilnom zimovanju u Sibiru, a Boris Berezovski pretrpio je “malu” neugodnost – preminuo je kod kuće u Londonu pod nerazjašnjenim okolnostima. Upućeni kažu da Abramovič svoj spokoj duguje vrhunskim odnosima s ruskim apsolutistom Vladimirom Putinom.

Iako nema službene potvrde da bi ovaj bio uzročnik nevolja ranije spomenutih bogataša, već su i podudarnosti dovoljne za zanimljivu priču. Naime, prije nego što je pretvorio Chelsea iz solidnog premijerligaša u planetarno moćan klub, Abramovič je odigrao veliku igru u drugom “sportu”: pomogao je Putinu da naslijedi Borisa Jeljcina na ruskom vrhu. I, jednako važno, poslije se nije nadmetao s njim za prevlast u najprostranijoj svjetskoj državi.

Navijači londonskih plavih na tome su mu sigurno zahvalni jer je Chelsea pod njegovim vodstvom osvojio pet od svojih šest engleskih prvenstava, četiri od sedam FA kupova, Ligu prvaka i Europsku ligu. Kao sibirski logoraš ili pokojnik Abramovič zacijelo ne bi bio ovako uspješan u vođenju nogometnog kluba.

Danas težak 9,1 milijardu dolara po procjeni magazina Forbes, rođeni Sibirac Abramovič jedan je od rijetkih Rusa koji su stekli utjecaj i bogatstvo prije nego što je Putin 2000. preuzeo vlast, a potom nisu ušli u ozbiljnije sukobe s novom političkom i financijskom elitom. Štoviše, na Zapadu je uvriježeno mišljenje da i danas prisno surađuje s Putinom, u čiji je dolazak na vrh bio snažno upleten.

Dokumentarac nedavno prikazan na BBC-u sugerira da je Chelseajev vlasnik poklonio Putinu 57-metarsku luksuznu jahtu Olympia i da mu pomaže u upravljanju njegovim navodno golemim bogatstvom u inozemstvu. Dmitri Skarga, bivši direktor ruske državne transportne kompanije Sovcomflot, u filmu otkriva da je Abramovič prenio jahtu na Putina preko svog zaposlenika, koji je poslužio kao posrednik u darovanju.

– Bio sam na palubi jahte krajem ožujka 2002. u Amsterdamu. A tamo je bio i predstavnik g. Abramoviča. Rekao je da je Roman njen vlasnik – izjavio je. Tajkun je, nastavlja Skarga, potom darovao jahtu ruskom voždu preko offshore kompanije da zametne trag.
Abramovičevi su odvjetnici rekli autorima filma da su tvrdnje o darovanju jahte Putinu “nepotkrijepljene” i “ništa više od kombinacije nagađanja i glasina”. Autori su pokušali intervjuirati i Putina u vezi s jahtom i optužbama da je korupcijom nagomilao od više desetaka milijardi dolara. Predsjednik je odbio i poručio preko glasnogovornika da su navodi u filmu “fikcija koja ne zaslužuje odgovor”.

Vladimir Putin i Roman Abramovič
1/8

Dok će imovina ruskog predsjednika i dalje biti predmet špekulacija koje graniče s fantazijom, nema dvojbi oko Abramovičeve presudne uloge u Putinovu usponu do pozicije najveće moći. Današnji energetski i nogometni mogul zakoračio je u visoke političke krugove 1996. nakon što je upoznao kćer i zeta tadašnjeg predsjednika Borisa Jeljcina. Zbliživši se i sa samim Jeljcinom, na njegov se poziv uselio u stan u sklopu Kremlja.

Izvori bliski ruskoj političkoj eliti navode da je on bio taj koji je Jeljcinu preporučio Putina kao nasljednika. Kad je bivši KGB-ovac 1999. imenovan premijerom, zadužio je Abramoviča da razgovara sa svakim kandidatom za ministarske pozicije i dade mišljenje o njima. Njihova se prisna suradnja nastavila i nakon što je Putin po Jeljcinovoj ostavci postao vršitelj dužnosti predsjednika i nakon što je uvjerljivo pobijedio na izborima 2000. Krajem drugog mandata 2007. Putin se savjetovao s Abramovičem o svom nasljedniku u predsjedničkoj fotelji, a ovaj mu je preporučio Dimitrija Medvedeva.

Budući da ruski zakon zabranjuje ikome da bude predsjednik u tri uzastopna mandata, Putinu je trebao pouzdanik koji će odraditi međumandat, dok će on za to vrijeme djelovati kao premijer. Pošto je Medvedev 2012. odradio svoje četiri godine u Kremlju, Putin je stekao pravo na novu kandidaturu za predsjednika i vratio se na najvišu stepenicu hijerarhije, preselivši Medvedeva na premijersku funkciju. Iz ovog proizlazi da je Abramovič osobno odabrao obojicu moćnika iz sanktpeterburškog klana koji drmaju ruskom političkom scenom zadnjih 18 godina. A ako ima istine u tome da je Kremlj raznim manipulacijama odlučio prošle američke izbore, značilo bi da je Chelseajev vlasnik posredno doveo na vlast i samog Donalda Trumpa, što bi ga učinilo najuspješnijim političkim menadžerom svih vremena.

Komentara 8

DU
Deleted user
23:33 25.12.2017.

Ako je išta od toga istina, bilo bi dobro da Abramović i kod nas postavi nekoga tko će pokrenuti ekonomiju, i Putin i Trump pokreću ekonomije u svojim zemljama, a ovi naši što ih postavlja EU pokreću samo rast činovništva.

Avatar 123456
123456
23:48 25.12.2017.

Bedastoće do neba! Abramović je ruski židov i židovski lobi ga je postavil tu gde je. Jel itko ikad čul tog čoveka govoriti? Prije nego je zadužen da glumi vlasnika ruske nafte bil je mali švercer na ulici Arbatskoj i prodaval je prošvercane gumene lutkice na ulici. Jedino kaj mora delati je potpisdati se na onom mestu i na onom papiru koji mu svako jutro donese jedan mali s onom smešnom kapicom na glavi. Prozirno!

TL
tange_lange
19:47 28.12.2017.

Abramovič je Rus koliko je i Pupavac Hrvat.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije