Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Los Angeles

Jimmy Page: Nisam ukrao Stairway to Heaven

page plant
Foto: Reuters/PIXSELL
16.06.2016.
u 10:37

Psihodelični rock bend Spirit iz Los Angelesa tvrdi da je mitska melankolična gitarska melodija koja otvara "Stairway to Heaven" zapravo dio njihove pjesme "Taurus" objavljene 1968., tri godine prije klasika Zeppelina.

Gitarist legendarnih Led Zeppelina Jimmy Page rekao je na sudu da je pjesmu iz koje je navodno ukrao početne akorde za jednu od najpoznatijh rock balada u povijesti "Stairway to Heaven" prvi put čuo tek prije par godina.

Psihodelični rock bend Spirit iz Los Angelesa tvrdi da je mitska melankolična gitarska melodija koja otvara "Stairway to Heaven" zapravo dio njihove pjesme "Taurus" objavljene 1968., tri godine prije klasika Zeppelina. 

Jimmy Page (72) priznao je pred sudom u Los Angelesu da ima tri albuma Spirita među svojom kolekcijom od 100.000 ploča i diskova, ali tvrdi da nije znao da je među njima i sporni "Taurus". To je otkrio tek prije koju godinu kada ga je posinak upozorio da na internetu postoje usporedbe dviju pjesama.

"Znao sam da je nikad nisam čuo prije", rekao je Page, dodajući da mu je koncept uspoređivanja dviju pjesma "potpuno stran".

Autor "Taurusa" Spiritov gitarist Randy Wolfe umro je 1997., a prije smrti nije tužio članove Led Zeppelina za autorska prava. To je sada učinio Michael Skidmore koji upravlja njegovom imovinom.

Osim Pagea, za plagiranje je optužen i pjevač Zeppelina Robert Plant.

Suđenje je počelo jučer.

Page i Plant su prije početka suđenja odbacili sve optužbe i poručili da je uvodni slijed akorda u toj pjesmi u rocku tolik čest i šabloniziran da ne zaslužuje zaštitu autorskih prava. Obojica se kunu da nisu čuli "Taurus" prije nego što su skladali "Stairway to Heaven" iako su dvije grupe imale nekoliko zajedničkih koncerata šezdesetih godina prošlog stoljeća, što je optužbi jedan od glavnih argumenata za plagiranje autorstva.

"Stairway to Heaven" pjesma je s četvrtog, nenaslovljenog albuma Led Zeppelina koji se često naziva "Led Zeppelin IV" i smatra se jednom od najboljih rock pjesama uopće.

>> Led Zeppelin na sudu zbog navodnog plagijata

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije