Splitski restorani: Velika mjesta, Velog mista

SPLIT1.jpg
import
29.05.2008.
u 20:04

Kad se u Splitu jede, to se uglavnom radi jednako zbog spize koliko i zbog atmosfere. O restoranima, konobama i betulama u kojima marendaju i oni slavni, i oni bogati, ali i oni siromašni u gradu se oduvijek pričaju legende i istinite priče. To su priče o drugom Splitu, onom gastronomskom, vezanom uz tradiciju splitskih bonkulovića, to su priče o ljudima koji žive život za dobru spizu i kapljicu. To je dugovječna tradicija, jer je grad upravo tržna meka za proizvode s brda, iz mora i s otoka. Filozofija svakog dobrog mjesta podrazumijeva nabavu domaće zeleni na tržnici i ribe na ribarnici, uz poštovanje recepata cucine povere. To je prepoznatljivi štih kućnih jela: šniceli u toću, punjene tikvice, polpete, šalša, lešo, juha, plava riba, rižoti… Niz nije kratak, upravo kao da čitate kuharicu Dike Marjanović ili Zlatka Galla.

Osim gastronomske, postoji i društvena filozofija, nepisani kodeks ponašanja koji bi trebalo poštovati ne bi li se izbjegla nevjerica i kolutanje očima. Za potpuno uživanje u jelu treba još malo začina, treba biti u priči s vlasnikom ili konobarom restorana ili konobe. Za druge okuse treba ipak malo protegnuti noge. Krenimo redom. Nadomak sajma, iza željezničkog kolodvora, nalazi se mala konoba Lučac u kojoj marendaju lokalci. Uređena je u tradicionalnom stilu i ima sve ga nekoliko stolova. Tu se jede dobro, brzo i jeftino. Dnevna je karta godinama ista - tri pice, teleće pečenje, dolce garbo, šniceli u toću, pašticada. Nakon ulaska, nemojte se iznenaditi ako svi zamuknu i na trenutak prestanu jesti, ipak nisu navikli na gosta izvan svojeg kruga. Gospođe u kuhinji svaki se dan trude pripremati kvalitetno, jer se propusti spominju desetljećima. Vinska ponuda završava na bevandi, bijeloj ili crnoj, kako joj i doliči.

RADOVANI NOBILE
U Varoši se nalazi nekoliko restorana. Svakako treba spomenuti konobu Varoš s korektnom ponudom ribe i mesa. No, tu je i posebno mjesto - Hvaranin, koji je uređen u stilu kluba dalmatinskih gentlemana, kako bi ga nazvao Željko Žutelija. Na zidovima se nalaze literarni radovi najboljih hrvatskih pisaca i umjetnika. To je mjesto u kojem se skupljaju “utorkaši”, skupina ljudi čija je ljubav prema jelu jednaka ljubavi prema peru. Hvaranin je kultno mjesto koje vode dva Vinka, otac i sin, podrijetlom iz Jelse u kojoj su godinama držali ugostiteljske objekte. Priča o obitelji Radovani ne može krenuti bez životne filozofije – potpune zanesenosti dobrom kuhinjom. Već po običaju, domaća mirta potenta nekako dovede do aparata za espresso. Mladi Vinko počinje objašnjavati osnovne tajne dobre kave, a onda se uključuje Vinko stariji, izvlačeći priču o školovanju u Trstu za baristu u davno doba. Jedino što ti preostaje je šutjeti i učiti. A tako je to kod njih – puno znaju o svemu što ima veze s guštom. Upravo se ta opčinjenost osjeća u kuhinji.

Tajna je u peškariji i tržnici, ali prava majstorija je nabaviti najbolji komad mesa ili ribe drugima
ispred nosa, pa ga pripremiti na jedinstven način. Riblja juha mora se kuhati s glavom gofa. Ona je temelj za njihov bili rižot. Ponuda nije ograničena na ribu, ovdje se jede prava janjetina lešo, ona domaća, divlja, uz neizostavnu, upravo fenomenalnu, šalšu od poma. Pašticada ili gulaš s domaćim njokima i kruh također su pun pogodak. Cijene su korektne, sedamdesetak kuna po osobi. Vinska ponuda nije pretjerano bogata, u Hvaranina dominira Plavac mali. Domaćini će cijeniti sačekate li strpljivo dok ponovno ne otvore (od 16 do 18 h). Za kraj, probajte rožatu i spavajte sretni, svjesni da se kod Hvaranina jede bolje nego kod kuće.

NOŠTROMO NA PEŠKARIJI
Krenete li prema rivi, obavezno treba proći pazarom (tržnicom), pa preko palače prema peškariji (ribarnici) uz obavezno zaustavljanje i uživanje u cijelom igrokazu prodavača i nepovjerljivih kupaca. Odmah do ribarnice je Noštromo kojeg vodi obitelj Marinović. U donjem je dijelu caffe bar, ribari na kavi i kratkom piću, a na prvom je katu mali restoran. Ponuda je logično riblja, a prema riječima starijeg sina, Davora Marinovića, dobre ribe toliko ima da ju ne mogu svu pripremiti. Davor, u dvadesetišestoj, odaje sigurnost u razgovoru i polako se stvara priča; otkriva se gastronomska filozofija.

Ma pusti sve te priče i moderne kombinacije, mi se ipak najbolje snalazimo tamo di smo doma, s jelima i receptima mediteranske kulture, tu se nalaze čuda kakvih nigdje nema. Davor je puno naučio od oca, ali tu ne staje, nego kuha i za imućne goste na jahtama. I doista mogu zamisliti bogatog Britanca koji ostaje bez daha kad Davor izroni vlasulje, morska jaja i ježeve, pa pripremi carpaccio ili ih friga, a gdje su tek butarga ili fritaja od škampa. Od “ozbiljnijih” jela pripremaju se gregade i brudeti te juha od sipe. U sezoni će se naći i cvjetovi brnistre te šparoge. Noštromo u kuhinji ima prave gradele, za oboritu ribu i jastoge. Vinska ponuda je sasvim korektna uz jednu malu, opet, pozitivnu iznimku. Restoran je pripremio vinski ormar vrijedan otprilike desetak tisuća eura, kojega još nitko nije načeo. Zašto? Nitko ne zna. Dakle, kad dođete u Noštromo, krenite i u istraživanje vinskog ormara da i ova “skrivena” namjera postane tradicijom.

FIFE
U blizini Hvaranina, na Matejuški, nalazi se Fife. Uređen u stilu dalmatinske konobe, s klupama i bancima, u ranu zoru otvara vrata gladnim namjernicima. Već oko šest može se krenuti s radnim doručkom, pa nastaviti do dugo u noć. Dragan Sekulić podrijetlom je sa Žumberka, ali toliko je dugo u Splitu da je postao svojevrsnom ikonom - i motoristima koji su se tu rado i često okupljali, ali i rokerima svih vrsta.

Cijeli posao vodi obitelj, a uz njega palicu drži kćer Dragana koja kaže da se u njih uvijek nađe ponešto za svakoga. U kuhinji vlada Anka Imoćanka, priprema već spomenutu splitsku spizu, od bakalara, dolce garba, punjenih paprika
i tikvica, janjetine s bižima, šnicela u toću, brudeta, tingula i pašticade. Među vinima dominira Babić, a posebnu pažnju poklanjaju
nabavi mesa. I ovdje se okuplja elita bonkulovića koje markan tni “Fife” poslužuje, ali i otjera - već po simpatiji ili po vjetru, primjerice jugu. Priča oko mesa dobiva i dodatnu dimenziju, jer gazda ima poseban hobi. On, naime, proučava krave i to one najbolje - pasminu crveni angus. Stoga često odlazi u Žumberak i čeka svoju pošiljku koja uskoro dolazi iz Argentine.

GRAŠO ADRIATIC

Malo dalje je ACI marina, iznad koje puca fantastičan pogled na Splitski kanal i gotovo cijeli grad. Restoranom Adriatic upravlja obitelj Grašo, a orijentirali su se prema zahtjevnijoj klijenteli, onoj koja želi isprobati slow food i crossover kuhinju. Namirnice su probrane, a jela autorska. Tu su delicije carpaccio od sabljarke, fažol s kozicama i desert - nedovršeni štrudel. Prezentacija jela je odlična, posebice veseli što dekoracija ima funkciju začina, poput frigane rukole. Iako tartuf češće srećemo u Istri, kod Graše će vam rado proširiti horizonte s par listića onoga netom naribanoga. Vinska karta je sasvim solidna uz par iznenađenja. Cijena obroka je oko dvjesto kuna i nije pretjerana. Grašo Adriatic je dobar odabir ako želite malo pobjeći od standardnog društva, bilo s poslovnim partnericom ili prijateljicom.

ENOTEKA TERRA
Na drugoj strani, na Bačvicama, teška vrata skrivaju splitsku vinoteku Terra, simpatičan prostor pod voltama. U kavezima zaključano
vino, romantična atmosfera oko vas. Što ćeš bolje, nego završiti večer čašom (dvije) biranog vina. Karta nije prevelika, ali cijeli prostor upravo sprečava da mislite na vrijeme, dok po neka svijeća naslućuje dugu noć. Ogladnite li, možete i nešto prezalogajiti. Cijene vina su umjerene, uobičajene za Split. Vinsko raspoloženje ili skakanje u disco baru Tribu? - Glas ipak treba dati vinoteci – u potonji uvijek stignete prije jutra ili krmeljavog doručka.

SPLITSKI DON QUIJOTE
Legenda splitskog ugostiteljstva Miro Bogdanović vodi restoran Arkada u Pod strani, izvan grada, preko puta Hotela Lav. Miro, koji je svojim znanjem lansirao u svijet mnoge hrvatske top kuhare, ne posustaje. Poput Don Quijota, on vrijedno propagira izvorne namirnice, one bez aditiva, i izvorne recepte koji se pomalo gube s naših stolova. Splićani ga poznaju po organizaciji raznih fešti u specijalnim prigodama, a u njegovoj Arkadi maštovitosti nema kraja, od juhe s plodovima mora i bundevom, juhe od ugorove glave, prigodnih menija s crnom maslinom, jakobovih kapica punjenih plemenitom ribom, do hobotnice s algama i kaparima. On je također zaluđen cucinom poverom, ali njegova karta jela iza sasvim običnih imena krije vrhunski doživljaj. Miro ne bi bio Miro da ne iznenadi uvijek nečim novim, poput manistre s plodovima mora u teći od terakote promjera jedan metar.

Vinska ponuda je dobra, cijene sasvim umjerene. Uz spomenuto, treba probati grappe i likere od raznih otočkih trava. Ostajete li u Splitu nekoliko dana, Arkadu ne treba zaobići.
RESTORAN BRUNA
U blizini spomenute vinoteke Terre, također prema Bačvicama nalazi se splitska Esplanada, hotel Park s prekrasnom terasom i iznimno zanimljivim restoranom. Restoran Bruna, u sklopu hotela, sve je prije nego klasičan hotelski. Razloga za to je mnogo,
a u gastronomskom smislu treba istaknuti kulinarske kreacije divne žene, šefice kuhinje Marije Lulić, koja odlično spaja mediteranske okuse i “klasičnu” kartu jela. Mare ne miruje, već stalno nešto mijenja, ovisno o sezoni, tako da se uvijek može probati nešto novo i simpatično. Atmosfera nije hotelski uštogljena, svi su prijateljski okrenuti prema gostu. Filozofija koju njeguju kaže - vrhunski gastronomski doživljaj za svakoga, jer svatko na to ima pravo.

 Enološki, servis je odličan, karta zanimljiva, a cijene umjerene. Prilikom odabira jela i vina slobodno se možete prepus titi njihovim sommelierima Ivanu i Tončiju, koji će uz steak tartare ponuditi nešto ekstravagantnije - primjerice, Iločku graševinu. Uz paš ticadu(!), mogu se probati svježa plemenita riba i jastozi. Odličan ugođaj nadopunjuje i karta ekstra djevičanskih ulja. Za razliku od većine split skih restorana, ovdje uz plaćanje u kešu sasvim prirodnim smatraju i plaćanje karticama. Za specijalne zahtjeve pobrinut će se PR manager, sposobna Bruna, pa ako se trebate pohvaliti pred partnerima, njezin literarni talent nikako ne smijete zaobići.

FRANCUZ OD BALUNA
Za kraj nešto potpuno drukčije. Prije nekoliko godina Francuz Philippe Frattini, koji je s bratom držao uspješnu francusku pekarnicu na Martiniqueu, došao je u Split. I ostao. Kriv je, naravno, njegov najbolji prijatelj, Splićanin. Podrijetlom iz Toulussea, Philippe je otvorio La Maison de Sarah - briocherie française, gdje priprema kolače s bademima, jesuite, tartellette i slankaste torte s tikvicama. Svaki dan na izbor ih je više od dvadeset, uvijek svježe pečenih. Markantni splitski Francuz potpuno se uklopio, živi za mali balun, odlazi na Vis, a posebno je zadovoljan izborom ribom na peškariji. Posjetite sve što možete, a dođete li na Boat Show, srest ćete Miru Bogdanovića. Isplati se uživati na licu mjesta, ali i zaputiti se u neki od restorana gastro mista.

Ukupno glasova:

Želite prijaviti greške?