Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Showbiz Večernjakova ruža

Prvo glasanje internetom pokazalo je drukčiji ukus publike

Atmosfera je na dodjeli Ruže 2001. u hotelu Westin bila oskarovska kazali su uzvanic
26. veljače 2018. u 23:59 1 komentara 864 prikaza
Pogledajte galeriju 1/3

“Uspjeli ste! Atmosfera je doista bila oskarovska!” To je bio zaključak 450 gostiju koji su 11. veljače 2002. godine u tadašnjem hotelu Opera (današnji Westin) bili na svečanoj dodjeli Večernjakovih ruža za 2001. godinu. A baš je te godine Ruža uvela mnogobrojne novosti.

VEČERNJAKOVA RUŽA 2017. Članovi grupe Colonia: Nama je Večernjakova ruža kao Porin

Ulazak u virtualno doba

Ona najvidljivija bio je odlazak iz Satiričkog kazališta Kerempuh, a ona koju su na svojoj koži najviše osjetili svi nominirani bila je odluka da imena dobitnike ne objavljujemo unaprijed.

“Pekli” smo ih na tihoj vatri do trenutka kada su prezenteri otvarali kuverte koje su skrivale imena laureata u pojedinim kategorijama, a neizvjesnost i uzbuđenje su bili to veći jer smo zagazili u virtualno doba i za tu 2001. godinu prvi put imali i glasanje za Ružu putem interneta. Imena virtualnih pobjednika objavili smo u Ekranu Večernjeg lista u siječnju, ali uz jasno upozorenje: “Ovo je uvertira, iznenađenje tek slijede!”, jer bio je to tek dio glasova, a Ruže je donosio zbroj glasova pristiglih poštom, onih izgovorenih u telefonsku slušalicu i onih koji su stigli internetom .

Razlike su bile uočljive u doslovno svim kategorijama osim glazbenih. Tu se poklopio ukus internetskih glasača sa svima ostalim i tu su slavili: Severina, Gibonni i Colonia. No, virtualni pobjednici u kategoriji TV osobe godine bili su Barbara Kolar i Denis Latin. Autor i voditelj tada nenadmašne “Latinice” doslovno “za dlaku”, sa samo dva internetska glasa više, pobijedio je Roberta Knjaza. U konačnici, kada su se zbrojili svi glasovi, televizijske su Ruže otišle u ruke Joška Lokasa i Nensi Brlek.

Te smo godine birali i najbolji film, jer bila su to vremena u kojima je filmska produkcija konačno počela hvatati zamah. Internetski glasači pobjednikom su proglasili komediju “Blagajnica hoće ići na more”, a možda je baš zbog toga iznenađenje redatelja Branka Schmidta bilo još veće kada je objavljeno da je Ružu dobio njegov film “Kraljica noći”:

– U posljednje mi vrijeme baš i nisu cvjetale ruže pa mi je ova vaša još draža, rekao je Schmidt.

Svojoj se prvoj Večernjakovoj ruži iskreno razveselio i Gibonni, iako se iskreno i sam sebi nasmijao, jer su mu čitatelji Večernjeg lista dodijelili Ružu kao pjevaču 2001. godine, a on baš nikada nije imao veliko mišljenje o svojim pjevačkim sposobnostima:

– Nikad nisam baš kotirao kao pjevač, Mislim da je najbolji pjevač Oliver i dok god on bude želio sjesti za klavir i pjevati, tako će i biti. Ali mislim da su čitatelji presudili zbog pjesama koje pjevam. Nije stvar pjevača u samim glasnicama, nego u tome da pjevač ima i stav – rekao je Gibonni.

Svilan je ‘zaveo’ publiku

Te smo godine svima koji su Ružu gledali uživo ili putem

TV prijenosa pripremili još jedno veliko iznenađenje. Naime, voditelj Ruže bio je Siniša Svilan i svi su se složili da je bio toliko dobar da je plesao na tankom rubu toga da večer preotme laureatima.

– Voditelj vam je bio odličan, a suci, tj. čitatelji, nepogrešivi – rekao nam je Krešimir Macan, a Svilan je te večeri dobio i jednu posebnu obožavateljicu. Svojim je voditeljskim darom oduševio glumicu Miju Oremović, koja je te godine prvi put došla na svečanu dodjelu Večernjakovih ruža:

– Meni je vrlo drago da sam došla i odlično se provela s cijelim ovim društvom. Svi su, a posebno Svilan, toliko srčani, zgodni, prirodni i spontani da sam se sjajno osjećala – rekla nam je.

U tom veselom društvu uživao je i cijenjeni redatelj Krsto Papić koji je na Ruži čestitao cijelom Večernjem listu:

– Vrlo mi se svidjela vaša svečanost za koju mislim da je vrlo značajna za kulturu i općenito društveni život u nas. Htio bih iskoristiti priliku i reći da je uvođenje kategorije za film godine iznimno važno.

Nisam još vidio pobjednički film “Kraljica noći”, no drago mi je zbog njegova redatelja Branka Schmidta. Za sve što ste učinili da nam ove večeri bude ovako lijepo, cijelom Večernjem listu, najiskrenije čestitam. Kao i Gibonniju koji mi je omiljeni autor i pjevač.

VEČERNJAKOVA RUŽA 2017. Siniša Švec: Stariji sam pa više ne palim mostove iza sebe, već ih elegantno dižem u zrak VEČERNJAKOVA RUŽA 2017. Mladen Kušec: Neki susreti s djecom odredili su mi mišljenje i rekli što je važno u životu VEČERNJAKOVA RUŽA 2017. Ljudevit Grgurić Grga: Najzahvalniji su gosti koji karizmom nadahnjuju slušatelje
Zagreb: Posljednji ispraćaj gradonačelnika Bandića
DVOSTRUKA MJERILA
Otto Barić revoltiran Bandićevim sprovodom: Jadnici, sram me gdje živim
UHVATI BIORITAM
Koji kronotip posjedujete? Upoznajte se s ovim unutarnjim satom koji trebate slušati
  • Pajkoslava2:

    Životinje se glasaju, a ljudi GLASUJU. Nevjerojatno da mediji rade takve greške. Iritirajuće je. Ne radi se samo o VL, već o svim medijima u Hrvatskoj, kao i prevođenju podnaslova u filmovima. Ako se radi o izborima, onda nije glasanje, već GLASOVANJE!