Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sidse Babett Knudsen

"Ne znam zašto ljudi vole Borgen, danski zvuči kao da netko povraća"

borgen (1)
Foto: Borgen
1/4
10.03.2013.
u 09:00

– Nikada prije nisam glumila ženu koja ima toliki autoritet jer su moja domena bile romantične komedije u kojima su junakinje uvijek bile ranjive i trebale su mušku zaštitu.

Lisbeth Salander, glavna junakinja filmske i literalne trilogije “Millenium”, otvorila nam je vrata izvrsnih skandinavskih kriminalističkih zapleta. Zato ne čudi što je HTV nakon odličnih reakcija publike na prikazanu trilogiju “Millenium” odlučio otkupiti i kriminalističke i dramske serije “Inspektorica Irene Huss”, “Ubojstvo” te “Borgen - sjedište moći” čiju drugu sezonu pratimo na HRT-u 3.

Najdulje zaruke - one sa serijom

U ovoj danskoj seriji o borbi za političku prevlast i moć glavni junaci često žrtvuju privatni život, a posljedice takvih odluka odražavaju se na odnose na političkoj, ali i obiteljskoj razini. Središnji lik ove političke drame je 40-godišnja premijerka Brigitte Nyborg Christensen koja sasvim iznenada dolazi na čelo danske vlade i postaje prva danska premijerka. Brigitte na poslu mora biti mama svojim ministrima, smirivati napetosti među njima i zataškavati njihove seksualne i slične skandale. S druge strane, doma smiruje tinejdžerske hormone svoje kćeri i sina te ih pokušava prilagoditi životu bez oca od kojeg se nedavno rastala. Sva ta lica premijerke Brigitte savršeno je odigrala 44-godišnja danska glumica Sidse Babett Knudsen, koja je filmski debi imala 1997. u komediji “Let’s get lost”, za što je dobila dvije domaće filmske nagrade.

Međunarodna priznanja počela su pristizati s emitiranjem “Borgena”. Serija se, naime, osim u Danskoj, Norveškoj, Finskoj i Švedskoj, prikazivala i u Njemačkoj, Nizozemskoj, Francuskoj, Južnoj Koreji, a najveću gledanost ostvarila je u Velikoj Britaniji gdje je svaki nastavak serije gledalo gotovo 1,3 milijuna ljudi.

– Kad smo počeli snimati seriju, nitko nije očekivao da će doživjeti ovakav uspjeh jer ipak je riječ o danskim političarima i nismo slutili da bi naše intrige zanimale publiku izvan Danske. Ne znam kako nam je to pošlo za rukom jer naš jezik zvuči kao da netko povraća i teško možete njime zavoditi stranca. Ali kako je u seriji riječ o politici, možda je baš prikladan – priznala je Sidse Babett.

Za razliku od Brigitte koja većinu posla donosi kući i zbog toga često zapostavlja voljene, glumica kaže kako nema takvih problema.

– Ja ne primam čudne telefonske pozive u pola noći. To je prednost ovog posla, kada odem sa seta, otišla sam s posla, srećom da je tako – kaže simpatična glumica koja u intervjuima nerado otkriva detalje svog života. Danski mediji uspjeli su iskopati samo da nije u braku ni u vezi te da ima osmogodišnjeg sina.

– Trenutno sam zaručena samo za “Borgen”, mislim da je to najdulja veza u kojoj sam bila – šali se.

Dominantan ženski lik

Glumiti snažnu i moćnu ženu bio je veliki izazov za Sidse jer je, kaže, dosad imala priliku igrati samo ranjive žene u romantičnim komedijama.

– Nikada prije nisam glumila ženu koja ima toliki autoritet jer su moja domena bile romantične komedije u kojima su junakinje uvijek bile ranjive i trebale su mušku zaštitu. Divim se ženama koje uspijevaju voditi narod i zadržati svoju ženstvenost – otkriva glumica. To je jedan od razloga što i sama voli serije u kojima dominiraju jaki ženski likovi, a takvih serija u njezinoj domovini nedostaje.

– Možda će se mnogi iznenaditi, ali danske TV kuće uglavnom plasiraju reality showove i serije poput “Borgen” postale su popularne tek u posljednje vrijeme. Inače volim i serije poput “Downton Abbey” koje gledam na DVD-u jer televizijski program rijetko kad gledam– kaže Sidse. Kao većina njezinih sunarodnjakinja, i Sidse voli plesti džempere, šalove i rukavice.

– Nepisano je pravilo u Danskoj da svi moraju plesti i nositi džempere koji su postali jako popularni nakon što ih je proslavila glavna junakinja još jedne naše serije “Zločin” – pohvalila se glumica.

Desna ruka u seriji joj je savjetnik za medije, spin doktor Kasper Juul koji ima djevojku, ali švrlja i sa šarmantnom Katrine Fønsmark, novinarkom političke redakcije javne televizije. U trećoj sezoni to dvoje ljubavnika saznat će vijest koja će im promijeniti živote i natjerati ih da odluče što učiniti sa svojim ljubavnim statusom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije