Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJAKOVA RUŽA

Propadalo: Novi kipić ima dozu glamura, kiča, umjetnosti i ljepote

Ivica Propadalo
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/2
08.01.2014.
u 12:00

Uspoređuje ružu sa ženom i zato je nije radio kao pupoljak, neiskusnu ženu, nego rascvjetali cvijet – iskusnu osobu

Večernjakova ruža se vratila! Za samo dva dana u prilogu Ekran objavit ćemo popis nominiranih osoba i emisija u šest kategorija za koje ćete vi, čitatelji imati prilike glasovati do proglašenja 21. ožujka. A toga dana šest najzaslužnijih, osim titule, dobit će i novu, redizajniranu statuu ruže, djelo našeg poznatog umjetnika Ivice Propadala.

Najsavršeniji cvijet

Kada ga upitate kako je nova ruža nastajala, oči mu zasjaje.

– Medij u kojem se najbolje snalazim jest staklo-kristal. Naprosto smo zaljubljeni jedno u drugo. Ta ljubav traje već 20 godina od prve statuete Porina. Staklo je materijal koji je najefektniji i daje dozu glamura, pogotovo na svjetlu – počinje priču o rođenju kipića Propadalo.

– A ruže su kao lijepe žene, susrećeš ih svakodnevno. Ruža je najljepši i najsavršeniji cvijet... Samo sam je trebao prilagoditi mediju, staklu i nekom svom senzibilitetu i prepoznatljivosti. Ostalo će učiniti vrsni stručnjaci u Staklarni Rogaška – kaže umjetnik i objašnjava zašto je uz svoje omiljeno staklo i kristal odabrao i metal za trnje.

– Ta se kombinacija naprosto nameće... Važno je da nagradu njeni dobitnici s radošću prihvate, a tako joj i pronađu važno mjesto u svome domu.

Propadalo skromno kaže da je proces nastanka jednog ovakvog prekrasnog djela vrlo jednostavan.

– Najvažnija su ideja i prve skice nastale olovkom kao crtež. Kasnije se napravi 3D simulacija. Ako se nagrada radi u velikim tiražama, onda je potrebno napraviti i gipsani model, a iz njega metalni kalup za lijevanje. Kako se Večernjakova ruža radi samo u nekoliko ekskluzivnih komada, onda nema lijevanja i svaka je ručno modeliran unikat – kaže.

A što statua jedne prestižne nagrade mora imati?

– Generalno to nije jednostavno. Treba pomiriti jako puno segmenata. Mora sadržavati u sebi dozu glamura, arta, kiča, ljepote i najvažnije – mora se sviđati...

Iako je većini možda prva asocijacija na ružu – pupoljak, Propadalo se ipak odlučio na rascvjetalu ružu. Zašto?

– Koliko se sjećam, vaša prijašnja ruža bila je pupoljak i bila je rađena od metala. U startu sam to nastojao izbjeći iako bi realizacija bila jednostavnija. To vam je kao i kod osvajanja žena. Lakše je šarmirati mlađu neiskusnu ženu – pupoljak nego zreliju iskusniju osobu – rascvjetalu ružu – smije se umjetnik i nastavlja: – S ružom nije lako; uvijek šetaš po rubu kiča, pupoljak je manje kičast. Ali ja osobno u svemu volim neku malu dozu kiča. Dosad je vaš pupoljak odisao “muškoću”, a ova moja ruža “ženskošću”. Osobno, ako biram, biram ženu, ali spadam u osobe koje podržavaju različitosti odabira. A i riječ ruža ženskog je roda. Mislim da će i dobitnici nježnije primati žensku ružu, nego muški pupoljak. Nekako s više poštovanja. Ima tu puno simbolike – kaže i dodaje da o simbolici rascvjetale ruže može ‘razglabati’ satima.

Reakcije dobitnika

Iako je bez razmišljanja i s veseljem pristao biti autorom nove ruže, propadalo kaže kako je to velika odgovornost.

– Počašćen sam iskazanim povjerenjem - objašnjava i dodaje kako se nada da će se i nagrađenima svidjeti.

A kako će se šestero odabranih dojmiti statua, otkriti ćemo 21. ožujka kada je proglašenje pobjednika.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije