Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
netflixova serija

“Damin gambit” gleda 62. mil. ljudi! Koja je tajna uspjeha serije koja je zaludila svijet?

Foto: Promo
1/5
28.11.2020.
u 09:30

Ovog tjedna i službeno je postala najgledanija serija u povijesti streaming servisa Netflix.

Nije tajna da streaming platforme u posljednje vrijeme preuzimaju primat nad kinima. To se posebno pokazalo proteklih mjeseci, kada se zbog pandemije koronavirusa filmski hitovi u kinodvoranama mogu brojiti na prste jedne ruke. Ništa čudno da onda svi govore o TV serijama. Netflix je ovaj tjedan s ponosom objavio da je upravo serija "Damin gambit" postala najgledanija u povijesti njihove platforme. Naime, u mjesec dana pogledalo ju je čak 62 milijuna ljudi. 

Foto: Arena Hospitality Group

Igranje šaha
Kada bismo morali nekome opisati ovu seriju, vjerojatno bi mnoge odbila radnja o djevojci koja igra šah sredinom 60-ih. No "Damin gambit" sve je samo ne dosadna serija. Riječ je o adaptaciji romana Waltera Tevisa, čovjeka čija su djela dosad tri puta ekranizirana. Dva filma bavila su se bilijarom ("Hazarder i "Boja novca" - u oba je glumio Paul Newman), a u trećem David Bowie glumi izvanzemaljca u "Čovjeku koji je pao na zemlju". U središtu ove priče je Beth Harmon (glumi je najprije Isla Johnston, a zatim Anya Taylor-Joy), koja nakon prometne nesreće u kojoj ostaje bez samohrane majke postaje siroče. Odvode je u dom u kojem se o djeci brinu tako da ih svaki dan "šopaju" tabletama za smirenje kako bi bila poslušnija i pokornija. Beth u podrumu upozna domara Shaibela (Bill Camp), koji je nauči igrati šah, a uskoro ubaci i u srednjoškolski tim, gdje redom pobjeđuje starije dečke. Beth ubrzo posvoji lokalni par, a nakon što otac napusti suprugu alkoholičarku (Marielle Heller), ona shvati da Beth na turnirima može osvajati povelike iznose i tako praktički hraniti obje.

Foto: Arena Hospitality Group

Premda su mnogi mislili da je 60-ih u Americi postojala Nela Beth Harmon, riječ je o potpunoj Tevisovoj fikciji. Doduše, njezin uspon usporediv je s onim Bobbyja Fischera, koji je također bio američko čudo od djeteta, a 1972. postao je i svjetski prvak. Zanimljivo je da sama Anya Taylor-Joy prije snimanja serije nije imala pojma o šahu, no autori serije angažirali su cijeli niz konzultanata, koji su se brinuli o tome da ona zaista igra "Damin gambit", "Sicilijanku" i druga šahovska otvaranja.

Očekuju se nominacije
Upravo je realističnost najveći dobitak ove serije, jer osim realističnog šaha, sve izgleda bez greške. Ciudad de Mexico, Moskva ili New York, u kojima se događa radnja, zaista izgledaju kao u doba 60-ih, modni stilovi su besprijekorni, a Bethini kostimi poput onih kakve je tada nosila Jackie Kennedy. Da je "Damin gambit" film, vjerojatno bi iduće godine imao nekoliko nominacija za Oscara, a nesumnjivo će dobiti i pokojeg Emmyja. Anya Taylor-Joy pokazala je nevjerojatno glumačko umijeće, jer njena Beth pokriva širok raspon emocija - ona je genijalka koja s lakoćom pobjeđuje muške suparnike, no istodobno ima problema s drogom i alkoholom. Anyu smo dosad najviše upoznali u seriji "Peaky Blinders", u kojoj je glumila Ginu Grey, a da će uskoro postati i jedna od najtraženijih glumica na velikom platnu govori podatak da ju je oskarovac George Miller angažirao da iduće godine glumi u prequelu "Pobješnjelog Maxa". *

Ključne riječi

Komentara 5

MK
mksdk
10:15 28.11.2020.

Ne pratim ali... 99,99% vjerojatnosti da se radi o još jednom propagandističkom uratku.

ML
mlado
10:47 28.11.2020.

Tajna je propaganda. Serija je plitka i dosadna. Ima nebrojeno boljih serija, ali ne odgovaraju agendi pranja mozga pa ne dobivaju ovakav PR.

PA
pale007
10:26 28.11.2020.

Naravno da je riječ o prikrivenom oglašavanju. Netflix je za ovu godinu predvidio potrošiti 800 milijuna dolara za prikriveno oglašavanje, i oglašavanje u medijima koji će pisati hvalospjeve o njihovim filmovima i serijama. Inače Netflix je prošle godine promjenio praksuu kojom se mjerila gledanost sadržaja na streaming platformama. Tako je pravilo da gledatelj treba odgledati najmanje 70% nekog sadržaja da bi isti bio smatran odgledanim Netflix smanjio na samo dvije minute. Znači pogledate uvodnu špicu i za Netflix ste vi pogledali cijeli sadržaj...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije