Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernjakova ruža

Joško Lokas: Ova nominacija velika je hvala cijeloj ekipi koja je radila seriju

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL/Privatna arhiva
1/6
10.02.2021.
u 07:00

Serija "Nestali” Joška Lokasa nominirani su za nagradu Večernjakova ruža u kategoriji TV emisije godine

Veliki interes publike prošle godine svakako je pobudila i serija “Nestali” autora Joška Lokasa. Odlične kritike i reakcije gledatelja na priču o šestorici hrvatskih vojnika koji su desetak dana uoči Oluje ostali iza neprijateljskih crta odsječeni od ostatka svoje postrojbe olakšale su izbor našem stručnom žiriju i nije bilo dvojbe treba li “Nestale” uvrstiti u ovu kategoriju.

Kakav je osjećaj kada se vaša serija nalazi u društvu nominiranih za TV emisiju godine? Jeste se iznenadili nominacijom?
Osjećaj je fantastičan jer to je pohvala cijeloj ekipi serije “Nestali” za trud koji su uložili u nju. Postoji jedan dio na svakom setu, na njegovu kraju, kada zahvalite ekipi na radu, znanju, odricanju i što su proizvodnju serije stavili ispred svega u tom trenutku. Tada to u ime produkcije uvijek netko pokuša sročiti u nekoliko manje ili više nespretnih rečenica, jer ne postoji neko moćno, pravo hvala kojim biste zapravo htjeli zahvaliti ekipi. Što god kažete nakon toliko dana boravka zajedno, jednostavno je nedostatno za onaj pravi osjećaj koji imate. Možda upravo ova nominacija daje jedno pravo veliko hvala jer je trud prepoznala struka i, što je najvažnije, gledatelji. Ovom nominacijom priča je zaokružena i s pravom mogu reći da mi je drago što su gledatelji prepoznali rad ekipe serije “Nestali”. Hvala publici što nam je pomogla nagraditi rad svakog pojedinca u ekipi.

Odmah nakon emitiranja prvog nastavka reakcije publike bile su odlične, jeste li se nadali takvom oduševljenju gledatelja i postoji li neki komentar koji vam se posebno urezao u pamćenje?
Kako smo se uoči emitiranja skupili svi na istoj adresi, nervoza je bila prisutna u svakoj sekundi kako je serija odmicala prema kraju. Po završetku odjavne špice krenule su poruke i pozivi. Na licima glumaca sve je bilo vidljivo. Dirnuti porukama koje su pristizale nisu mogli sakriti emociju jer o ovome smo samo mogli sanjati. Gotovo deset godina imali smo veliku želju dočekati taj trenutak i on se dogodio. Ono što je bilo posebno dirljivo bili su pozivi onih zbog kojih smo seriju i radili, prijatelja, rodbine i poznanika koji su s nama podijelili trenutke koje su oni prolazili od 91’. Stajali smo oko mobitela i slušali Ivu, koji nas je nazvao, te u tišini upijali što nam poručuje. Čuli smo se odmah sa Zuluom. Ja sam nakon tog poziva nazvao one s kojima i dan-danas sjedim ljeti i gledam u more, razmišljajući o potpuno drugim stvarima nego one 94’ kada je priča nastajala. Mene osobno bilo je najviše strah upravo njihovih reakcija, jer znam da nismo mogli ispričati priču svakog sudionika Domovinskog rata i znam da uvijek može bolje, ali ako smo na trenutak ovom pričom prisjetili branitelje na neke njihove prijatelje, na one prve do njih iz najgorih dana, onda smo uspjeli.

Foto: Arena Hospitality Group

Što je bio najveći izazov tijekom snimanja “Nestalih” i po kojem ključu ste birali glumce koji glume glavne likove?
Najveći izazov bio je pratiti ideju i ritam redatelja Kristijana Milića, Gorana Rukavine i direktora fotografije Mirka Pivčevića. Način na koji su oni pristupili projektu bio je nevjerojatan. Kolege producenti Domagoj Jović i Vedran Kasap, Ozna Ursić iz Clinice, Ana Bulajić Črček i Vedrana Rapić, maska i kostim, Damir Gabelica i njegov tim – scenografija i rekviziti, dečki iz ATJ-a Lučko, kaskaderi, Ante Gašpar, koordinacija i organizacija, scenska tehnika i rasvjeta, za kamerom Dado, Senad, Tomislav, Ana i Pavle te njihovi asistenti, postprodukcija, od tona, slike do CGI-ja, originalna glazba serije, statisti, klinci Lea, Ivan, Jakov i Toma, domaćini u Starigradu Paklenici, Rovanjska, Selina i Paljuva, Lukša Benčić first AD, Tadija i Ana, Marina Barac script, Branko Repalust i njegovi dečki, logistika, od transporta do crafta, i još nebrojeno onih koji su sudjelovali u nastanku serije… Svi oni vodili su računa o svakom i najmanjem detalju u kojem su se trebali pojaviti Goran Navojec – Prka, Bojan Navojec – Sikira, Alan Katić – Delon, Filip Križan – Nervoza, Marko Cindrić – Gradski i Vedran Živolić – Pape kao naša šestorka i neponovljive dame serije Sandra Lončarić, Marija Škaričić, Anja Matković, Mirela Brekalo, Rada Mrkšić, Sementa Rajhard, Jelena Katarina Kapa i Petra Spaci te Marinko Prga, Roko Sikavica, Nikša Butijer, Enes Vejzović, Mladen Čutura, Tarik Filipović, Enis Bešlagić, Jasmin Mekić, Mijo Kevo, Ivan Pašalić i mnogi drugi koji ni jedne sekunde svoje uloge nisu mjerili u broju dana snimanja, nego u važnosti za projekt. To je bio najveći izazov.

Najavili ste i drugu sezonu serije, u kojoj je fazi scenarij i što nam možete otkriti o novim nastavcima?
HRT i Clinica studio pred kraj 2020., na naše veliko zadovoljstvo, potpisali su ugovor o nastavku druge sezone serije “Nestali”, a ono što odmah moram reći jest da gotovo cijela ekipa ostaje na okupu te da smo pridodali još neke važne karike. O samom sadržaju mogu samo reći da se radnja nastavka odigrava u jutro 4. kolovoza 1995., gdje smo i stali u sezoni jedan, te da traje taj cijeli dan i noć. Ako sve bude prema planu, snimanje bismo trebali početi u travnju, a završiti u lipnju.

Foto: Arena Hospitality Group

Imate li možda u ladici spreman još koji scenarij, kakve teme vas zanimaju i namjeravate li se intenzivnije baviti tim poslom?
Pa svakako bismo ostali u temama koje su vezane za Domovinski rat, ali jedna mala grupa ljudi već više od godinu dana radi na projektu s kojim ćemo uskoro izaći pred javnost. Žanrovski potpuno drukčija tema koja bi mogla privući pažnju gledatelja.

Što ste naučili snimajući prvu sezonu “Nestalih” i što ćete sigurno promijeniti ili napraviti drukčije snimajući drugu sezonu?
Naučili smo da, koliko god spremni bili i koliko god Lukša i Tadija spretno planirali, posljednju rečenicu na setu ovakvog tipa ima Velebit. Mi smo svi samo mali pijuni u njegovoj nepredvidljivosti.

Za koga mislite da vam je najveća konkurencija u ovoj kategoriji?
Mislim da je, tko god osvojio Večernjakovu ružu, to je i zaslužio. Lijepo je biti u tom društvu. Dodao bih da je za Ružu nominiran i Goran Navojec za ulogu Prke u seriji “Nestali” pa je zadovoljstvo ovogodišnjim nominacijama nemjerljivo.

Dopuste li nam epidemiološke mjere da vas ugostimo, tko će nam od ekipe iz serije doći na dodjelu Večernjakove ruže?
Volio bih da nas sve ugostite jer nam se dodjela Ruže poklapa s probama za drugu sezonu pa ćemo rado svi doći.

Komentara 3

ČS
Čuvaj se senjske ruke
07:33 10.02.2021.

Po ovoj seriji notornog Lukasa ili Lokasa se vidi kako se kod nas od ništa napravi -ništa. Serija zanatski nikako nije napravljena. Jadno, kao i taj voditelj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije