Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVRATNIČKI KONCERT

Daleka obala zasvirala zajedno nakon 18 godina, Škarica pokazao čuvenu snimku

Promocija obljetničkih albuma Daleke obale
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/9
06.11.2019.
u 17:31

Publika koja je došla podržati nastup Daleke obale bila je zaista oduševljena što ponovno može čuti njihove hitove, koji su, kako je rekao Boris Hrepić Hrepa, postali “prave narodne pjesme”.

Punih 18 godina od posljednjeg nastupa Jadran Vušković, Boris Hrepić Hrepa i Zoran Ukić ponovno su stali zajedno na pozornicu zagrebačkog kluba Hard Place i odsvirali bezvremenske hitove Daleke obale kao što su “Ruzinavi brod”, “Od mora do mora”, “Tonka”, “Noć je prekrasna”, “14 palmi” ili “Kurve” koju je otpjevao Neno Belan.

Nedostajao je jedino Marijan Ban koji još uvijek nije spreman za povratak. Povod povratka na scenu objava je niza obljetničkih albuma grupe u izdanju Dancing Beara: LP-a “999”, dvostrukog LP-a “Uspomena (Sve najbolje uživo)” i fantastičnog, četverostrukog CD box seta koji donosi i dosad neobjavljene demo pjesme Daleke obale. Pravi je kuriozitet da se na tom izdanju može čuti verzija pjesme “Ruzinavi brod” na kojoj je klavir odsvirao pokojni Oliver Dragojević!   

Večer vraćanja dugova

Promocija tih izdanja bila je dobar povod da se prisjetimo početaka grupe kada su, baš kao i u pjesmi “Osamdesete”, “snimke pravili, nosili Škarici, praznih se ruku vraćali”. Zanimljivo je da su te 1989. godine odnijeli svoju demo kasetu Siniši Škarici u Jugoton, no on ih je odbio jer su im, kako je kazao, “tekstovi i atmosfera bili loši”. Daleka obala je 1990. godine izdala svoj prvi album za izdavačku kuću Suzy, a u tadašnjem Jugotonu priznali su pogrešku, otkupili snimke, i Dalekoj obali izdali drugi album “Ludi mornari dolaze u grad”. Pravo je iznenađenje uslijedilo kada je Siniša Škarica na promociji odjednom izvukao tu demokasetu, koja je i dalje kod njega, nakon punih 30 godina.

 

– Onaj koji je kasetu odbio dospio je u pjesmu. Večeras je večer vraćanja dugova. Daleka obala počela je karijeru s vinilom, a ovi albumi zaokružuju njihovu priču na najbolji način. Ova kaseta i dalje je kod mene, na njoj su i neke neobjavljene snimke – kazao je Siniša Škarica koji ipak nije vratio kasetu Dalekoj obali, nego ju je sačuvao i ponosno pokazivao poput trofeja, što ona stvarno i jest.

Blizu smo Banova povratka

Publika koja je došla podržati nastup Daleke obale bila je zaista oduševljena što ponovno može čuti njihove hitove, koji su, kako je rekao Boris Hrepić Hrepa, postali “prave narodne pjesme”.

– Fenomenalan osjećaj bio je ponovno stati na pozornicu sa Zokijem i Jadranom. Kao da nije prošlo 18 godina, izgleda mi kao da smo zadnji put svirali prošli vikend. Sve je u nama, samo smo se prepustili valovima zvuka koji smo kreirali i odsvirali na stotine koncerata. Spojili smo se na istu valnu dužinu i odsvirali. Osjećali smo se da smo dužni našoj publici i ovo je bio dobar trenutak da se bar malo odužimo – kazao nam je Boris Hrepić Hrepa koji se s Jadranom izmjenjivao na vokalu. Naravno, svi su se pitali ima li šanse da u dogledno vrijeme gledamo Daleku obalu s Marijanom Banom na mjestu vokala.

– Nikad ne reci nikad. Nikad nismo bili bliži tome. Eto, nedavno smo se nakon dugo vremena podružili u Splitu, kao u dobra stara vremena. Sve ovisi o njemu, njegovoj zdravstvenoj situaciji i dobroj volji. Mi smo uvježbani i spremni smo sutra ponovno stati na pozornicu. Nadam se da će biti prilike – kazao nam je Hrepa koji je ponosan na to što su izdali ove albume na vinilu.

– Ništa ne može nadomjestiti zvuk vinila. Evo, moj 23-godišnji sin Paolo je vinilac, ne priznaje ništa osim vinila. Njegova generacija sluša samo YouTube i ploče. Ploča ipak vraća dignitet glazbi. Osim boljeg zvuka, morate je i izvući iz omota, staviti na gramofon i onda uživati u glazbi – kazao je Hrepa

 

Komentara 3

Avatar kvasac60
kvasac60
18:22 06.11.2019.

Škarica gurao svoje dalmoše...

PO
pozornik66
18:00 06.11.2019.

Bez Bana su niko i ništa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije