Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernjakova ruža

Nebojša Taraba: Upravo privodimo kraju drugu sezonu "Šutnje", reakcije su već odlične

Zagreb: Nebojša Taraba i Miodrag Sila, producenti televizijske serije Novine
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/8
10.03.2023.
u 07:00

Čovjek se uvijek nada da će ono što radi biti prepoznato. S jedne strane smo se nadali, a s druge strane smo ipak ugodno iznenađeni time da smo ušli u izbor za televizijsku emisiju godine, kaže producent Taraba

Hvaljena HRT-ova serija "Šutnja", nastala prema romanima Drage Hedla, koja donosi istinitu priču o dječjoj prostituciji i bijelom roblju ne prestaje oduševljavati kritičare ne samo u Hrvatskoj već i diljem svijeta, a njezinu vrijednost prepoznao je i stručni žiri Večernjakove ruže koji ju je nominirao u kategoriji TV emisije godine. Seriju je režirao iskusni Dalibor Matanić, a nastala je u suradnji HRT-a i produkcijske kuće Drugi plan iza koje stoje Nebojša Taraba i Miodrag Sila. Ovih dana u Kijevu se dovršava snimanje posljednjih scena druge sezone serije koja se može pohvaliti i izuzetnom glumačkom ekipom u kojoj su Goran Bogdan, Tihana Lazović, Zlatko Burić, ali i velika ukrajinska zvijezda Ksenija Mišina. Koliko ih je bilo teško okupiti u seriji, planira li se i treća sezona te koliko je rat u Ukrajini utjecao na realizaciju serije otkrio nam je Nebojša Taraba.

Proteklih tjedana bilo vas je poprilično teško uloviti za intervju zbog čestih putovanja u inozemstvo. Čime ste okupirani? Kakvi su to projekti u najavi?

Svi su projekti koprodukcijske naravi, ali ih zbog prirode posla i osjetljive faze još uvijek držimo u tajnosti, a nije tajna da sam nedavno na Berlinaleu predstavio drugu sezonu serije "Šutnja" koja se upravo privodi kraju. Ostalo nam je još malo snimanja u Kijevu i gotovi smo. Reakcije na drugu sezonu jako su dobre, distribucija prve sezone također je jako dobra. Neposredno pred naš dolazak u Berlin u Njemačkoj je počelo prikazivanje prve sezone serije, reakcije i kritike su izuzetno dobre.

Spomenuli ste da je snimanje pri kraju. Hoće li i druga sezona imati šest nastavaka? Gdje se sve snimala serija?

Hoće, šest nastavaka po 52 minute. Snimanje je završeno u Beogradu i čekamo da još jedan dio završi sa snimanjem u Kijevu. Dalibor Matanić je u kontaktu s tamošnjom ekipom jer iz razumljivih razloga fizički nismo mogli biti u Ukrajini. Većina serije snimana je u Osijeku, u Zagrebu su snimane neke interijerske scene, a ostalo u Beogradu i Kijevu.

Ove godine serija "Šutnja" nominirana je za Večernjakovu ružu u kategoriji TV emisije godine. Jeste li se nadali nominaciji? Što vam ona znači?

Čovjek se uvijek nada da će ono što radi biti prepoznato. S jedne strane smo se nadali, a s druge strane ipak smo ugodno iznenađeni time da smo ušli u izbor za televizijsku emisiju godine. Sama nominacija nam znači jako puno, znači prije svega da je projekt prepoznat u moru ponude. Puno nam znači kad struka prepozna naš rad. Već nas i sama nominacija na neki način čini pobjednikom bez obzira na ishod koji slijedi.

Šutnja je nastala u hrvatsko-ukrajinskoj koprodukciji. Jesu li ratna zbivanja u Ukrajini utjecala na realizaciju samog projekta?

Prva sezona je bila hrvatsko-njemačko-rusko-ukrajinska produkcija i to se snimalo 2021. godine prije nesretnih ratnih događanja. U prvoj sezoni gotovo 25 dana snimali smo u Kijevu. Što se tiče druge sezone, serija je rađena kao da se događa u ovom trenutku. Nismo mogli ignorirati rat iz brojnih razloga pa naposljetku i zbog toga što fizički nismo mogli biti tamo. Mi nismo serija o ratu, ali rat koji je u pozadini znatno utječe na motivaciju pojedinih likova, prije svega Olge Horvatić.

Je li otvorena mogućnost i za treću sezonu "Šutnje"?

Za sada još ne razmišljamo o tome. Pristižu nam odlične kritike iz Njemačke, Francuske, Amerike i Kanade. Super prolazimo i na HBO-u. Nadamo se da će se distribucijski kanali koji su otvoreni već na prvoj epizodi potvrditi i proširiti u drugoj sezoni. Trenutačno smo fokusirani na drugu sezonu, da bude što bolje i pripremljena i prezentirana publici.

"Šutnja" okuplja poznata glumačka imena kao što su Ksenija Mišina, Goran Bogdan, Tihana Lazović, Zlatko Burić, Sandra Lončarić, Leon Lučev, Darko Milas... Jeste li još nekoga planirali uvrstiti u glumačku ekipu a da to iz nekog razloga nije bilo moguće?

Za prvu sezonu dobili smo sve glumce koje smo htjeli. Ima tu i glumaca koji su s nama surađivali i ranije na serijama kao što su "Uspjeh" i "Novine". Tu su nam se ispunile sve želje. U drugoj sezoni imamo puno dobrih pojačanja, između ostalih pridružila nam se u jednoj jako važnoj ulozi i Branka Katić. Moram priznati da imamo sreću što se svi oni koje želimo za određenu ulogu naposljetku rado i odazovu našem pozivu.

Šutnja je nastala prema romanima Drage Hedla i temelji se na istinitim događajima koji u fokus stavljaju dječju prostituciju. Koliko je bilo mučno ekranizirati te strahote iz Osijeka i koji su dijelovi vas osobno najviše zaprepastili?

Dragini romani su sjajno napisani, bave se jednom mučnom, ali izuzetno važnom temom pred kojom su ljudi na neki način skloni skretati glavu. Drago je i roman napisao kao neku osobnu želju pravde za te djevojčice koje su bile primorane baviti se prostitucijom, a svoju zadovoljštinu na sudu nikada nisu dobile. Govorim o događajima iz 2009. kada je jedan broj djevojčica iz doma na neki način prisiljene na prostituciju. Tema je teška, ali Dragini romani su napisani jako vizualno tako da pretvaranje tog teksta u sliku nije bio prezahtjevan posao. Drago je kao izniman reporter i novinar izuzetno jasno i slikovito pisao tako da je već na neki način bio utkan taj vizualni aspekt.

Vratimo se mi s mučnih na malo vedrije teme. Ako Ruža završi u vašim rukama, znate li već gdje ćete ju smjestiti?

Ako nam se posreći, smjestit ćemo je Miodrag i ja na neko lijepo i vidljivo mjesto u našem uredu da je svi mogu vidjeti.

U čijem društvu stižete na dodjelu Večernjakove ruže?

Mi smo dvojac Miodrag Sila i Nebojša Taraba i dolazimo zajedno. Vidjet ćemo hoćemo li uspjeti nagovoriti naše bolje polovice da dođu s nama, ako ne, mi sigurno dolazimo.

VIDEO Smrt zvijezde 'Zabranjene ljubavi' koja je šokirala Hrvatsku: Za Maju Petrin infarkt je bio koban

Komentara 3

ZW
zweistein
08:40 10.03.2023.

od onih šešnjajst što ih gleda

HE
Herceg56
07:46 10.03.2023.

Nisam znao da ovoliki broj Srba radi u Hrvatskoj kinematografiji?!

HE
Herceg56
07:26 10.03.2023.

Tugo moja!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije