Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vremeplov

Walter Neugebauer: Glazbenik koji i danas živi "seks & rock'n'roll"

'Walter-SLIKE SALOON 11.04.4'
Foto: ''
1/8
22.05.2011.
u 09:00

Pionir rock`n`rolla s ovih prostora, Walter Neugebauer početkom 60-ih uz Radio Luxembourg uživao je u tek dolazećoj glazbi. I sad se naježi kad se sjeti tog vremena jer tada se, govori, tjedno pojavljivalo između 10 i 20 svjetskih hitova.

Pionir rock`n`rolla s ovih prostora, Walter Neno Neugebauer početkom 60-ih uz Radio Luxembourg uživao je u tek dolazećoj glazbi. I sad se naježi kad se sjeti tog vremena jer tada se, govori, tjedno pojavljivalo između 10 i 20 svjetskih hitova.

– Počeli smo svirati glazbu koja nekim ljudima nije pasala. Novi val također nekima nije odgovarao. Scena je to koja se pojavila kada sam kao glazbenik iza sebe već imao europsku karijeru i mnogo utakmica u nogama. Osobno sam podržavao tu scenu, Prljavce, Metessija, Bou... – priča Neugebauer.

Budući da potječe iz poznate umjetničke obitelji, otac mu je bio velika podrška. Kada ga je 1960. posjetio u Münchenu, tata ga je odveo u veliku robnu kuću, a Walter se zadržao na odjelu ploča.

– Rekao mi je da si izaberem nekoliko, a ja sam ih uzeo hrpetinu. "Ništa od svega što si mi namjeravao kupiti ne trebaš, ali ovo sve ide sa mnom u Zagreb", odgovorio sam mu. Kad sam se vratio s tim pločama, bio sam glavni frajer. Ploče su se vrtjele dok se nisu "izglodale". Dopustio sam da se neke presnime i puštaju na radiju i sve sam ih ljubomorno čuvao. To je bilo moje, ja sam zbog tih ploča bio glavni i među prijateljima i među komadima – govori.

Od mnogih velikih koncerata ističe onaj kada je sa samo sto plakata s Mladima na Šalati 1965. okupio osam tisuća ljudi. Nakon njega uslijedile su svirke na parkiralištu Saloona (Lokomotivino igralište) tri puta tjedno tijekom srpnja i kolovoza. – Na svakoj toj čagi bilo je oko tri tisuće ljudi. Policija je okolo bila na konjima i pazila da ne bude švercanja i nereda. Čaga se, naime, otvarala u pola sedam, a u sedam više nije bilo ulaznica, totalno ludilo – kaže Neugebauer.

Mladi su svirali i u "Star Clubu" u Hamburgu, gdje su i Beatlesi započeli karijeru. Kad se 1995. vratio u Zagreb, vjerovao je da će rock`n`roll i čage dobiti svoje mjesto u ovome gradu, ali nisu. Više je puta pokušao vratiti čagu u Zagreb, a uspio je tek potkraj 2010. i to je bio pun pogodak, čagu na Ribnjaku jednom mjesečno redovito posjećuje 400, 500 ljudi. Iako je 5. lipnja zadnja čaga prije ljeta, Neugebauer ističe kako od jeseni priča ide dalje.

– U srpnju ćemo napraviti Open Air u parku i tako zatvoriti ovu sezonu. Pozivamo sve čagere i one koji to žele postati da se pojave na Ribnjaku i zabave kao nekada – govori. I danas, sa svojih 65 godina, živi u ritmu rock`n`rolla, ima svoj bend The Cadillac, surađuje s Borisom Babarovićem iz "Crvenih koralja", Mirom Ungarom. U društvu supruge i dragih prijatelja često karta belu i zabavlja se kod Drage Diklića u Klubu Zagrepčana.

 

Komentara 1

TA
tatacroata
06:17 26.05.2011.

Walter je legenda koja zasigurno zasluzuje titulu predsjednika udruzenja glazbenog marginalizma u nas! Predlazem osnivanje nagrade \"Zlatna Zvecka\" koju zasigurno uz Walera zasluzuje i Piko Stancic pa redom!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije