Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'izgubili smo jednog od najuglednijih'

Odlazak legendarnog kantautora: Preminuo Leonard Cohen

Leonard Cohen (1)
Foto: Dusko Marušić/PIXSELL
1/7
11.11.2016.
u 06:52

Njegove su balade često bile tužne, ali i pune romantike. Generacije su pjevušile i zaljubljeno plesale na njegove najpoznatije pjesme kao što su "Suzanne", "So Long Marianne" i "Bird on the Wire" koju su izvodili mnogi glazbenici, među njima i Johnny Cash i Joe Cocker

Leonard Cohen, legendarni kanadski glazbenik i pjesnik, poznat kao jedan od najvećih vizionara među umjetnicima svog naraštaja, umro je u noći na petak u 83. godini, objavljeno je na njegovoj Facebook stranici.

 

– S velikom tugom javljamo da nas je napustio legendarni pjesnik, skladatelj i umjetnik Leonard Cohen. Izgubili smo jednog od najuglednijih i najplodonosnijih vizionara – piše u priopćenju. 

Njegov sin Adam rekao je za Rolling Stone da je njegov otac umro spokojno u svom domu u Los Angelesu znajući da je dovršio najznačajniji album, kako je smatrao.

– Skladao je sve do zadnjeg trenutka i to u svom poznatom, prepoznatljivom humorističnom stilu.

Osamdesetdvogodišnji kanadski kantautor Leonard Cohen ustvrdio je nedavno u intervjuu za The New Yorker da i "njegov sat otkucava" te izrazio sumnju u mogućnost dovršetka još jednog albuma nakon  14. po redu "You Want It Darker" objavljenog 21. listopada, rekavši da je spreman umrijeti.

Njegove su balade često bile tužne, ali i pune romantike. Generacije su pjevušile i zaljubljeno plesale na njegove najpoznatije pjesme kao što su "Suzanne", "So Long Marianne" i "Bird on the Wire" koju su izvodili mnogi glazbenici, među njima i Johnny Cash i Joe Cocker.

Rođen je 21. rujna 1934. u imućnoj židovskoj obitelji u Montrealu. Studentske godine posvetio je pisanju poezije. Objavio je nekoliko zbirka pjesama, ali mu one nisu mogle osigurati sredstva za život pa je svoj spisateljski dar ugradio u glazbu. Kada se sredinom 60-ih doselio u New York, počeo je uspješnu karijeru kantautora.

Naučio je svirati gitaru kao tinejdžer i osnovao folk skupinu naziva Buckskin Boys. Rano upoznavanje s radom španjolskog pisca Federica Garcije Lorce usmjerilo ga je prema poeziji. Učitelj flamenco gitare uvjerio ga je da na svojoj gitari čelične žice zamijeni najlonskim. Nakon što je diplomirao na Sveučilištu McGill, Cohen se preselio na grčki otok Hydra gdje je kupio kuću za $ 1500 uz financijsku pomoć skromnog fonda koji je otvorio njegov otac koji je umro kad je Leonard imao samo devet godina.  Tijekom života na grčkom otoku, Cohen je objavio zbirku poezije Cvijeće za Hitlera (1964) i roman The Favourite Game (1963) i Divni gubitnici (1966).

Cohen je u svojim pjesmama progovarao o tuzi kao o svojoj duhovnosti, a poslije se zanosio i idejama socijalne pravednosti.

U svom posljednjem albumu "You Want It Darker" Cohen razmišlja o vlastitoj smrti. Album je izašao 21. listopada, nekoliko mjeseci nakon smrti Marianne Ihlen, Norvežanke s kojom je živio na grčkom otoku Hydri i koja mu je bila nadahnuće za pjesmu "So Long, Marianne".

Na tom albumu kaže da je spreman za svoje posljednje putovanje: "Hineni, hineni, My Lord" ("Dolazim ti, Bože", na hebrejskom).

 

>>Leonard Cohen: Spreman sam umrijeti

Ključne riječi

Komentara 17

NE
negrito
07:18 11.11.2016.

pokoj mu dusi

Avatar abakus
abakus
08:48 11.11.2016.

Dance me to your beauty with a burning violin Dance me through the panic 'til I'm gathered safely in Lift me like an olive branch and be my homeward dove Dance me to the end of love Dance me toe to the end of love... Počivao u miru, legendo.

KB
kreso.bogota1959
07:17 11.11.2016.

RIP Leo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije